Dette vet vi om PlayStation 5

Neste år duket for en ny generasjon med spillkonsoller. 8K og raskere lastetider står på menyen når Sony lanserer PS5.

PLAYSTATION 5-KONSEPT: Skissen er spenstig, men vi blir mildt sagt overrasket hvis den endelige PlayStation 5 blir seende slik ut. Foto: Let's Go Digital
PLAYSTATION 5-KONSEPT: Skissen er spenstig, men vi blir mildt sagt overrasket hvis den endelige PlayStation 5 blir seende slik ut. Foto: Let's Go Digital Vis mer
Publisert

Neste år er det faktisk hele syv år siden Sony PlayStation 4 og Microsoft Xbox One ble lansert, og da er det jammen meg på tide med en ny konsollgenerasjon.

Denne runden har Sony vært i førersetet siden dag én og har solgt over 100 millioner av PlayStation 4. I løpet av de siste seks årene har Sony gledet spillfansen med PlayStation VR, PlayStation Now og gode spillopplevelser som «God of War», «Horizon Zero Dawn» og «Death Stranding», for å nevne noen.

Det siste året har Sony også krøpet til korset og åpnet for krysspilling mellom konsoller som PlayStation 4, Xbox One og Nintendo Switch, og nylig annonserte de til og med at eksklusive spill blir tilgjengelig på konkurrerende konsoller.

Vi tør å håpe på en minst like innholdsrik konsollgenerasjon med PlayStation 5.

Dette vet vi om PlayStation 5

Først og fremst vet vi at navnet på spillkonsollen faktisk blir PlayStation 5. Det har Sony for lengst bekreftet, og en nyhet som kanskje ikke så overraskende i seg selv.

Mange ble nok tatt på sengen da Microsoft under det årlige The Game Awards overrasket med å avsløre navn og design på konsollen som blir arvtakeren til Xbox One. Les mer om Xbox Series X her.

En annen ting Sony har bekreftet er at konsollen kommer i salg i løpet av høsten 2020. Ifølge Twitter-brukeren @PSErebus blir PlayStation 5 lansert 20. november 2020 i Nord-Amerika og vil koste 499 dollar, rundt 4500 kroner med dagens kurs. Et rykte du bør ta med en klype salt inntil videre.

Selv om flere PlayStation 5-detaljer er avslørt, er det mye vi også ikke vet.

Maskinvare

Under et intervju med Financial Times , der Sony-topp Kenichiro Yoshida bekreftet at en arvtaker til PlayStation 4 er på vei, ble det også sagt at designet på den kommende konsollen ikke vil skille seg betraktelig ut fra dagens PlayStation 4-modeller.

Dette bekrefter at at PlayStation 5-konsollen som har dukket opp i flere bilder på Internett den siste tiden, er intet mer enn et utviklersett for spillselskapene. Noe de fleste også regnet med.

Uten å gå altfor mye i detalj, har Sony også vært forholdsvis åpne om hvor kraftig PlayStation 5 blir. I midten av april kom selskapet, under et intervju med Wired, med lovnader om 8K-grafikk, 3D-lyd, rask SSD-lagring og bakoverkompatibilitet med støtte for PlayStation 4-spill.

SSD-lagring fremfor de gamle harddiskene som nåværende spillgenerasjon bruker, vil kunne senke lastetidene i spillene betraktelig. I tillegg er det interessant å høre at Sony snakker om 8K-grafikk når dagens konsoller ikke klarer å levere 4K i samtlige spill.

PlayStation 5 vil for øvrig drives av en åttekjerners AMD-prosessor basert på tredje generasjon Ryzen-brikker, samt et spesialtilpasset grafikkort som er basert på AMD Radeon Navi.

DualShock 5

Som nevnt over, har Sony vært overraskende åpne rundt PlayStation 5, og i et innlegg på PlayStation Blog i oktober avslørte de noen detaljer om spillkontrolleren til den kommende konsollen.

Mer spesifikt to nye nøkkelfunksjoner: haptisk tilbakemelding vil erstatte vibreringsteknologien i tidligere DualShock-kontrollere. Ifølge Sony tilbyr haptisk en større variasjon i «vibreringen» slik at spillerne skal merke forskjell på å krasje inn i en vegg i et bilspill eller når de avfyrer skudd i et skytespill.

Den andre «nyvinningen» er adaptive triggere. Sony forklarer at utviklere kan programmere motstand i triggerne slik at spillerne kan for eksempel føle spenningen når de spenner pil og buen eller akselererer med en terrengbil på et steinete terreng.

DUALSHOCK: Er det slik PlayStation DualShock 5 blir? Foto: Japan Platform for Patent Information
DUALSHOCK: Er det slik PlayStation DualShock 5 blir? Foto: Japan Platform for Patent Information Vis mer

Spill

Det er muligens altfor tidlig å snakke om spill, men det vi vet er at du i hvert fall vil kunne spille alle PlayStation 4-spillene dine på PlayStation 5. Av tredjepartsspill kan du forvente store titler som «Watch Dogs: Legion», «Cyberpunk 2077», «Rainbow Six Quarantine», det neste «Grand Theft Auto» og de neste tilskuddene i årlige serier som «FIFA» og «Call of Duty».

Sony har også en stor flåte med spillselskap som utvikler spill eksklusivt for PlayStatio-plattformen, og mange er i full sving med å lage altoppslukende titler som skal friste kundene til å velge PlayStation 5 fremfor Nintendo Switch eller Xbox Scarlett.

Ingenting er bekreftet ennå, men vi blir ikke overrasket om vi får se «Horizon Zero Dawn 2», «The Last of Us Part 2», «God of War 2» og et nytt «Gran Turismo» til PlayStation 5.

Det er også fullt mulig at Sony jobber med nye VR-spill (virtuell virkelighet), for selskapet har bekreftet PlayStation VR er kompatibel med den kommende spillkonsollen.

Konsoll og strømming

Det spekuleres at dette kanskje blir den siste konsollgenerasjonen før det går over til spillstrømming. Google kastet seg nylig inn i spillbransjen med den rene strømmetjenesten Stadia, som har fått blandet mottakelse fra spillpressen, og Microsoft er godt i gang med betatestingen av deres xCloud-plattform.

Sony er også godt involvert i dette markedet og tilbyr allerede spillstrømming i form av PlayStation Now, som tidligere år ble omsider tilgjengelig i Norge.

I mai annonserte Sony faktisk et samarbeid rundt skybasert spilling med konsollkonkurrent Microsoft, som vil levere skyløsninger fra Azure.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer