Coronaviruset

Disse kutter strømmekvaliteten

Netflix får følge av flere selskaper.

KUTTER KVALITETEN: For å ikke overbelaste internett, har Netflix og flere andre tjenester valgt å redusere strømmekvaliteten. Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB Scanpix
KUTTER KVALITETEN: For å ikke overbelaste internett, har Netflix og flere andre tjenester valgt å redusere strømmekvaliteten. Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etterspørselen etter strømmetjenester har skutt i været etter at folk begynte å holde seg hjemme med coronaepidemien.

EU ba derfor Netflix og andre strømmetjenester om å slutte å vise filmene og seriene sine i HD-kvalitet for å forhindre at internett skal bryte sammen fordi så mange ser samtidig.

Det gikk Netflix med på; i første omgang i 30 dager. Reduksjonen ville ifølge BBC kutte datatrafikken fra strømmetjenesten med 25 prosent.

Flere følger etter

Over helgen har flere andre selskaper også valgt å etterkomme EUs krav. Disse tjenestene har varslet at de nå reduserer kvaliteten:

  • Netflix: Kutter bitraten med 25 prosent.
  • YouTube: Bytter all trafikk fra HD- til standard-oppløsning som standard.
  • Apple TV+: Uvisst hvor stort kuttet er, men ifølge 9to5Mac dreier det seg om en merkbar forskjell.
  • Amazon: Reduserer kvaliteten på sin Prime-tjeneste, men vil ikke dele tekniske detaljer, ifølge Variety.
  • Facebook: Vil også redusere kvalitet på video, men har ikke sagt hvor mye.
  • Instagram: Vil også redusere kvalitet på video, men har ikke sagt hvor mye.

Hva med Norge?

Norge er jo ikke en del av EU, så hva innebærer det for norske forbrukere? Ifølge våre kolleger i Tek ser Netflix ut til å ha redusert bitraten på sin tjeneste på tvers av hele Europa, mens Google holdt først Norge utenfor kvalitetssenkingen på YouTube. Siden har de snudd.

- Det er heller ikke bekreftet om Apple, Amazon, Facebook og Instagram skrur ned kvaliteten her i Norge, eller bare i EU-land. Alle fire selskapene nevner dog i sine uttalelser Europa, og ikke spesifikke EU-land, så trolig gjelder det her også, skriver Tek.

Ifølge en undersøkelse i 2019 fra selskapet Sandvine sto videoer for om lag 60 prosent av datatrafikken til forbrukere, skriver Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer