DirectX 8 – bør du oppgradere?

Den nye versjonen av programmeringsgrensesnittet til Microsoft er nå tilgjengelig. Vi har gjennomført noen tester for å sjekke om ytelsen har forandret seg…

DirectX 8 – bør du oppgradere?
Publisert

DirectX er i korte trekk et grensesnitt som gjør kommunikasjonen mellom maskinvaren og programvaren enklere. Utviklere av spill og andre programmer slipper å ta hensyn til diverse konfigurasjoner av maskinvare – det eneste som trengs er programvare og utstyr som er kompatibelt med DirectX, og dette innebærer grafikk, lyd, kommunikasjon og flerspillerfunksjonalitet.DirectX fulgte med Windows 95, og var til å begynne med svært lite populært blant utviklerne – men tidene forandrer seg, og grensesnittet er nå blitt en standard for utvikling av 3D-applikasjoner, sammen med OpenGL.

Lite forskjell

DirectX 8-pakken består av en nedlastbar fil på ca. 10 MB, som automatisk legger seg over den tidligere installasjonen av grensesnittet. Du trenger ikke foreta noen konfigurasjoner selv.Direct3D-delen av DirectX tar seg av 3D-akselerasjonen i spill, og det er her du vil finne de mest merkbare – Microsoft har tatt med flere nye teknologier som øker realismenivået og bildekvaliteten. Problemet er bare at det foreløpig ikke finnes spill som utnytter disse funksjonene, og derfor blir det umulig å få testet dem.Vi måtte derfor nøye oss med eksisterende programmer, og kjørte noen tester med 3DMark 2000. Vi brukte en Windows ME-utstyrt PC med en 733 MHz Pentium III-prosessor og et GeForce 2 Ultra-basert skjermkort med Detonator 3-drivere (versjon 6,31).Konklusjonen er at du vinner ingenting på å oppgradere akkurat nå. Forskjellene mellom DirectX 7 og 8 er minimale: I 1280x1024x32-oppløsning fikk vi 4047 poeng med DX7, og 4039 poeng med DX8. I den krevende 1600x1200x32-oppløsningen fikk vi 3073 poeng men den gamle versjonen av DirectX, og 3096 med versjon 8. Dette er helt ubetydelige forskjeller som er umulig å legge merke til under vanlig bruk.Vi prøvde også en rekke andre spill uten å legge merke til kompatibilitets- eller ytelsesproblemer.Det er viktig å legge til at 6,31-driverne til NVIDIA ikke er optimalisert for DirectX 8. Det er imidlertid 7,17-driverne, som er tilgjengelig flere steder på nettet. Disse er likevel ikke offisielle utgaver, og ryktene sier at ytelsen er ganske dårlig. Vi venter derfor på en offisiell utgave av 7-driverne og kommer tilbake med en test av disse så snart som mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer