Windows 10X

Dropper ny Windows

Operativsystemet som skulle konkurrere med Chrome OS, skrotes.

WINDOWS 10X: Operativsystemet skulle bli en mer lettkjørt utgave av Windows 10, men nå dropper Microsoft videre utivkling. Foto: Microsoft
WINDOWS 10X: Operativsystemet skulle bli en mer lettkjørt utgave av Windows 10, men nå dropper Microsoft videre utivkling. Foto: Microsoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere års utvikling legger Microsoft en ny versjon av Windows 10 på hylla inntil videre.

Det bekrefter selskapet selv i et blogginnlegg, etter at det tidligere denne måneden verserte rykter om at Windows 10X er historie.

Microsoft skriver riktignok at Windows 10X ikke kommer i år, som egentlig planlagt, men ting tyder på at operativsystemet aldri kommer på markedet.

Kommer til Windows 10

I stedet planlegger IT-giganten å bringe flere av funksjonene fra Windows 10X over til Windows 10. Blant dem er en ny appcontainerteknologi, bedre stemmeskriving og et nytt berøringstastatur, som rulles ut i høst.

Samtidig er det kjent at Microsoft jobber med en stor overhaling av brukergrensesnittet i Windows 10, døpt Sun Valley, som ifølge rapportene henter en del inspirasjon fra Windows 10X.

Det innebærer blant annet en oppdatert startmeny, sentrerte apper på oppgavelinja – slik som Chrome OS og macOS, avrundede hjørner i appvinduer og en rekke andre endringer til brukergrensesnittet.

Microsoft skal trolig snakke mer om Sun Valley-oppdateringen under Build-messa, som går av stabelen neste uke.

Alternativ til Chrome OS

Windows 10X ble først avduket sammen med Surface Duo og Surface Neo høsten 2019, og skulle etter planen lanseres høsten 2020 sammen med Surface Neo.

Først og fremst var operativsystemet beregnet på enheter med to skjermer, som Surface Neo, men Microsoft valgte senere å fokusere på tradisjonelle enheter med én skjerm. Samtidig ble Surface Neo satt på vent.

Operativsystemet skulle bli et alternativ til Chrome OS, som en lettdreven utgave av Windows 10 og i hovedsak med støtte for støtte for Universal Windows Apps, nettapper og apper man laster ned fra Microsoft Store.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer