MacOS Catalina:

Disse programmene slutter å virke

Greit å sjekke før du oppdaterer.

ÅRETS OPPDATERING: MacOS Catalina kan lastes ned fra Mac App Store, men vær på vakt - det kan være at programmer du har installert ikke lenger vil virke. Foto: Pål Joakim Pollen
ÅRETS OPPDATERING: MacOS Catalina kan lastes ned fra Mac App Store, men vær på vakt - det kan være at programmer du har installert ikke lenger vil virke. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Den ny versjonen av MacOS, versjon 10.15 Catalina, ble i går kveld tilgjengelig som en oppdatering via Mac App Store.

Catalina er tilgjengelig på følgende modeller:

  • Macbook, tidlig 2015 og senere
  • Macbook Air, midten av 2012 og senere
  • Macbook Pro, midten av 2012 og senere
  • iMac, seint 2012 og senere
  • Mac Mini, seint 2012 og senere
  • Mac Pro, seint 2013 og senere
  • iMac Pro, alle modeller

Er du usikker på hvor gammel maskinen din er, kan du enkelt sjekke det ved å trykke på eplet øverst til venstre og så på om denne maskinen:

Disse programmene slutter å virke

Her ser du altså at vår maskin er fra midten av 2015 og derfor kvalifisert til oppgraderingen.

Ikke mer 32-bit

En viktig endring denne gangen er at Catalina er den første versjonen av MacOS som ikke lenger vil kjøre 32-bit-programmer, og det betyr med andre ord at det kan være programmer på maskinen din som ikke lenger vil fungere om du oppdaterer. Det er selvsagt ekstra kjedelig om det gjelder programmer du bruker ofte.

Før du oppdaterer anbefaler vi deg derfor å ta en kikk på følgende:

1. Klikk på eplet og om denne maskinen som omtalt over

2. Trykk på knappen systemrapport:

Disse programmene slutter å virke

3. Bla deg ned på venstre side til programvare => programmer. Etter noen sekunder vil den høyre siden av vinduet bli fylt med programmene du har installert på maskinen. Klikk i kolonnen til høyre for å sortere på hvorvidt programmet er 64-bit eller ikke:

Disse programmene slutter å virke

Alle programmer med «Nei» i denne kolonnen vil altså ikke fungere om du oppdaterer til MacOS Catalina.

Hvorfor ikke?

Et 64-bit-program kan adressere mer arbeidsminne enn et 32-bit-program og kreves blant annet for å utnytte Apples grafikkmotor, Metal.

På en egen side har Apple forklart at de vil at programmene på maskinen skal holde tritt med maskinvaren, og selskapet har lenge advart utviklere om at det en dag blir slutt på å støtte 32-bit-apper, noe de for øvrig sluttet med i iOS 11-oppdateringen for to år siden.

Kan finnes i nyere utgave

Om du finner et program i listen over som du er avhengig av, kan det være at utvikleren har gitt ut en nyere 64-bit-utgave. Er du heldig, er det bare å laste ned en oppdatert utgave, mens det selvsagt også kan være at det blir en del av en større oppdatering som du må betale for, noe som typisk vil være tilfelle om du bruker en gammel versjon av Photoshop, for eksempel.

Alternativt må du finne andre programmer som gjør susen. Nettstedet alternativeto.net kan være en kjekk ressurs i så måte, der du kan søke opp et program og få opp en liste over godt likte alternativer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer