Dobbelt så raskt WLAN?

D-Link tilbyr en utgave av standard WLAN som også støtter 22 Mbit hastighet. Hvordan arter dette seg i praksis, sammenlignet med alternativene? Vi har testet.

Dobbelt så raskt WLAN?
Publisert
Sist oppdatert

AirPlus kaller D-Link sin siste produktserie, som fungerer i henhold til 802.11b WLAN standarden, men med nogo attåt. Vi snakker om både større rekkevidde og høyere overføringshastighet. Det forutsetter at både sender og mottager i det aktuelle nettet er medlemmer av AirPlus-familien. De vil likevel fungere som ordinære 802.11b enheter når de brukes i andre nett.

Dette er jo svært praktisk. Hvis firmaet installer et trådløst AirPlus nettverk, så vil din bærbare med det nye nettverkskortet også fungere på hoteller, flyplasser, hos kunder og andre steder hvor det er IP-soner med ordinær teknologi.

Men hvor mye raskere er AirPlus i forhold til vanlig WLAN? Vi tok med oss ruteren DI-614+ og Cardbus nettverkskortet DWL-650+ til den bærbare, for å sammenligne med vårt eksisterende D-Link trådløse nettverk og Intels 5GHz løsning som vi nylig har testet.

Installasjon

Dobbelt så raskt WLAN?

Vi koblet fra både vår ruter og det trådløse aksesspunktet, og plugget DI-614+ direkte til ADSL-boksen fra Telenor. Nettverkskabelen fra vår stasjonære PC ble koblet til en av de fire nettverkskontaktene.

Ruteren konfigureres som vanlig med nettleseren, ved å skrive inn IP-adressen til denne.

Vi satte opp ruteren til å bruke PPPoE som Telenor bruker, og restartet ruteren. Etter noen sekunder så vi på nettverks-indikatoren nede i hjørnet på skjermen, at nettverksforbindelsen ble
brutt og så kom på igjen.

Men vi kom ikke ut på nett.

Vi tok så en spiss gjenstand og trykket inn Reset-knappen på ruteren noen sekunder. Så gjentok vi installasjonsprosedyren.

Men vi kom fremdeles ikke på nett.

Så tastet vi inn IP-adressen til ruteren, og gikk vi inn på en av undermenyene i oppsettet for å inspisere status.

Der sto det en knapp som het Connect under PPPoE oppsettet. Da vi trykket på denne skjedde det ting, og vi var på nett etter noen sekunder.

Vi trodde at forbindelsen ble opprettet automatisk, men det var altså ikke tilfelle.

Ruteren støtter selvsagt også fast og dynamisk IP, så den kan brukes i forbindelse med alle slags bredbåndstilbydere, som ikke bruker PPPoE.

Vi installerte så nettverkskortet i den bærbare, det ble oppdaget av Windows XP, men ingen drivere ble funnet på CDen vi hadde plassert i drevet – som vi har satt opp til ikke å kjøre autostart når en CD blir satt inn, av mange grunner.

Vi sjekket så CDen nærmere, og fant installasjonsprogrammet. Vi kjørte dette, programvare ble installert og kortet funnet. Etter kort tid var forbindelsen opprettet.

Vi satte opp systemet til å jobbe i raskeste modus – 22 Mbit, dette skjer ikke automatisk.

Målinger

Vi sjekket så overføring av en 10 MByte fil fra de tre faste plasseringene i huset.

Resultatet var svært overbevisende for D-Link AirPlus – hastigheten var like jevn og høy over alt!

Dobbelt så raskt WLAN?

Både standard 11 Mbit 802.11b og 54 Mbit 802.11a falt påtagelig i hastighet ved større avstand, men AirPlus hadde altså ikke dette problemet. Imponerende!

Dobbelt så raskt WLAN?

Med kryptering

Vi testet også hastigheten med 64 bits kryptering, og her var det heller ingen reduksjon å spore.
Systemet støtter helt opp til 256 bits nøkler, men vi regner med at 64 bit holder til hjemmebruk for de fleste.

Dobbelt så raskt WLAN?

Konklusjon

Vi var imponert over systemet, litt snubling i forbindelse med installasjonen får vi ta på egen kappe, siden vi ikke sjekket alt 100% før vi forventet at det fungerte.

Priser:

DI-614+ Trådløs bredbåndsruter m/ 4 ports switch 1 699,- inkl. mva
DWL-900AP+ Trådløst aksesspunkt m/bridgingsfunksjon 1 773,- inkl. mva
DWL-650+ PCMCIA Adapter 886,- inkl. mva
DWL-520+ PCI Adapter m/ mulighet for ekstern antenne 1 016,- inkl. mva

Prisene som er oppgitt er listeprise fra leverandøren. Sjekk som vanlig med din favoritthandler for et tilbud.

Mer informasjon finner du hos D-Link Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer