Digital TV i PCen

Digital TV er allerede her for deg som har parabolantenne. Likevel er det bare begynnelsen. På Comdex viser Hauppauge Computer Works sitt nye WinTV-D-kort for PC. Dette PCI-kortet er i stand til å ta imot og vise digitale TV-sendinger (DTV) på en PC.

Digital TV i PCen
Publisert

Hauppauge WinTV-D benytter en digital TV-mottager fra Intel. Den støtter DTV (Digital TV), SDTV (Standard definition TV) og HDTV (High definition TV). Hauppauge forventer av WinTV-D kommer i salg i første halvdel av neste år.

USA i tet

I USA har utviklingen av digital TV kommet mye lenger enn i Europa. Allerede 1. november i år, startet digitale TV-sendinger i ti amerikanske byer. Det er første steg i en utvikling som vil forby alle analoge TV-sendinger i 2006.

I Norge og resten av Europa har det ikke blitt satt noen slike frister. Derfor er det god grunn til å tro at vi blir hengende etter på dette området. Det er heller ikke fastlagt noen endelig standard slik som i USA. Men siden det snart blir et globalt nettverk av satellitter, så kan vi jo håpe på en verdensomspennende standard.

Den amerikanske standarden

Det er definert 18 forskjellige formater for digitale TV-sendinger. De inneholder forskjellige oppløsninger (HDTV og SDTV), forskjellig antall bilder i sekundet (15 til 60 bilder pr. sekund (fps)) og forskjellige breddeformater (4:3, 16:9 og 22:9). En TV-kanal har i dag en båndbredde på 6 MHz. Den kan enten benyttes til å vise en analog kanal, en digital HDTV-kanal eller flere digitale SDTV-kanaler. Vi får altså et valg mellom kvantitet og kvalitet. Fremtidens TV-sendinger vil med all sannsynlighet bli en blanding av dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer