Diskettens arvtakere?

Utvalget av portable lagringsenheter blir stadig større, i det siste har det dukket opp mange nye USB-enheter. Vi har testet hva de duger til.

Diskettens arvtakere?
Publisert
Sist oppdatert

I mange situasjoner kan det være praktisk med et ultrakompakt format for lagring av data, som er kompatibelt med alle datamaskiner. Tidligere har disketten vært det nærmeste man kom et standard format som kunne leses og skrives til av alle typer datamaskiner. Nå har små USB-lagringsenheter begynt å dukke opp fra både den ene og den andre, og begynner å vinne innpass.

Ikke helt nytt

Denne løsningen er på ingen måte ny, vi skrev om den allerede i mai 2000, da Thumbdrive ble lansert. Men prisene den gang var hårreisende, og noen suksess ble produktet aldri.

128 MB var den gangen priset til 4 516 kroner, mens dagens 128 MB koster 436 kroner inkl mva – under en tiendedel!

Da blir løsningen straks mer interessant.

Hva skal barnet hete?

De fleste leverandørene kaller disse enhetene for ”drive” i en eller annen variant. Det er selvsagt fordi det opptrer som et drev i operativsystemet.

Vi er ikke helt med på dette, siden det ikke er noe som roterer, og synes kanskje ”minneplugg” kunne passe bedre. Enhetene er jo ikke stort større enn en USB-plugg.

I bruk

Hvis du bruker et relativt moderne operativsystem, det vil si Windows ME eller nyere, alternativt MacOS 9 eller Linux 2.4 eller senere, er det bare å sette i minnepluggen, så er den klar til bruk i løpet av sekunder. Normalt vil operativsystemet åpne et vindu i filbehandleren, slik at det bare er å dra filer til eller fra dette, eller bruke dataene direkte uten kopiering til andre lagringsenheter.

Stort enklere kan det ikke bli.

Ytelse

Ingen av disse enhetene opererer med hastigheter som kan sammenlignes med harddisker. Det som begrenser ytelsen er både flashminnets egenskaper, som er kjerneteknikken i disse enhetene, og USB-grensesnittet.

Det er også forskjeller mellom de forskjellige fabrikatene og typene, noe vi var interesserte i å finne ut.

Vi testet tre enheter som vi hadde for hånden, fra Apacer (64 MB), Dell (16 MB) og Iomega (128MB).

Vi testet skriving og lesing av 16MB, siden det var hva Dell-enheten kunne håndtere. Vi sjekket også om det var forskjell i ytelse når vi testet med større datamengder, men det var ingen forskjell på de første 16 MB og videre.

Diskettens arvtakere?


Det interessante var at Iomega var raskest både på skriving og lesing.

Diskettens arvtakere?


Iomega og Apacer var praktisk talt identiske på lesing, mens Apacer var klart dårligst på skriving.

I stedet for diskett?

En USB-minneplugg har langt flere bruksområder enn en diskett, men disketten har fremdeles en stor fordel.

Alle PCer kan boote fra diskett, mens bare et fåtall PCer kan boote fra minneplugg, hvis de er basert på de aller nyeste brikkesettene. Dell har f.eks. annonsert at de vil droppe diskettstasjoner og gå over til USB-baserte minneplugger etter hvert.

Derfor vil det drøye enda en stund til disketten er helt ute av bildet i PC-verdenen, kanskje ikke før det kommer nye oppstartsrutiner som gjør dagens BIOS overflødig.

Men henger du en minneplugg på nøkleknippet har du alltid tilgang til nøkkeldata...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer