- Du er ikke et dårlig menneske om du ikke deler kjedebrev

Norsk Facebook-status om kreft sprer seg, men ikke alle liker den.

DITT VALG: Kreftforeningens assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei mener du ikke bør føle noe press til å dele denne Facebook-statusen som spres i disse dager. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / KREFTFORENINGEN
DITT VALG: Kreftforeningens assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei mener du ikke bør føle noe press til å dele denne Facebook-statusen som spres i disse dager. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / KREFTFORENINGEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ingenting er mer smertefullt enn å se noen du er glad i på slutten av sitt liv, eller det å se at livet må gis tapt på grunn av kreft.»

Slik starter en tekst som spres på Facebook akkurat nå.

«Kopier-og-lim inn - til minne for de som tapte kampen og for å støtte de familiene som er/har hatt noen som er rammet av kreft» oppfordrer teksten, og svært mange nordmenn kopierer teksten inn i sine egne statusoppdateringer.

Men bør, eller , du gjøre det samme?

LES OGSÅ: Skjult Facebook-deleknapp lurte Dinside trill rundt – slik unngår du å gå bli et offer for «klikk-kapring»

Folk er forskjellige

- Vi er hverken for eller i mot dette, forteller assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen til Dinside.

Som Opdalshei sier: Åpenhet rundt kreft er noe de fleste ønsker. Spørsmålet er om det kan bli for mye av det, og hvordan åpenheten bør ta form.

Hvor kommer den fra, og hvorfor skal den kopieres?

 • - Det er et kjempegodt spørsmål jeg har lurt på selv, men hvem som starta den vet jeg ikke, sier Opdalshei i Kreftforeningen.
 • Han kjenner heller ikke til begrunnelsen for en litt snodig oppfordring på slutten av teksten. Der står det: «Vær så snill, ingen deling - kun kopiering.»
 • Det kan være at avsenderen ikke ønsker å stå fram, som ville skjedd om alle hadde delt teksten i stedet for å kopiere den inn i eget statusfelt.

 • - Jeg deler i hovedsak ikke slike ting. Men det er bare fordi det ikke er en naturlig måte for meg å uttrykke meg på. Jeg vet om andre som har delt dette fordi de faktisk vil vise den sorgen og følelsen, sier han.

  LES OGSÅ: Likt noe ved et uhell? Se hva som skjer når vi prøver å angre på liking!

  Dårlig samvittighet

  Gamle, klassiske kjedebrev truet ofte med direkte skadevirkninger for de som ikke sendte dem videre. I samme stil ser vi hvordan det spilles på samvittigheten i mange slike Facebook-kampanjer.

  «Jeg vet at mange av dere ikke bryr dere om denne meldinga, fordi kreften ikke har berørt deg. Du vet ikke hva det er, det å ha utkjempet kampen eller hatt noen du er glad i som har kjempet kampen mot kreften» står det i teksten, som ber praktisk talt alle dele den likevel, som «et tegn på respekt og minne».

  Men Opdalshei understreker at deling naturlig nok er helt frivillig, uansett om du selv er rammet av sykdommen eller ikke.

  - Jeg har forståelse for dem som leser dette og har mista noen, men likevel ikke føler at det er riktig å dele teksten videre. Folk håndterer kreft veldig ulikt, og for å sette det på spissen: Du er langt fra et dårlig menneske selv om du ikke deler en slik status, sier Opdalshei til Dinside.

  LES OGSÅ: Disse venneforespørslene bør du si nei til

  KRITISK: Den anonyme bloggeren Seminetanker spør seg om slike statusoppdateringer er ekte sympati. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  KRITISK: Den anonyme bloggeren Seminetanker spør seg om slike statusoppdateringer er ekte sympati. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  Reagerer negativt

  Den assisterende generalsekretæren vil ikke se bort fra at det kan hjelpe å dele slike tekster, blant annet for å spre bevissthet og bidra til mer økonomisk støtte. Men hvorvidt det hjelper dem som har opplevd kreft, vil variere fra person til person.

  Bloggeren «Seminetanker» skriver at hun ikke deler slike tekster, blant annet fordi hun har fått negative reaksjoner fra kreftrammede: «Venner som virkelig har mistet noen til kreften, og som synes dette er vondt og vanskelig å bli minnet om det hele tiden.»

  Kvinneguiden.no sitt forum er det flere som er enige: «Jeg har folk i min nærhet med kreft, og jeg tenker på dem hver eneste dag. Når den der dukker opp blir jeg bare provosert. Hva er hensikten? For meg er det nokså åpenbart at det er viktig å vise fram seg selv som et virkelig medmenneske, en som bryr seg» skriver en av dem.

  - Jeg kan skjønne slike reaksjoner. Det er et område hvor folk reagerer veldig forskjellig. Igjen: Det å tørre å vise omsorg i samfunnet er i utgangspunktet bra, men man selvfølgelig ikke vise det på Facebook for å være en god person, avslutter Opdalsheim i Kreftforeningen.

  LES OGSÅ: Han ble lei virale videoer på Facebook. Du vil ikke TRO hvor enkelt det var å fjerne dem!

  Her er hele teksten som spres på Facebook:

 • Ingenting er mer smertefullt enn å se noen du er glad i på slutten av sitt liv, eller det å se at livet må gis tapt på grunn av kreft.
 • De prøver å se bra ut, men etter cellegift og stråling så vet man at den personen er fysisk forandret, og de er i sjokk!! Jeg vet at mange av dere ikke bryr dere om denne meldinga, fordi kreften ikke har berørt deg. Du vet ikke hva det er, det å ha utkjempet kampen eller hatt noen du er glad i som har kjempet kampen mot kreften.
 • Dere menn og kvinner jeg kjenner, jeg spør deg om en liten tjeneste, og noen av dere vil gjøre det... Hvis du kjenner noen som har kjempet en kamp mot kreften, fortsatt kjemper eller har mistet noen til kreften... Da setter du gjerne dette som din status i én time som et tegn på respekt og minne
 • Kopier-og-lim inn - til minne for de som tapte kampen og for å støtte de familiene som er/har hatt noen som er rammet av kreft.
 • Hold fingeren på meldingen på mobilen din, eller din iPad og til kopier-og-lim inn på din side. Vær så snill, ingen deling - kun kopiering.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer