DLNA: Hva er det, og hvordan virker det?

DLNA skal få tingene dine til å snakke sammen, så du slipper maset. Ja, i teorien i hvert fall. Heldigvis er det løsninger.

Har du sett denne logoen på produktet ditt?
Har du sett denne logoen på produktet ditt? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studerer du klistremerkene på den nye TV-en, mobilen, PC-en, NAS-disken eller hjemmekino-receiveren din, vil du ofte finne de fire bokstavene DLNA. Og det stopper ikke der, også mange programmer har DLNA-støtte, deriblant Windows Media Player 11, som de aller fleste i PC-verdenen har installert på sine maskiner.

Men hva i all verden betyr det?

DLNA

De fire bokstavene er ganske enkelt en forkortelse for Digital Living Network Alliance, der en drøss med ulike elektronikkprodusenter har lagt sine kloke hjerner i bløtt, i håp om å gjøre din hverdag enklere.

Poenget er altså at produkter som er merket DLNA skal kunne prate sammen, uavhengig av om de er laget av samme produsent. I teorien skal DLNA-logoen være en garanti for at du som kunde kan være sikker på at bildene, musikken og videoene du har lagret på DLNA-produkt A (la oss si på PC-en), skal kunne spilles av på DLNA-produkt B, for eksempel TV-en din.

DLNA fokuserer altså på formatene som skal overføres, men legg merke til at selve infrastrukturen i bunn, eller UPnP-støtten, må være på plass.

Overføringen av innhold mellom to DLNA-produkter kan enten skje via blåtann, nettverkskabel eller trådløst, dette vil variere fra produkt til produkt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.