Diskverktøyene du må ha

Harddisken er for mange er den viktigste komponenten i datamaskinen - det er tross alt her dataene ligger. Her er noen snasne verktøy som hjelper deg holde den i trim.

Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle brukere er interessert i å vite hva som egentlig foregår inni selve datamaskinen når de surfer på nettet eller ripper en CD - det viktigste er at den virker og gjør som den skal.

Undertegnede har for så vidt det samme forholdet til biler.

Det å bruke en gjenstand uten å kunne noe om hvordan den fungerer er greit nok, men for å unngå rusk i maskineriet er det likevel viktig å kunne vaske, rydde og holde litt orden. Spesielt Windows-installasjoner har nemlig en tendens til å bli tregere og tregere med tiden dersom du ikke selv tar noen grep.

Noen foretrekker faktisk å reinstallere hele Windows fra tid til annen, men høres dette ut som mye styr klarer du deg også lenge ved å bruke noen små gratisverktøy for å holde PC-en i form.

Les også: Gjør Windows sikrere

Harddisk i form?

Innholdet i minibaren må du passe på å få med deg. Det er nemlig med i prisen.
Innholdet i minibaren må du passe på å få med deg. Det er nemlig med i prisen. Vis mer


Først vil vi bare si at det er bra å vite litt om diskene dine - og spesielt i sommervarmen kan det være greit å holde et øye med temperaturen inni datamaskinen. For varme harddisker er ikke bra.

>>> Slik holder du PC-en kjølig.

Det er heldigvis ikke nødvendig å sjekke dette manuelt, for moderne harddisker har sensorer for dette innebygd. Vi foretrekker å fyre opp CPUID Hardware Monitor, siden den også gir oss tempen på prosessor og grafikkort, men ønsker du litt mer funksjonalitet bør du sjekke ut CrystalDiskInfo.

Med sistnevnte applikasjon finner du, foruten temperatur og driftstid, også harddiskens S.M.A.R.T.-status, som varsler om potensielle problemer slik at du eventuelt kan bytte ut disken før den parkerer lese/skrivehodet for godt.

Rydding og rengjøring

Dette er et viktig punkt. Å la harddisken med operativsystem og filer leve sitt eget liv er selvfølgelig fristende, men kan sammenlignes med å aldri rydde i kjøleskapet - det kommer først til å bli uoversiktlig, så uappetittelig og deretter helt fullt.

Har du allerede liten plass vil vi først anbefale deg denne lille guiden, som kan hjelpe deg ta tilbake litt av plassen fra Windows.

I tillegg er det greit å ta en kjapp diskopprydding innimellom, med blant annet sletting av gamle filer og avinstallering av programvare du aldri bruker. Har du problemer med å få oversikten kan du bruke programmer som WinDirStat, Xinorbis eller lignende.

Og for de filene som bare ikke vil la seg slette har du Unlocker.

En annen smart ting kan være å gå gjennom harddisken på jakt etter duplikate filer. Å ha de samme filene liggende på flere steder er nemlig som regel unødvendig, med mindre det da er som backup på to separate harddisker. Her kan du få hjelp fra for eksempel CloneSpy.

Diskverktøyene du må ha


Ellers er det ett program vi ønsker å trekke frem for dere som ikke har hørt om det ennå: CCleaner, eller CrapCleaner, som applikasjonen egentlig heter. Når det gjelder funksjonalitet nevner vi avinstallering av problematiske programmer, finne og reparere feil i registeret, fjerne surfe- og brukerspor, bli kvitt midlertidige filer og så videre.

CCleaner laster du ned her.

Er du allerede en bruker kan vi tipse deg om at det også finnes en Click&Clean tilleggsmodul som gjør det kjappere å rense opp etter surfingen.

Mens rydding av filer og bruk av CCleaner vil fjerne en del av filene som normalt sett hoper seg opp, vil jevnlig defragmentering av harddisken fysisk flytte filene til optimal plassering på harddiskens platelager og sørge for at maskinen er så rask som mulig.

Det finnes flere gode verktøy til dette. Vi har fra før skrevet om UltimateDefrag Free, men gode alternativer er også Defraggler (av folkene bak CCleaner) og JkDefrag som appellerer til de litt mer avanserte. For sistnevnte finnes også et brukergrensesnitt - JkDefragGUI - som gjør det enklere å bruke.

Vi nevner dessuten Auslogics, som har programvare for å defragmentere registeret i tillegg til harddisken.

Krisehjelp

Diskverktøyene du må ha


Med mindre du er uhyre forsiktig og veldig heldig kommer du en eller annen gang til å virkelig tråkke i det og slette noe som for all del ikke skulle vært slettet. Eller du vil oppleve at du plugger inn en minnepinne eller et minnekort og oppdager at den er helt blank...

Heldigvis finnes det programvare som hjelper deg da også. Vi har en rekke forslag i vår eminente guide for slettede filer, og trenger du flere nevner vi Recuva og UndeleteMyFiles (ja, det er mye originalitet i denne bransjen). Sistnevnte kan også brukes til å slette filer (for godt) - praktisk for de paranoide av dere .

Backup

Du er sikkert lei av å høre om det, men som alltid før du går bananas på harddisken - ikke glem å ta backup av viktige filer. Og da mener vi sikkerhetskopiering til en annen fysisk harddisk - en annen partisjon på samme disk er ikke godt nok.

Dette er i hvert fall essensielt dersom du ellers ikke har faste backup-rutiner. Lurer du på hvordan du skal komme i gang med dette har vi en superduper guide.

Oppsummering: Ha (minst) ett verktøy for å overvåke, rydde, rense, defragmentere og redde (ved behov). Husk backup.

Enig? Uenig? Andre forslag? La gjerne høre fra deg i debatten.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer