Google Home, Amazon Echo, Pixel til Norge

Dingsene vi fortsatt venter på at skal komme til Norge

Noen har vi testet, mens andre har vi bare siklet over. Men kommer de noensinne til norske forhandlere?

GOOGLE HOME: Kommer trolig til Storbritannia neste uke. Neste stopp Norge? Foto: Produsenten
GOOGLE HOME: Kommer trolig til Storbritannia neste uke. Neste stopp Norge? Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Produsentene viser stadig fram splitter nye produkter og tjenester, og noen av dem har vi allerede rukket å teste, men helt til slutt i pressemeldingen eller saken vi skriver kan du ofte lese følgende:

«[produktet eller tjenesten] er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge».

Selvfølgelig svært frustrerende, all den tid produktene og tjenestene ofte bringer noe nytt til bords, som også vi nordmenn har lyst til å få tilgang til.

I denne saken har vi samlet opp noen av dingsene og tjenestene vi har ventet en stund på, og vi forsøker også å få en liten oppdatering på hvordan det ligger an i løypa.

Mens vi venter på Google

Google er ganske overrepresenterte på denne listen, med mange produkter som ikke har blitt sluppet i Norge ennå.

– Vi håper å lansere våre produkter og tjenester i så mange land som mulig, men vi har ikke noe nytt å melde for Norge akkurat nå – følg med i tiden fremover, skriver Helle Skjervold, kommunikasjonssjef i Google Norge, i en e-post til Dinside.

Uttalelsen vi har fått gjelder alle Google-produktene og tjenestene i denne artikkelen.

Har du noen dingser du håper skal komme til Norge, men som ikke står på lista? Sleng dem inn i kommentarfeltet under denne saken.

OMVEI: Googles Pixel-telefoner fås kjøpt i norske nettbutikker, men disse telefonene har blitt direkteimportert fra andre land. Foto: Pål Joakim Pollen
OMVEI: Googles Pixel-telefoner fås kjøpt i norske nettbutikker, men disse telefonene har blitt direkteimportert fra andre land. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Pixel/Pixel XL

Googles egne smarttelefoner er tilgjengelige i norske nettbutikker, men ikke i norsk utgave.

Telefonene som selges er importert fra for eksempel Storbritannia, og koster nok en del mer enn de vil gjøre når (hvis) de kommer for salg i Norge via de vanlige forhandlerne.

I skrivende stund selges UK-versjonen av Pixel 128 GB til 9.695 kroner via PS.no, mens den i opprinnelseslandet koster 699 pund – rundt regnet cirka 7500 norske kroner. Litt prisforskjell der, altså.

Vi har testet Pixel XL, og var svært fornøyde med Googles første egenproduserte telefon. Kameraet imponerte oss kanskje aller mest.

On norske forbrukere noen gang kommer til å få kjøpt Google-telefonen med norsk bruksanvisning og støpsel er høyst usikkert. Våre svenske naboer virker å ha mistet troen på en nordisk lansering.

Konkurrentene har også lansert sine 2017-modeller på MWC-messa nylig, og med den farten teknologiutviklingen har i dag begynner Pixel allerede å bli utdatert. Det skulle ikke forundre oss om den aldri kommer for offisielt salg i Norge.

ENGELSK: Assistant er på telefoner i Norge, men snakker ikke norsk. Foto: Gaute Beckett Holmslet
ENGELSK: Assistant er på telefoner i Norge, men snakker ikke norsk. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Google Assistant på norsk

Den følger med nevnte Pixel, men Googles digitale assistent skal også bli tilgjengelig for andre telefoner med Android 7 (Nougat). Riktignok på engelsk i første omgang, men skal den ha noe for seg her i Norge må den nødvendigvis komme på norsk også.

Du kan allerede nå bruke Assistant på en del eldre og nyere Android-telefoner. Men du må regne med å stille spørsmålene på korrekt engelsk dersom du vil ha svar. Flere nye smartklokker vil også leveres med engelsk Assistant.

Men utrullingen av den digitale assistenten til eldre telefoner går som Android-utrullinger flest – sakte, og i produsentenes eget tempo.

Vi har allerede lekt oss litt med den engelske assistenten, men forhåpentligvis får vi også snart tilgang til den norske varianten.

Når den vil komme er det store spørsmålet. Apples digitale assistent, Siri, brukte noen år på å lære seg norsk – la oss håpe Google klarer det på litt kortere tid.

VIDEOBRILLER: Snapchat-brillene selges foreløpig kun til amerikanere. Foto: Produsenten
VIDEOBRILLER: Snapchat-brillene selges foreløpig kun til amerikanere. Foto: Produsenten Vis mer

Spectacles

Kommer det til å floppe, eller vil nordmenn løpe rundt med solbriller og filme det de gjør i hverdagen? Snap Inc., selskapet bak Snapchat og Spectacles, håper nok på det sistnevnte.

Brillene ble sniklansert i USA i fjor høst, gjennom automater som dukket opp på kjøpesentre og andre steder. Tidligere i år ble det mulig å bestille dem på nett, men fortsatt er det bare amerikanere som utgjør kundegruppen – med mindre du benytter deg av omveier.

Vi sendte en e-post til Snap, for å høre om de kunne si noe om lanseringsplanene for Norge. Det kunne de ikke.

Skal vi leke gjetteleken, vil vi anta at det er en luke fra dagens dato til litt ut i august hvor det kan være aktuelt å lansere brillene i Norge. Solbriller i Norge høst og vinterstid høres like salgbart ut som sand i Sahara.

Det er heller ikke usannsynlig at selskapet tenker at spesielt interesserte vil få tak i noen eksemplarer uansett, og at de dermed dropper norsk lansering fullstendig.

ALEXA: Apple har Siri, Amazon har Alexa. I Amazon Echo sitter nettopp den digitale assistenten Alexa klar til å hjelpe deg med å styre stuen. Foto: Produsenten
ALEXA: Apple har Siri, Amazon har Alexa. I Amazon Echo sitter nettopp den digitale assistenten Alexa klar til å hjelpe deg med å styre stuen. Foto: Produsenten Vis mer

Amazon Echo

Hjemmesentralen med den digitale assistenten Alexa har vært i USA en stund, og kom til Storbritannia i fjor høst.

Vi skrev om Echo da den ble lansert i USA for noen år siden, men etter dette har det ikke vært mye nytt å høre om lansering i Norge.

Det nærmeste vi kommer noe hint om «norske» Amazon-produkter, er fra en uttalelse fra en pressekontakt i Sonos. Da vi snakket med henne om Amazon Echo Dot i fjor høst, sa hun at dette produktet ville bli tilgjengelig i Norge på nyåret.

Nå skriver vi slutten av mars, og «nyåret» må vel sies å ha passert. Det ser med andre ord skummelt ut for både Echo og Echo Dot.

Det som kan gi håp er Amazons nylige lansering av Prime Video i Norge. Det betyr i det minste at de vet vi eksisterer, og da er jo veien litt kortere til en lansering av fysiske produkter. Men vi holder ikke pusten, for å si det sånn.

PEN: Google Home skal ikke gjemmes bort, den skal vises fram. Foto: Produsenten
PEN: Google Home skal ikke gjemmes bort, den skal vises fram. Foto: Produsenten Vis mer

Google Home

Etter å ha vært innom Amazon Echo, er det en svært myk overgang til Google Home, som i all hovedsak er akkurat det samme som Echo: En hjemmesentral med digital assistent.

Vi fikk senest demonstrert hva Home kan gjøre under Philips-lanseringen i Madrid. Da viste Philips hvordan de jobbet med styring av Hue-systemet og TV-funksjoner via Googles hjemmesentral.

Kjernen i Home er Assistant, og som tidligere nevnt snakker ikke Assistant norsk. Om dette er grunnen til at Home ikke har blitt lansert i Norge ennå, er uvisst, men det gjør nok uansett at Norge ikke er øverst på prioriteringslisten.

Produktet har ikke en gang nådd Storbritannia ennå, men britene spekulerer i at Home vil lanseres hos dem allerede mandag 28. mars. Hvis dette er tilfelle så kan det være håp for Norge også. På Huaweis lanseringsplan for P10-telefonen er Norge i samme pulje som Storbritannia. Med litt mye flaks prioriterer Google på samme måte.

RUTER: Google OnHub. Foto: Produsenten
RUTER: Google OnHub. Foto: Produsenten Vis mer
MESH-RUTER: Google Wifi. Foto: Produsenten
MESH-RUTER: Google Wifi. Foto: Produsenten Vis mer

Google OnHub

Akk, hvorfor har ikke denne ruteren som ser så bra ut kommet til Norge ennå? Googles OnHub er kanskje den eneste ruteren som kona i huset kan tenkes å tillate en middels fremtredende plass i stuen, fremfor en dekningsbegrensende plassering bak en dør i et skap.

Vi gjorde en minitest i februar i fjor, og da fikk vi vite at den var planlagt å komme for salg i norske butikker måneden etter. 12 måneder etter kan vi fastslå at dette ikke var tilfelle.

Så hva skjer videre? Slik vi ser det kan to ting skje: Google lanserer OnHub i Norge, eller de dropper hele OnHub og går rett på den nyere Google Wifi. Det tredje alternativet, som vi håper ikke blir utfallet, er selvfølgelig at heller ikke Google Wifi kommer til Norge.

Google Wifi er for øvrig også en ruter, men denne er i stand til å skape et mesh-nettverk, altså et nettverk hvor det er flere rutere plassert rundt i huset, men hvor alle opererer på det samme trådløsnettet. Heldigvis ser Google Wifi nesten like pen ut som Google OnHub.

Siden Storbritannia allerede har Google Home på vei, er det ikke utenkelig at de samtidig vil lansere Wifi på de britiske øyene. Og da er vi tilbake til det som kan være håpet for Norge – at vi får det samtidig som britene. Men igjen, dette er ikke veldig sannsynlig.

PÅ NORSK! Slik ser det ut når du går inn på Youtube Red i Norge. Foto: Skjermdump
PÅ NORSK! Slik ser det ut når du går inn på Youtube Red i Norge. Foto: Skjermdump Vis mer

Youtube Red

For de uinnvidde, så er Youtube Red en strømmetjeneste som koster penger - i motsetning til det Youtube folk flest kjenner, som er gratis. Youtube Red tilbyr egenproduserte filmer og serier, og mye innhold er skapt av og med populære Youtube-profiler.

Denne tjenesten tør vi være litt mer optimistiske rundt. Youtube Red har nemlig en landingsside på norsk, så her det jo komme noe. Det er også en nettbasert tjeneste, så det er lavere lanseringsrisiko enn ved fysiske produkter, som tross alt må produseres uansett om de flopper eller ei.

De har også delt ut invitasjoner, slik at redaksjoner og andre har fått prøve tjenesten.

Skal vi gjette, så er lanseringen av Youtube Red like rundt hjørnet. En lansering i løpet av våren eller sommeren er nok ikke utenkelig.

Er det noen produkter du venter, kanskje forgjeves, på? Gi oss gjerne en lyd i kommentarfeltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer