DRM-fri musikkbutikk for alle

Apple får stadig konkurrenter. Denne er tilgjengelig for nordmenn.

DRM-fri musikkbutikk for alle
Publisert
Sist oppdatert

Vi har mang en gang uttrykt vår frustrasjon i forhold til DRM-beskyttelser og annet fanteri; senest i kommentaren hvorfor vil dere ikke ha pengene mine? som undertegnede skrev for et par uker siden.

Artikkelen er oppdatert (se nederst i saken).

For - er det noe som er irriterende, så er det lovlydig å betale for musikk som det senere viser seg at du ikke får spilt som du vil.

I Apples musikkbutikk, iTunes Music Store, er de fleste filene DRM-beskyttet, selv om plateselskapet EMI for en tid tilbake fjernet DRM på sine spor, som nå selges gjennom iTunes plus (til en marginell høyere prislapp).

Tidligere i år lanserte nettbutikken Amazon.com en egen MP3-butikk, der alle filene var DRM-frie. Skuffelsen var imidlertid stor hos oss da det viste seg at butikken kun var tilgjengelig for amerikanske brukere.

I nær fremtid kommer også Telenor og Platekompaniet med en digital musikkbutikk uten DRM, men inntil videre, kan du eventuelt kose deg med dagens godbit; 7digital.

6,7 millioner låter - gratis!

Britisk musikktjeneste

7digital er Storbritannias ledende leverandør av digitale media, og via deres nettsted, 7digital.com, kan du også som nordmann kjøpe musikk i elektronisk format.

DRM-fri musikkbutikk for alle


Tidligere var denne butikken også kneblet med DRM på musikkfilene, men for en drøy måned siden kunne selskapet stolt annonsere at samtlige låter nå var tilgjengelig i deilig DRM-fritt MP3-format. Selskapet har kontrakter med alle de fire store plateselskapene, og tilbyr 4 millioner låter i 320kbps MP3 og AAC-format; en lydkvalitet de fleste vil være svært fornøyd med. Enkelte album er også tilgjengelig i ukomprimert tapsfritt Flac-format.

Typisk pris for én sang er ett pund med 320kbps, men du kan også kjøpe sanger med 192kbps til 80 pence. På samme måte som i iTunes Music Store får du rabatt dersom du kjøper et album, og standardprisen på et album er 8 pund. Enkelte låter og album er også på salg til halv pris.

DRM-fri musikkbutikk for alle


Utvalget virker å være formidabelt, og du kan også forhåndslytte cirka 30 sekunder på hver sang. Betaling skjer enten via kredittkort eller PayPal, og i vår lille test gikk det helt smertefritt å kjøpe en sang, laste ned og spille av i god kvalitet.

Last.fm - nettets beste musikktjeneste

Musikken er sortert i kategorier, og kan selvsagt også søkes på. I tillegg finner du topplister både for album og enkeltsanger, og av og til dukker det opp spesielle "feature"-lister, som "music from tv ads" eller "rock'n'roll swindlers", der sistnevnte er en liste over de beste coverlåtene, inkludert Johnny Cash' Hurt og Jeff Buckleys Hallelujah.

Vi liker også at hvert album har markeringer for de tre mest solgte enkeltsangene, som gjør det lett å forhåndslytte på det publikum definerer som godbitene.

Du finner musikktjenesten på http://www.7digital.com/.

Oppdatert: Vi har fått en e-post fra Stein Vegusdal i Sony BMG Norge som påpeker at 7digital ikke har avtale med de norske avdelingene og dermed ikke har rettigheter til å selge musikk til norske brukere. I følge Vegusdal vil PayPal-smutthullet bli stengt.

Dette skyldes ikke at selskapene i Norge har sagt nei, og Vegusdal hevder at 7digital ville ha fått klarsignal om de hadde spurt om lov først.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer