PS5-pris

Dette vet vi om PlayStation 5 og Xbox Series X

Samt ferske rykter og et par ting vi ikke vet.

PLAYSTATION MOT XBOX: Uansett om du velger PlayStation 5 eller Xbox Series X, eller kanskje begge, har du veldig mye spillmoro i vente. Foto: Produsentene
PLAYSTATION MOT XBOX: Uansett om du velger PlayStation 5 eller Xbox Series X, eller kanskje begge, har du veldig mye spillmoro i vente. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det ikke lang tid igjen. Snart syv år har gått siden PlayStation 4 og Xbox One ble lansert, og snart avløses de av PlayStation 5 og Xbox Series X.

Produsentene Sony og Microsoft har begge annonsert flere detaljer om de kommende konsollene, og under har vi samlet en oppsummering over ting vi faktisk vet, informasjon vi venter på og ferske rykter.

Nå er prisene her (oppdatert 17.09.20)

I går kveld norsk annonserte Sony både pris og dato for PlayStation 5. 399 dollar for Digital Edition uten diskdrev og 499 dollar for PS5-en med Blu-ray.

Norsk lansering er satt til 19. november. Kun ni dager etter Xbox Series S|X.

Ettersom vi ikke har de norske prisene ennå – vi har undersøkt, men ikke fått svar – får vi sammenlikne de amerikanske.

Xbox Series S og Series X koster henholdsvis 3299 og 5499 kroner i Norge.

Pris og lansering

Konsoll PS5: DE PS5 Xbox S Xbox X
Pris399 dollar499 dollar299 dollar499 dollar
Lansering19.11.202019.11.202010.11.202010.11.2020

Les mer om gårsdagens PlayStation 5-nyheter.

Xbox Series S er offisiell (oppdatert 8.09.20)

Dette er Xbox Series S. Foto: Microsoft
Dette er Xbox Series S. Foto: Microsoft Vis mer

Microsoft har avslørt det som lenge har vært en dårlig skjult hemmelighet: Xbox Series S – en mindre kraftig utgave av Xbox Series X.

Konsollen ser ut til å være like høy, eller bred om du vil avhengig av plassering, som den andre Xboxen, men er samtidig mye smalere/lavere.

Prisen blir 299 dollar, men Microsoft sier ingenting om når den kommer.

På Twitter forklarer Daniel Ahmad, analytiker i Niko Partners, forskjellen mellom de to kommende Xboxene:

 • Series X er den kraftige med en høy pris
 • Series S er i mellomklassen, har medium spesifikasjoner og en lavere pris
 • Begge kjører de samme spillene – bare på forskjellige nivåer
 • Series S har ikke diskdrev – dette for å holde prisen nede
 • Series S er mer eller mindre den nye Xbox One S
 • Series X er mer eller mindre den nye Xbox One X

Ifølge Windows Central lanseres begge konsollene 10. november.

Spill kan bli dyrere (oppdatert 3.07.20)

Nye spillkonsoller fører med seg mye moro, men er også en stor utgift for mange. Vi vet fortsatt ikke hvor mye PlayStation 5 og Xbox Series X vil koste, men det forventes at de kraftige konsollene får en høy pris.

Det er ikke bare prisen på konsollene som trolig blir dyrere enn dagens modeller, også prisene på spillene kan bli høyere enn de er i dag.

Helt siden tidlig 2000-tall har prisen for standardutgaven av spill ligget på 59,99 dollar, men 69,99 dollar kan bli den nye normen når spill til PS5 og Xbox Series X lanseres i høst.

Årsaken er blant annet økte utviklingskostnader.

Analyseselskapet IDG sier overfor bransjenettstedet Gamesindustry.biz at kostnadene for spillproduksjon har økt med mellom 200 og 300 prosent, avhengig av størrelse på spill, siden 2005, men prisen på spillene har holdt seg på samme nivå.

Samtidig har billettprisene på kino økt med 39 prosent og Netflix-abonnement med 100 prosent, ifølge IDG.

– Selv med en økning til 69,99 dollar for nestegenerasjon, er økningen fra 2005 til 2020 kun opp 17 prosent, mye lavere enn andre sammenlikninger. Mens utviklings- og publiseringskostnader har gått opp, og prisene i andre underholdningssektorer har gått opp betraktelig, reflekteres det ikke prisene på nestegenerasjons spill. En økning fra 59,99 til 69,99 dollar dekker ikke disse kostnadene, men flytter det i en mer riktig retning, sier Yoshio Osaki, president og toppsjef i IDG, til nettstedet.

Første til 70 dollar

Først ut til å annonsere høyere priser, er utgiverselskapet Take-Two Interactive Software. PS5- og Xbox Series X-utgavene av kommende «NBA 2K21» vil nemlig ha en veiledende utsalgspris på 69,99 dollar.

– Vi føler at den veiledende prisen for «NBA 2K21» på nestegenerasjons plattformer representerer verdien vi leverer, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Xbox Series S i august (oppdatert 30.06.20)

Ifølge den stadig oppdaterte ryktebørsen er det ikke bare Sony som skal lansere to nye konsoller i høst. Nei, ryktene rundt en Xbox Series S, kanskje mest kjent som «Lockhart», blir bare sterkere og sterkere.

Nylig dukket det opp referanser til Lockhart i et Microsoft-dokument, melder Eurogamer, som skriver at Microsoft hadde planer om å avduke konsollen i juni. I stedet vil det skje i august, melder spillnettstedet.

Hva er egentlig Xbox Series S?

Microsoft har for lengst avslørt detaljene rundt Xbox Series X, som blir selskapets kraftigste konsoll noensinne, men hvor kommer Xbox Series S inn?

Som nåværende generasjon, der Xbox One X er kraftigere enn Xbox One S, er Series S en rimeligere og mindre kraftig modell enn Xbox Series X, og kan ses på en innstegsmodell for dem som ønsker en nestegenerasjons konsoll, men kanskje ikke har budsjett eller behov for Xbox Series X eller PlayStation 5.

LOCKHART: Reddit-brukeren jiveduder har laget denne skissen på hvordan Xbox Series S kan bli seende ut. Foto: jiveduder/Reddit
LOCKHART: Reddit-brukeren jiveduder har laget denne skissen på hvordan Xbox Series S kan bli seende ut. Foto: jiveduder/Reddit Vis mer

Ifølge ferske rapporter fra The Verge, er prosessoren i Xbox Series S like kraftig som Series X, som i så fall betyr at CPU-en faktisk er raskere enn PlayStation 5s. Konsollen vil ha 7,5 GB tilgjengelig minne og en GPU-ytelse på rundt 4 teraflops, mot Series X’ 13,5 GB tilgjengelig minne og drøyt 12 teraflops ytelse.

Nettstedet skriver videre at den rimeligere spillkonsollen sikter seg inn mot skjermer på 1080p og 1440p – i motsetning til 4K for Xbox Series X – som spesielt er populært blant spillmonitorer.

For å holde prisen nede, leveres også Xbox Series S uten diskdrev slik som PlayStation 5 Digital Edition.

PS. I juli skal Microsoft vise frem flere spill som kommer til Xbox Series X.

Maskinvare

Det mange sikkert lurer på er hvilken konsoll som er kraftigst, og det er vanskelig å gi et helt korrekt svar før konsollene er tilgjengelig. Begge er basert på AMD-arkitektur, men på papiret er Xbox Series X foran med både kraftigere grafikkort- og prosessorytelse. Systemytelsen er på henholdsvis 12,18 teraflops på Xbox og 10,28 teraflops på PlayStation 5. Det gjenstår å se om det utgir noen forskjeller i praksis.

Fordelen PlayStation 5 har overfor konkurrenten, er den lynraske SSD-brikka som er rundt dobbelt så rask som SSD-en i Xbox Series X. Vi har ikke fått helt klart hva det vil bety for spillene, men overgangen til SSD fra tradisjonelle harddisker åpner i hvert fall for betydelig reduserte lastetider på begge plattformer.

Du kan lese mer om PS5-maskinvaren og SSD-brikka her.

PlayStation 5 kommer for øvrig i to utgaver der hovedforskjellen er at den ene modellen ikke har Blu-ray-drev. Digital Edition, som den drevløse konsollen heter, er noe mindre enn den vanlige utgaven og det forventes også at den blir rimeligere, men det er ikke bekreftet.

PLAYSTATION 5 XBOX
CPU8x Zen 2-kjerner med 3,5 GHz med variabel frekvens8x Zen 2-kjerner med 3,8 GHz (3,6 GHz med SMT)
GPU10,28 TFLOPs, 36 CU på 2,23 GHz med variabel frekvens12 TFLOPs, 52 CUs på 1,825GHz
GPU-arkitekturSpesiallaget RDNA 2Spesiallaget RDNA 2
Minne16 GB GDDR616 GB GDDR6
Minnebåndbredde448 GB per sekund10 GB: 560GB per sekund, 6 GB: 336GB per sekund
Intern lagringSpesiallaget 825 GB SSDSpesiallaget 1 TB NVMe SSD
IO Throughput5,5 GB/s (Raw), Mellom 8-9 GB/s (Komprimert)2,4 GB/s (Raw), 4,8 GB/s (Komprimert)
Utvidbar lagringNVMe SSD-port1 TB utvidelseskort med eget format
Ekstern lagringStøtte for ekstern USB HDDStøtte for ekstern USB 3.2 HDD
Optisk drev4K UHD Blu-ray4K UHD Blu-ray
HDMI2.1 (4K/120Hz, 8K, VRR)2.1 (4K/120Hz, 8K, VRR)

Lagring

Som nevnt over har både PS5 og Xbox SSD-brikker, og måten de er implementert på er litt forskjellig.

På PS5 er disken på 825 GB og du kan bytte den ut med hvilken som helst annen SSD-brikke av typen m.2 NVMe så lenge den følger Sonys skyhøye hastighetskrav. Per dags dato er slike brikker vanskelig å få tak i og prisene er i så fall høye.

Du kan også koble til en ekstern disk og spille PlayStation 4-spill fra den, men PS5-spill må spilles rett fra den interne disken.

Xbox Series X leveres med 1 TB lagring og har støtte for et proprietært lagringskort dersom du ønsker å utvide lagringskapasiteten. På baksiden har konsollen en port for å sette inn lagringskortet, som i første omgang tilbys kun av Seagate. Som på PS5 kan du også koble til en ekstern disk, men kun spille av bakoverkompatible spill fra blant annet Xbox One.

Xbox Series X-spillene må være installert på den integrerte SSD-en eller på det valgfrie lagringskortet.

Xbox Series X har støtte for lagringskort. Foto: Microsoft
Xbox Series X har støtte for lagringskort. Foto: Microsoft Vis mer

Design

Konsollprodusentene har gått hver sin vei hva design gjelder. Xbox Series X har likheter med en tårn-PC, mens PlayStation 5 er noe for seg med to hvite vinger som omkranser konsollen. Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det, og det får være opp til hver enkelt å bestemme hvilket design de liker best.

PS: Både PS5 og Xbox kan plasseres horisontalt og vertikalt.

Når det gjelder størrelsen, er det også store ... forskjeller. Hvis plasserer dem horisontalt, er PlayStation 5 mye bredere enn Xbox-en, som er nærmest like bred som Xbox One X. Xbox er dog en del høyere enn PS5 og spesielt Digital Edition-utgaven uten diskdrev.

Merk at hverken Sony eller Microsoft har sagt noe om konsollenes mål, men estimater tatt i betraktning størrelse på diskdrevene og USB-portene, har gjort det mulig å lage noen skisser, som den du kan se under. Denne er laget av Twitter-brukeren @EvilBoris.

Spill, spill, spill

Med trolig minimale grafiske forskjeller, er utvalget av spill det mest interessante, for konsollene kan være så kraftig som bare det, men uten spill blir de vanskelige å selge.

Både Sony og Microsoft har snakket om og vist frem spill som kommer til deres respektive spillkonsoller.

Forrige uke viste Sony frem en bråte med spill som kommer til PlayStation 5, blant annet «Horizon: Forbidden West», «Spider-Man: Miles Morales», «Gran Tursimo 7» og et nytt «Ratchet & Clank»-spill, men av disse er det kun «Spider-Man»-spillet som blir tilgjengelig ved lansering. De tre andre spillene kommer tidligst neste år.

Følgende Sony-eksklusive er bekreftet:

 • Demon’s Souls
 • Gran Turismo 7
 • Horizon: Forbidden West
 • Ratchet & Clank: Rift Apart
 • Sackboy: A Big Adventure
 • Spider-Man: Miles Morales

Det er jo lov å håpe at også en PS5-oppgradert utgave av «The Last of Us II» kommer ...

I mai avholdt Microsoft et spillarrangement der de viste frem spill fra tredjepartsutviklere som er på vet til Xbox, deriblant «The Medium» og «Assassin’s Creed Valhalla» – sistnevnte kommer også til PS5 – og i juli skal Microsoft vise frem egne spill fra Xbox Game Studios. Øverst på menyen står «Halo: Infinite» som blir et av lanseringsspillene til Xbox, og det er knyttet store forventninger til det nye spillet. Det har faktisk gått fem år siden «Halo 5: Guardians» ...

Følgende Microsoft-eksklusive er bekreftet:

 • Everwild
 • Hellblade 2
 • Halo: Infinite

Vi blir også overrasket hvis Xbox One-annonserte «Grounded», «Psychonauts 2» og «CrossfireX» ikke finner veien til Xbox Series X.

Felles for begge er at mange av spillene i starten vil være kryssgenerasjon – altså at de blir tilgjengelig på både PlayStation 4 og PlayStation 5 og ditto for Xbox One og Xbox Series X. Det gir for så vidt mening da utviklerne når ut til mange flere spillere enn hvis de kun hadde sluppet spillet til de to nye konsollene. Slik vil det trolig være et par år fremover, og Microsoft har faktisk bekreftet at deres egne spill vil være kryssgenerasjon de første par årene ut i den nye generasjonen.

Begge plattformene har også støtte for bakoverkompatibilitet, altså at de kan spille spill fra tidligere generasjoner. Microsoft har bekreftet at Xbox vil støtte samtlige Xbox One-spill og hundrevis av titler fra den originale Xbox-en og Xbox 360, som betyr at du har tilgang til flere tusen spill fra dag én.

De har også introdusert Smart Delivery som gjør at du kan kjøpe et spill til Xbox One og få med en optimalisert Xbox Series X-versjon på kjøpet. Forskjellen mellom bakoverkompatibilitet og Smart Delivery, er at den sistnevnte versjonen er optimalisert av utviklerne for Xbox Series X og alle de teknologiske nyvinningene som kommer med en ny generasjon.

Når den optimaliserte versjonen blir tilgjengelig på Xbox Series X, lastes oppdateringene automatisk ned til spillet. Det er for øvrig opp til utviklerne å støtte Smart Delivery, så det er ikke nødvendigvis alle Xbox One-titler som blir det.

Et utvalg er kommende «Cyberpunk 2077», «Assassin’s Creed Valhalla», «Destiny 2» og «DiRT 5».

Når det gjelder Sony har de bekreftet at PlayStation 5 blir bakoverkompatibel med PlayStation 4. I et innlegg på PlayStation Blog skriver Sony at de håper at de fleste PS4-spillene også vil kunne spilles på PS5, men selskapet har ikke sagt noe om støtte for PS1-, PS2- og PS3-spill.

Det er ikke bekreftet at Sony vil tilby noe tilsvarende som Microsofts Smart Delivery, men vi blir overrasket om de ikke gjør det.

Og ja, du kan spille «Fortnite» på PS5 og Xbox.

Det vi ikke vet

Sony og Microsoft slipper tidvis små drypp med informasjon om de nye konsollene, men det er ennå mye vi fortsatt ikke vet. I tillegg til full oversikt over lanseringsspill, venter spillerne i spenning for å vite mer om når konsollene faktisk lanseres og hva de vil koste.

Det spekuleres at hverken Sony eller Microsoft ønsker å være først ute med å annonsere prisen, men sistnevnte ønsker neppe å gjøre samme «tabbe» som ved lanseringen av Xbox One og PlayStation 4, der konsollen var 100 dollar dyrere enn konkurrenten.

Ryktene sier også at Microsoft kan tåle et større tap i starten, og i tillegg har det versert rapporter som sier at Sony sliter med å holde prisen på PlayStation 5 nede.

Denne uka dukket faktisk PlayStation 5 opp i den franske Amazon-butikken til 499 euro – det tilsvarer rundt 5400 kroner med dagens kurs. PlayStation 5 Digital Edition var listet opp til 399 euro, 4300 kroner med dagens kurs.

Når det kommer til lansering, er det også mye uvisst, men både PS5 og Xbox kommer i høst. Microsoft har for eksempel bekreftet at den nye Xbox-en kommer «this holiday», som sikter mot perioden oktober–desember. Hvis vi skal tippe, kommer Xbox Series X i november, slik som de foregående Xbox-lanseringene.

Uansett om du velger PlayStation 5 eller Xbox, eller kanskje begge to, har du mye moro i vente utover høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer