DirectX 9 skal gi bedre spill og multimedia

Microsoft er omsider klar med DirectX 9.0, og oppgraderingen kan lastes ned i versjoner for Windows 98, Me, 2000 og XP.

DirectX 9 skal gi bedre spill og multimedia
Publisert
Sist oppdatert

DirectX er et såkalt API - et programmeringsgrensesnitt - som gjør det enklere for spill- og multimediautviklere å programmere avanserte 3D-instruksjoner, lydeffekter, stemmekommunikasjon og andre funksjoner. DirectX har etter hvert blitt en standard for spill- og multimedia i Windows, og er derfor en essensiell del av de fleste PCer.

Nå har Microsoft omsider oppgradert DirectX-grensesnittet til versjon 9.0, og den nye versjonen skal blant annet åpne for mer "levende" og troverdige animasjoner, glattere og raskere videorendring, samt bedre og mer avanserte lydeffekter og utvidet MIDI-støtte. DirectPlay-teknikken er også forbedret, og skal gi enklere oppkobling og bedre ytelse når flere spiller sammen over lokalt nettverk eller Internett.

I det utviklerne begynner å utnytte de nye funksjonene, kan vi vente oss mer komplisert geometri, fotorealistiske teksturer og mer detaljerte objekter.

Begrenset støtte - foreløpig

I følge Microsoft kan du oppleve bedre ytelse på enkelte spill og multimediaapplikasjoner som du har installert på PCen din, selv om de i utgangspunktet ikke er optimalisert for DirectX 9. Grensesnittet er for øvrig bakoverkompatibelt, noe som i følge Microsoft gjør det uproblematisk å oppgradere.

Men det er nok enda en liten stund til vi får se spill og programmer som utnytter mulighetene fullt ut – og ikke minst må grafikkortprodusentene levere produkter og drivere som er optimalisert mot grensesnittet. ATI har allerede implementert delvis støtte for mange av DirectX 9-funksjoner i sine siste Radeon-brikker, det samme gjelder de kommende FX-brikkene fra Nvidia.

DirectX finnes i versjoner for Windows 98 og nyere versjoner av Windows, og kan lastes ned fra denne adressen.

Vi kommer tilbake med flere detaljer omkring Directx 9.0 etter hvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer