DisplayPort - den viktige skjermutgangen

Koble PC-en til en stor skjerm med 4K-oppløsning? Da er DisplayPort ofte det aller beste valget.

FØRSTEVALGET: DisplayPort er den optimale kontakten for deg som ønsker å koble PC-en din til en 4K-skjerm Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FØRSTEVALGET: DisplayPort er den optimale kontakten for deg som ønsker å koble PC-en din til en 4K-skjerm Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lenge siden salget av bærbare PC-er passerte stasjonære, men når det gjelder ergonomi og multitasking, er det fortsatt ingenting som slår en stor skjerm, eksternt tastatur og mus.

Og stadig flere lar seg lokke av skjermer med såkalt 4K-oppløsning, også kjent som UHD eller UltraHD. I tillegg benytter mange muligheten til å koble PC-en til TV. Her er også 4K i ferd med å bli vanlig i nær sagt alle prisklasser.

Felles for både 4K-TV-ene og 4K-PC-skjermene er at de har et bilde bestående av rundt 8,2 millioner bildepunkter (piksler), fire ganger mer enn en vanlig skjerm med full HD-oppløsning.

Les også: Ny PC? Da bør du se etter den nye USB-porten

Helst 60 oppfriskninger i sekundet

I praksis må PC-en derfor sørge for å mate 4K-skjermen med inntil fire ganger større datamengde. Ikke nok med det, den bør gjøre det i stort tempo, aller helst med 60 oppfriskninger av skjermbildet per sekund, også kjent som 60Hz. Slikt stiller naturlig nok store krav til maskinvaren.

En så rask oppfriskning av bildet sørger nemlig for at øyet oppfatter alle bevegelser i skjermbildet som jevne og flytende, for eksempel når du rører musepekeren, flytter et vindu eller benytter animerte overganger i PowerPoint.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer