Sjekk hvilke apper som har tilgang til Facebook-kontoen din

Du deler nok privat informasjon med flere enn du tror

App-lista på Facebook kan definitivt være verdt å gå igjennom.

HAR DU KONTROLL? Mange bruker Facebook til å logge seg på tredjepartstjenester. Lettvint, definitivt, men om du bare trykker deg igjennom hver gang, deler du nok mer enn du tror. Foto: Pål Joakim Pollen
HAR DU KONTROLL? Mange bruker Facebook til å logge seg på tredjepartstjenester. Lettvint, definitivt, men om du bare trykker deg igjennom hver gang, deler du nok mer enn du tror. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helga ble det baluba rundt Facebook og det britiske selskapet Cambridge Analytica:

Flere internasjonale medier, blant annet The New York Times og The Guardian, slo opp hvordan Cambridge Analytica i 2014 hadde klart å hente ut detaljert informasjon om rundt 50 millioner Facebook-brukere og bygge personlighetsprofiler på hver av dem.

Denne informasjonen ble brukt i forbindelse med det amerikanske presidentvalget i 2016, der Cambridge Analytica var hyret inn av Trump-fløyen.

Med de enorme mengdene data selskapet satt på, var de i stand til å servere svært målrettede annonser under valgkampen basert på kalkulerte psykometriske data.

Det kan ha vært dråpen som vippet seieren til Trumps fordel.

Samlet inn data via personlighetstest

Og det er spesielt hvordan disse dataene ble samlet inn, som er i søkelyset.

For dette gjorde selskapet ved hjelp av thisisyourdigitallife, som er en personlighetstest-app som gikk viralt i en periode for noen år siden.

I alt 270.000 personer fikk betalt et par dollar hver seg for å ta testen.

Her kunne brukerne logge på med Facebook-kontoen sin, for deretter å svare på en rekke spørsmål, og da til slutt få vite mer om sine personlighetstrekk.

Lite visste deltakerne at svarene de sendte fra seg ble kombinert med alt de hadde foretatt seg på Facebook, slik at skaperne blant annet kunne se korrelasjoner mellom personlighetstrekk og hva man likte på Facebook.

I tillegg hadde appen tilgang til vennelisten, som den gangen ga utviklerne langt mer informasjon enn det det gjør i dag (snevret inn i 2015).

Selv om «bare» 270.000 personer hadde gjort testen, satt selskapet dermed på detaljert informasjon både om dem og deres venner - til sammen om lag 50 millioner mennesker.

Og med så gode data, kunne de utlede personlighetstrekk basert på hva man liker på Facebook.

Cristopher Wylie er varsleren som nå har stått fram og fortalt om praksisen hos Cambridge Analytica. Siden han offentlig har erkjent å være delaktig i det som har skjedd, har Facebook svart med å sperre ham ute, både fra Facebook og de Facebook-eide tjenestene Instagram og WhatsApp.

Hva gir du tilgang til?

Dette gjør at vi nok en gang benytter anledningen til å advare mot personlighetstester på Facebook:

De fleste kobler ukritisk til Facebook-kontoen sin og gir skaperne av disse testene tilgang til det meste, inkludert alle bilder man har lastet opp og den slags.

Ole Petter har advart mot det. Undertegnede har advart mot det. Og høyskolelektor Tom Heine Nätt har advart mot det.

DETTE DELER DU: Om du velger å ta en test fra nametests.com (som mange Facebook-brukere gjør), gir du tjenesten tilgang på en rekke personlige opplysninger om deg selv.
DETTE DELER DU: Om du velger å ta en test fra nametests.com (som mange Facebook-brukere gjør), gir du tjenesten tilgang på en rekke personlige opplysninger om deg selv. Vis mer

Skjønt, det trenger ikke bare å være personlighetstester som analyserer Facebook-profilen din:

Facebook har gjort det veldig lettvint å registrere seg og logge på tredjepartstjenester med profilen sin, slik at man slipper å huske nok et brukernavn og passord.

Men da gjelder det å være på vakt når du får opp Facebook-boksen.

Du kan enkelt velge bort informasjon du ikke vil dele med denne parten – du kan med fordel velge bort det meste, med mindre tjenesten er av en slik natur at den trenger tilgang til bildene dine eller liknende.

Vær også varsom med e-postadressen din, som kan bli solgt videre slik at du i framtida mottar uønsket e-post.

Sjekk hva du deler med hvem

Om du er blant dem som ikke har vært så kritisk til slik datadeling, men har blitt det nå, tipser vi deg om at det ikke er for seint å snu.

appinnstillinger-siden på Facebook får du en oversikt over hvilke apper og tredjeparter du har gitt tilgang til dine data:

Muligens har en haug av apper og tjenester tilgang til kontoen din, og det er sikkert mange av dem du ikke en gang kan huske hva var. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Muligens har en haug av apper og tjenester tilgang til kontoen din, og det er sikkert mange av dem du ikke en gang kan huske hva var. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

For hver enkelt av dem kan du krysse dem vekk om du vil koble fra tjenesten helt, men du kan også klikke på hver enkelt for å tilpasse hvilket innhold du deler:

For hver app kan du justere hva du gir bort tilgang til. Eksempelvis er det nok de færreste som egentlig trenger tilgang til statusoppdateringer, bilder og videoer. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
For hver app kan du justere hva du gir bort tilgang til. Eksempelvis er det nok de færreste som egentlig trenger tilgang til statusoppdateringer, bilder og videoer. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

For å gjøre det, krysser du enkelt bort det du ikke lenger vil dele. Med mindre det er snakk om fototjenester, er det nok de færreste som trenger tilgang til bildene dine, for eksempel.

Hva deler du med venners apper?

På samme side finner du også «apper andre bruker», der du kan angi nettopp hvilken informasjon du vil dele med appene andre bruker.

Eksempelvis kan det være enkelte av vennene dine som bruker en bursdagskalender fra tredjepart, som da trenger tilgang til din fødselsdato om du også skal dukke opp der.

Det du krysser av på her, kan deles med apper Facebook-vennene dine bruker. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Det du krysser av på her, kan deles med apper Facebook-vennene dine bruker. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men det er altså via denne type deling at Cambridge Analytica kunne høste inn og kalkulere ganske dyptpløyende informasjon også om dem som ikke tok personlighetstesten, da kanskje spesielt med fokus på politisk ståsted og «aktiviteter, interesser, ting jeg liker».

I mobilappen finner du disse innstillingene ved å trykke på menyknappen, velge «innstillinger», «kontoinnstillinger» og «Apper».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer