Test av hårfønere

Disse slaktes: - Farlig høyt lydnivå

Blir også så varme at de kan gi brannskader.

Disse to hårfønerne fra henholdsvis GHD og Lyko slaktes i ny svensk test. Foto: GHD/Lyko
Disse to hårfønerne fra henholdsvis GHD og Lyko slaktes i ny svensk test. Foto: GHD/Lyko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Testfakta har testet sju vanlige hårfønere som koster mellom 500 og 2000 kroner.

Stylingsresultat, håndterbarhet, lydnivå og temperatur var blant egenskapene som ble testet.

Det mest oppsiktsvekkende i testen var at hårfønerne har et høyere støynivå enn hva som er tillatt på både svenske og norske arbeidspasser. Noen av dem har et helsefarlig støynivå, mener Testfakta.

Over smertegrensen

Arbeidsmiljøloven sier at grensa for når det skal iverksettes tiltak er henholdsvis 80 desibel for kontinuerlig støy og 130 desibel for impulsstøy. Støy over 130 desibel er ikke tillatt, ifølge loven.

Hårfønerne ble testet på både middels og maks støynivå. På middels nivå gikk støynivået fra 83,3 desibel (OBH Nordica) til 103,1 desibel (GHD), ifølge den svenske testen.

På full styrke var GHDs hårføner oppe i 129,8 desibel på 50 centimeters avstand, etterfulgt av en hårføner fra Lyko, med 126,9 desibel.

Nå understreker testpublikasjonen at man som privatperson ikke bruker sin hårføner gjennom hele dagen. Lyder på rundt 90 desibel er skadelige for øret over lengre tid. Smertegrensen ligger på rundt 125 desibel. Rundt 140 desibel er skadelig kun ved en kort lyd, og ved 180 desibel dør øret ditt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.