DivX inntar videoarkivene

For deg som mener kvantitet ikke er alt - her er et noen alternativer for deg som verdsetter kvalitet på lyd og bilde. Selv om det er på Internett.

Publisert
Sist oppdatert

Er du sånn noenlunde interessert i mulighetene for musikk og video på Internett - og ikke minst følger med på DinSide på daglig basis (noe du selvfølgelig burde), husker du sikkert det eminente videoarkivet Stage6.

Selskapet bak Stage6 står også bak den ikke akkurat ukjente DivX-formatet som er et av de mest populære videoformatene på Internett. En av grunnene til Stage6 sin suksess var overlegen lyd- og bildekvalitet, mye takket være at DivX-formatet kunne brukes direkte.

Men tar du deg nå turen innom www.stage6.com er det nå svært lite å se. Hele nettstedet ble nemlig tidligere i år stengt - offisielt grunnet for lite tid og penger satt av til prosjektet.

Men som det så ofte er når noe forsvinner vil hullet som skapes bli fylt opp av noe annet, og flere kandidater har dukket opp for å kunne forsyne oss med gratis lyd og video med god kvalitet.

DivX inntar videoarkivene


Tøff start

Men det er ikke bare-bare å åpne en tjeneste for høykvalitets video. I tillegg til det legale aspektet med henhold til innholdet er det krav til båndbredde, servere, konvertering og - ikke minst - bruk av DivX-teknologien.

Og som med så mye annet er det viktig å være tidlig ute, noen av løsningene er i åpne betaversjoner og fungerer ikke optimalt. Det er selvfølgelig flere grunner til å slippe løs tjenesten så fort som mulig - å gjøre seg kjent, teste ut de tekniske løsningene og kanskje det viktigste: få flest mulig brukere. Det aller meste av innholdet i disse arkivene kommer jo tross alt fra brukermassen.

Flere arkiv

Samtlige av tjenestene vi omtaler her baserer seg altså i likhet med gamle Stage6 på DivX-teknologi. Hvor godt materiale du finner i disse arkivene varierer selvfølgelig, men potensialet er der for utmerket lyd og bilde i opp til HD-kvalitet.

En annen fin ting er at tjenestene gjerne tillater nokså store filer, slik at du kan finne hele spillefilmer i anstendig kvalitet.

VReel.net
Dette arkivet påberoper seg å være en direkte arvtager til Stage6, og er kanskje også den som har fått mest publisitet - noe som resulterte i høye forventninger før sommeren. Etter en rekke forsinkelser og å ha gått ned døgnet etter beta-lanseringen gikk nok litt av troen på VReel.net bort.

Men det betyr på ingen måte at vi skal avskrive VReel.net sitt potensiale, den siste uken har de begynt å få ting på plass, kvaliteten er generelt god, utvalget vokser raskt, og de satser hardt på å rekruttere flere brukere.

Vi savner muligheten til å laste ned filmene direkte, men det er visstnok noe som skal komme senere.

DivX inntar videoarkiveneLitt av utvalget du finner på VReel.net

Arkivet finner du naturlig nok på http://vreel.net

Stagevu
Enkel tjeneste å bruke. Her finner vi musikk, mye tegnefilm (anime) og TV-serier, men også noen fulle spillefilmer. Tjenesten gir deg dessuten muligheten til å laste ned innhold rett til din datamaskin.

URL Stagevu: http://stagevu.com

StageHD
StageHD reklamerer i skrivende stund at de er "bigga and beta", og beta-delen kan vi virkelig bekrefte. Faktisk er hele herligheten på vei fra sitt gamle navn Stage-Next, så de ønsker tydeligvis en profil som appellerer mer til HD-fantastene.
Ellers er innholdet mye av det samme som vi finner på Stagevu, og det samme gjelder for muligheten til å laste ned filmene direkte.

StageHD har adressen www.stagehd.com

Setvid
Virker litt mer "folkelig" enn de andre tre som er nevnt her, ikke bare når det gjelder design, men også med kategorier som "hjemmevideo". Når det er sagt finner du også mye annet sammen med TV-serier og musikkvideoer.

Setvid har adressen www.setvid.com

Også du kan bidra

Videoarkiv

Hvilket foretrekker du? (Avsluttet)
YouTube er da bra nok(42%) 112
VReel.net(16%) 42
Ingen av de ovennevnte(16%) 42
Stagevu(11%) 30
StageHD(11%) 29
Setvid(3%) 9
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Som med de fleste andre nye tjenester kan du altså regne med varierende kvalitet på tjenestene nå i begynnelsen - også når det gjelder hastighet og oppetid. Mye innhold skal lastes opp, servere skal testes og feil lukes ut.

Men liker du å bidra, og til en grad bestemme hva slags innhold som skal finnes i disse arkivene, er dette en god tid å hive seg på og sette i gang med opplastingen. Hvor stor og hvor god tjenesten vil bli kommer jo i stor grad an på brukerne.

Og vil du bare sjekke ut innholdet er det selvfølgelig gratis, og krever ingen registrering.

Husk forresten at du trenger en DivX-plugin til nettleseren din for å spille av innholdet. Har du ikke allerede dette installeres det automatisk på flere nettlesere. Ellers finner du det her.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer