Dette må du vite om Windows 8

I butikkene i dag. Men bør du oppgradere?

Den kanskje største nyheten i Windows 8 er det nye Modern UI-grensesnittet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Den kanskje største nyheten i Windows 8 er det nye Modern UI-grensesnittet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med i dag, altså 26. oktober 2012, kan du kjøpe Microsofts nye operativsystem Windows 8.

Windows 8-prisene finner du her.

Det vil også være PC-er med operativsystemet ferdig installert å få kjøpt fra og med i dag, og mange flere vil dukke opp de nærmeste dagene og ukene. Det vil imidlertid fortsatt være mulig å kjøpe PC-er med Windows 7 i lang tid framover, slik tilfellet også var da Vista ble avløst av Windows 7.

Men hva er det som skiller Windows 8 fra tidligere utgaver? En hel del, faktisk. Og her skal vi fortelle deg de viktigste forskjellene.

Tre versjoner

Det første du bør vite er at Windows 8 for PC kommer i to versjoner: Windows 8 og Windows 8 Professional. De fleste PC-ene som blir å få kjøpt for privatpersoner blir utstyrt med basisversjonen.

I tillegg kommer en versjon beregnet for nettbrett, kalt Windows RT.

Les også: Dette skiller Windows 8-versjonene

Nytt grensesnitt og programmer

I Windows 8 kan du kjøre minst 99% av alle programmene du kunne kjøre i Windows 7. Ja, mange tester viser at Windows 8 ofte gjør jobben raskere enn forgjengeren, på samme maskinvare.

Men nå dukker det i tillegg opp en rekke nye programmer - eller apper - som kun lar seg kjøre i Windows 8. Disse drar nytte av et helt nytt, berøringsvennlig grensesnitt som blir introdusert i Windows 8, kalt Modern UI, tidligere "Metro". Og nettopp dette nye grensesnittet representerer kanskje den aller største forskjellen fra Windows 7.

For Modern UI innebærer at det klassiske Windows-skrivebordet ikke har en like sentral plass som før. Nå er det en ny meny som dekker hele skjermen som er det første som møter deg. Den vil bestå av en rekke såkalte berøringsvennlige "fliser", som kan lede til både klassiske Windows-programmer, Windows 8-apper, diverse nettjenester og innstillinger. Og hvis du synes det er vanskelig å finne riktig flis, kan du enkelt skrive de første bokstavene i navnet på tastaturet, og trykke enter-tasten.

Den nye startmenyen med fliser som tar deg til apper, programmer, funksjoner og nettjenester. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Den nye startmenyen med fliser som tar deg til apper, programmer, funksjoner og nettjenester. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Les mer om Modern UI her

Ingen start-knapp

Skrivebordet har fått en egen flis, og trykker du på den tas du til det klassiske Windows-miljøet som du kjenner fra Windows 7 - med noen få unntak: Start-knappen er borte, og beveger du musepekeren til hjørnene på skjermen vil du få tilgang til forskjellige valg, funksjoner og innstillinger.

Slik ser det altså ut, skrivebordet i Windows 8. Legg merket til at startknappen er borte.
Slik ser det altså ut, skrivebordet i Windows 8. Legg merket til at startknappen er borte. Vis mer


Trykker du på Windows-tasten på tastaturet, tas du imidlertid raskt til menyen igjen. Du kan også bevege musepekeren helt nederst i venstre hjørne. Da vil det dukke opp en miniatyr som du kan klikke på for å gå til startmenyen.

Egen "App Store"

De nye Windows 8-appene er samlet i en egen Windows Store, og allerede på lanseringsdagen består denne av rundt 8000 apper og spill, både gratis-apper og apper du må betale noen kroner for. Og selv om kvaliteten kan være variabel nå i starten, har vi allerede sett mange nyttige apper - som vi kommer til å omtale i tiden framover.

De nye appene har noen klare fordeler i forhold til klassiske Windows-programmer:
De kjøres i separate prosesser og er dermed tryggere å bruke, de kan oppdateres automatisk eller fra ett og samme sted, og et høyreklikk på dem gir deg mulighet til å avinstallere dem på et blunk. Dessuten synkroniseres appene og innstillingene på tvers av alle PC-er og nettbrett du logger deg inn på.

Og viktig: Appene skal kunne betjenes minst like godt med fingertuppene som med mus. Derfor er knapper og tekst ofte større og tydeligere enn i klassiske Windows-programmer, og de kan heller ikke kjøres i vinduer, kun i fullskjerm. Microsoft ser nemlig for seg en fremtid der det tradisjonelle tastaturet og musen vil spille en langt mindre rolle enn de har gjort hittil.

Windows Store fungerer kun i Windows 8, og det meste som finnes der er optimalisert for berøringsskjermer.
Windows Store fungerer kun i Windows 8, og det meste som finnes der er optimalisert for berøringsskjermer. Vis mer


Det er ikke dermed sagt at det blir slutt på tradisjonelle Windows-programmer: De vil leve side om side med Windows 8-apper i overskuelig framtid. Ikke alle oppgaver kan løses med fingertuppene, i hvert fall ikke ennå!

Windows 8 for nettbrett

Microsoft lanserer i tillegg en avart av Windows 8 kalt Windows RT. Dette operativsystemet kan kjøres på flere prosessorarkitekturer, er ment for nettbrett og kan ikke kjøre klassiske Windows-programmer – kun Modern UI-apps. Men også her vil du kunne få fram det klassiske Windows-skrivebordet, hvor du for eksempel kan legge dokumenter, bilder og andre filer som du benytter ofte.

Det kommer mange nettbrett med Windows RT denn høsten. Disse kan ikke kjøre klassiske Windows-programmer, bare Modern UI-apper. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Det kommer mange nettbrett med Windows RT denn høsten. Disse kan ikke kjøre klassiske Windows-programmer, bare Modern UI-apper. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Suksess eller fiasko?

Det er mange som har uttalt seg kritisk til de temmelig omfattende endringene som kommer med Windows 8. Slik har det imidlertid også vært ved tidligere lanseringer, ikke minst ved lanseringen av Windows 95 og Windows XP. Begge operativsystemene ble imidlertid gedigne suksesser. Nå gjenstår det bare å se om Microsoft klarer å overbevise massene nok en gang.

Hva tror du? Bruk debatten under!

Les også:
Den skjulte Windows 8-menyen
Tar opp kampen mot Windows Store
Slik får du klassisk startmeny tilbake
Her skinner Windows 8

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer