Disken vil ikke starte Windows

Publisert
Sist oppdatert

Les alle spørsmål og svar Hei,

Prøver å hjelpe en venn med dataproblemer. Maskinen har kræsjet. Han har ikke diskettstasjon på maskinen. Altså kan han ikke boote med diskett.

Maskinen vil ikke boote via cdrom heller (prøver med OS win98 og XP).

Stort sett det eneste han kommer inn på er Bios. Han kommer ikke frem i kommandolinjen (prompt) heller, etter å feks ha vært i bios.

Hilsen Pål

Datadoktoren svarer

Hei,

Det er ikke alle maskiner som har støtte for å starte opp fra CD, spesielt ikke hvis de er litt gamle. Men hvis støtten er der, kan du gå inn i BIOSen og velge CD-stasjonen som "first boot device," enten fra "Boot"-menyen eller i "Advanced BIOS Features," alt ettersom hvilken BIOS du har.

Da skal det være mulig å starte opp med Windows XP-CDen, som du i så fall kan starte i "Gjenopprettingskonsollen," en nedskalert versjon av Windows som lar deg logge inn på maskinen via kommandolinjen.

Hvis dette går, kan du skrive inn "fixmbr"-kommandoen, som reparer den sektoren på disken som laster operativsystemet. Etter det anbefaler jeg en liten "chkdsk" eller to, som er XP sitt svar på den scandisk-kommandoen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer