Corona-virus:

Din PC kan hjelpe til

La PC-en din hjelpe til med corona-gåten når den ikke er i bruk.

INGEN REMEDIER: Forskere over hele veren jobber døgnet rundt for å finne et antistoff til corona-viruset, og du kan hjelpe til. Foto: Centers for Disease Control and Prevention
INGEN REMEDIER: Forskere over hele veren jobber døgnet rundt for å finne et antistoff til corona-viruset, og du kan hjelpe til. Foto: Centers for Disease Control and Prevention Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset smitter stadig flere rundtom på kloden, og foreløpig finnes det ikke noe remedie mot det aggressive viruset.

Nå jobber forskere verden over med å kartlegge virusets struktur og oppførsel med mål om å utvikle et antistoff. For coronavirus starter infeksjonen i lungene, der et protein fra viruset binder seg til en reseptor. Et antistoff vil da være et protein som hindrer viruset å binde seg til lungereseptoren.

Men proteinet man vil blokkere kan bøyes, brettes og endre form. For å lykkes med å lage et antistoff, må man derfor utforske alle måter viruset interagerer med reseptoren på.

Og til det trenger man datakraft - masse datakraft.

Datakraft fra hele verden

Tjenesten Folding@home har holdt det gående i mange år. Konseptet er at man ved å laste ned et program på PC-en kan låne bort datakraft til forskning når man ikke bruker den. Maskinen får tildelt beregningsoppgaver og sender så svarene tilbake til forskerne.

En viss spillmekanisme finnes også, siden man får poeng for å løse oppgaver, og man kan lage lag, med topplister og den slags. Men uansett: Jo flere som bidrar, jo raskere kommer man i mål.

Ved å installere et program på PC-en din, kan du bidra til forskningen på coronavirus og andre ting. Foto: Folding@home
Ved å installere et program på PC-en din, kan du bidra til forskningen på coronavirus og andre ting. Foto: Folding@home Vis mer

Tjenesten ble startet på initiativ fra Stanford University i år 2000, og over 200 avhandlinger er skrevet på bakgrunn av resultater som Folding@home har stått for. Over 100.000 prosessorer verden rundt bidrar daglig til tjenenesten. På Dinside skrev vi om denne og lignende tjenester for 14 år siden.

Folding@home har mange prosjekter, der man kan velge hvilket man vil at PC-en skal hjelpe til på, eller la den brukes fritt på tvers av alle prosjektene. Her forskes det blant annet på kreft, Alzheimer, Parkinson's og så videre.

Nå har Folding@home også inkludert forskning på Covid 19-sykdommen. Med andre ord kan din PC bidra til at man raskere får utviklet et antistoff mot viruset som nå er på alles lepper.

Du kan bli med

Om du vil hjelpe til, trenger du altså bare å laste ned et program, enten du bruker Windows, MacOS eller Linux. Etter å ha installert og satt opp programmet, vil PC-en din da brukes til forskning når du ikke bruker den selv.

Folding@home er langt fra den eneste tjenesten som baserer seg på distribuert datakraft. En av de mest kjente tjenestene, Seti@home, har i over 20 år brukt maskinkraft fra hele verden til å søke etter utenomjordisk intelligens ved å analysere data som hentes inn fra teleskoper i Puerto Rico og West Virginia.

For bare få dager siden annonserte teamet bak prosjektet at det inntil videre stenges av fra 31. mars. Årsaken skal være at all data man trenger nå har blitt analysert, og at veien videre blir å analysere resultatene man har fått inn via prosjektet og levere en avhandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer