YouTube Music og Premium lansert i Norge

Dette må du vite om YouTubes nye strømmetjeneste

Reklamefri musikk og YouTube for 119 kroner i måneden.

NY MUSIKKAPP: Spotify, Tidal og Apple Music har nå en ny konkurrent, nemlig YouTube Music. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NY MUSIKKAPP: Spotify, Tidal og Apple Music har nå en ny konkurrent, nemlig YouTube Music. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

YouTubes nye strømmetjeneste for musikk er nå lansert i Norge.

YouTube Music, som ble avduket i forrige måned, kombinerer Google Musikk og YouTube i én og samme tjeneste.

Bruker du allerede YouTube til musikk, kan det være forlokkende - det er i hvert fall det Google håper.

Gratisversjon med begrensninger

TRE MÅNEDER GRATIS: Du får prøve Premium-utgaven av YouTube Music gratis i tre måneder. For øvrig koster det mer tegne et abonnement via iTunes på iPhone enn om du går direkte via YouTube. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TRE MÅNEDER GRATIS: Du får prøve Premium-utgaven av YouTube Music gratis i tre måneder. For øvrig koster det mer tegne et abonnement via iTunes på iPhone enn om du går direkte via YouTube. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

YouTube Music finnes i en gratisversjon og en betalvariant. Tjenesten er tilgjengelig både i nettleseren og som apper til Android og iPhone.

Bruker du gratisvarianten, får du servert reklame mellom låter. I motsetning til Spotifys gratisløsning kan du imidlertid spille av låter i vanlig rekkefølge.

På den andre siden får du ikke spille av musikk i bakgrunnen mens du kjører andre apper.

Betal for bakgrunnsavspilling

Betalversjonen, YouTube Music Premium, koster 99 kroner i måneden, det samme som de fleste andre musikkstrømmetjenester tar. Da slipper du reklame, du kan laste ned musikk for offline-avspilling og du får bakgrunnsavspilling av musikk.

Det finnes også en familieplan til 149 kroner i måneden, hvor man kan legge til inntil fem familiemedlemmer.

Merk: Abonnerer du på YouTube Music Premium via iTunes, må du betale henholdsvis 129 og 199 kroner i måneden.

Kjapt førsteinntrykk

Vi lastet ned YouTuce Music-appen til en iPhone, og da vi hadde tegnet et tre måneders prøveabonnement (noe som er ganske hyggelig), ble vi bedt om å velge noen artister vi liker.

STARTSKJERM: Slik ser YouTube Music-appen ut når du åpner den til hovedskjermen. Her får du servert personlige anbefalinger basert på favoritter og hva du lytter på. Skjermbilde: Kirsti Østvang
STARTSKJERM: Slik ser YouTube Music-appen ut når du åpner den til hovedskjermen. Her får du servert personlige anbefalinger basert på favoritter og hva du lytter på. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Dette skal gi oss «en hjem-meny som dynamisk tilpasser seg for å gi deg personlige anbefalinger basert på musikken du har lyttet til før».

Jo bredere musikksmak, jo bedre, antagelig. Jeg fant bare en håndfull artister, og kun én ordentlig favoritt (Radiohead; jeg hører mest på indierock). Det ga en relativt stusselig startside til å begynne med, men vil trolig bedre seg etter hvert som jeg finner andre artister å abonnere på.

For øvrig finner jeg låter jeg har likt på YouTube i «likte sanger» i biblioteket mitt. Liker jeg en artist fra vanlig YouTube, dukker den også opp under likte artister.

Kjekt: Du får servert en del spillelister i ulike variantert basert på musikken du hører på. Siden jeg hadde valgt Sigur Rós, fikk jeg for eksempel «Islandske indiedrømmer».

Også kjekt: Du kan også se på musikkvideoer i YouTube Music-appen.

Ikke minst: Appen har et pent brukergrensesnitt.

Men: Nå er vi kanskje vant til andre musikkapper, men vi synes det er litt for lett å komme borti låter når vi navigerer rundt i grensesnittet, slik at vi begynner å spille de av når vi ikke ønsker det.

Og: Det er dessuten litt irritererende at vi når da trykker på en låt, så sendes man til avspillingsskjermen, og må sveipe den vekk om man ville bla videre i musikken. I Spotify begynner sangen å spille, men i bakgrunnen, slik at man kan trykke på avspillingslinjen nederst om man vil få opp hele avspillingsskjermen.

Reklamefri YouTube

Samtidig med den nye strømmetjenesten for musikk lanseres også YouTube Premium. Dette gir deg alt innhold på YouTube reklamefritt, med bakgrunnsavspilling (ja, du får spille av videoer i bakgrunnen) og muligheten for å laste ned innhold på tvers av tjenesten.

Du får hele katalogen av YouTube Originals, som er serier og filmer laget eksklusivt for tjenesten. Music Premium er også inkludert i abonnementet.

YOUTUBE ORIGINALS: Her er noe av innholdet som er tilgjengelig i YouTube Originals-kanalen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
YOUTUBE ORIGINALS: Her er noe av innholdet som er tilgjengelig i YouTube Originals-kanalen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

YouTube Premium koster 119 kroner i måneden. Også her finnes det en familieplan til 179 kroner per måned. Prisene via iTunes er henholdsvis 149 og 229 kroner.

Prøve?

Du finner YouTube Music her. Appene kan lastes ned fra Play Butikk eller App Store.

Du kan lese mer om YouTube Premium her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer