Test av hårfønere

Disse slaktes: - Farlig høyt lydnivå

Blir også så varme at de kan gi brannskader.

Disse to hårfønerne fra henholdsvis GHD og Lyko slaktes i ny svensk test. Foto: GHD/Lyko
Disse to hårfønerne fra henholdsvis GHD og Lyko slaktes i ny svensk test. Foto: GHD/Lyko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Testfakta har testet sju vanlige hårfønere som koster mellom 500 og 2000 kroner.

Stylingsresultat, håndterbarhet, lydnivå og temperatur var blant egenskapene som ble testet.

Det mest oppsiktsvekkende i testen var at hårfønerne har et høyere støynivå enn hva som er tillatt på både svenske og norske arbeidspasser. Noen av dem har et helsefarlig støynivå, mener Testfakta.

Over smertegrensen

Arbeidsmiljøloven sier at grensa for når det skal iverksettes tiltak er henholdsvis 80 desibel for kontinuerlig støy og 130 desibel for impulsstøy. Støy over 130 desibel er ikke tillatt, ifølge loven.

Hårfønerne ble testet på både middels og maks støynivå. På middels nivå gikk støynivået fra 83,3 desibel (OBH Nordica) til 103,1 desibel (GHD), ifølge den svenske testen.

På full styrke var GHDs hårføner oppe i 129,8 desibel på 50 centimeters avstand, etterfulgt av en hårføner fra Lyko, med 126,9 desibel.

Nå understreker testpublikasjonen at man som privatperson ikke bruker sin hårføner gjennom hele dagen. Lyder på rundt 90 desibel er skadelige for øret over lengre tid. Smertegrensen ligger på rundt 125 desibel. Rundt 140 desibel er skadelig kun ved en kort lyd, og ved 180 desibel dør øret ditt.

Ifølge Testfakta finnes det i dag ingen regler eller direktiver hva gjelder lydnivået på hårfønere. Det kan bli aktuelt å gjøre noe med, uttalte Martin Gustafsson, inspektør i Elsäkerhetsverket, til Testfakta.

LIVSFARLIG: EU-test av hårfønere, krølltenger og rettetenger avslører alvorlige feil som kan forårsake elsjokk og brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Varmeproblemer

I tillegg til støynivå sjekket Testfakta også hvor varme hårfønerne ble. En aluminiumskive med innebygd termometer ble satt opp ti centimeter fremfor hårfånerne.

Også her kom GHDs og Lykos hårfønere dårligst ut, og nådde over 70 grader når luften traff aluminiumsskiven.

- Temperaturen på luften som passerer munnstykket viste seg å være såpass høy at den ved uaktsomhet skulle kunne forårsake brannskader, skriver Testfakta.

Vi har bedt GHD og Lyko om en kommentar, men har foreløpig ikke hørt tilbake fra dem.

Dette er testvinneren

Når det gjelder brukervennlighet kommer riktignok GHD Helios best ut sammen med BaByliss Veloce.

Alt i alt kom OBH Nordica Hair Respect best ut i Testfaktas test, med lavest lydnivå (selv om maksnivået var 114,4 desibel) og rask tørketid uten at temperaturen blir for varm.

Hele hårføner-testen kan leses her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer