Du kan sitte på en gullgruve

Ikke kast den gamle stereoen fra 80-tallet.

GULL PÅ ROTELOFTET: La ikke utstyr som dette ligge og støve ned. Det kan være mye verd. Foto: NTB SCANPIX
GULL PÅ ROTELOFTET: La ikke utstyr som dette ligge og støve ned. Det kan være mye verd. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gullalderen for tungt, tokanals stereoutstyr er kanskje over. Likevel er det mange godt voksne som savner det gamle utstyret sitt. Kanskje fikk de sin første platespiller, kassettspiller eller høyttalersett til konfirmasjonen en gang på 1970-tallet.

I tillegg skyller en retro-bølge over ungdommen. Vinyl, VU-metre og slengbuksehøyttalere fra den gang da er plutselig kult igjen.

Tusenlapper på loftet

Har du lydutstyr fra gullalderen på 70- og 80 -tallet liggende på loftet eller i kjelleren, kan det være verd å sjekke hva det er verd på bruktmarkedet før du kaster det eller gir det bort til det lokale loppemarkedet.

LES OGSÅ: Nordmann lager kabler i super-klassen

Ja, om du er heldig kan du faktisk bli flere titalls tusenlapper rikere.

GLANSPERIODE: Også billig hifi fra midten 70-tallet til begynnelsen av 80-tallet kan du få litt igjen for, dersom merke og modell er riktig. Her en Kenwood-forsterker fra 1977 som nylig ble solgt i Sverige for rundt 1600 kroner. Opprinnelig kostet den rundt 4000 kroner. Foto: FLICKR
GLANSPERIODE: Også billig hifi fra midten 70-tallet til begynnelsen av 80-tallet kan du få litt igjen for, dersom merke og modell er riktig. Her en Kenwood-forsterker fra 1977 som nylig ble solgt i Sverige for rundt 1600 kroner. Opprinnelig kostet den rundt 4000 kroner. Foto: FLICKR Vis mer


Nå skal det sies at slett ikke alt slikt utstyr er mye verd. Det meste kan nok regnes som skrap, eller i beste fall klenodier noen er villig til å gi en hundrelapp eller to for.

Men enkelte merker og årsmodeller oppnår høye priser på bruktmarkedet.

De høyeste prisene oppnår sjeldenheter som bare ble produsert i et lite antall eksemplarer og som fortsatt har et unikt, ikonisk skjær over seg.

LES OGSÅ: Slik er lyden i hifi-tempelet

Men også mer ordinært utstyr som har rykte på seg for å låte bra fortsatt og som er bygget solid kan oppnå god pris.

Her er merke og årsmodell avgjørende. Og husk: Utstyret må virke, og ha så få ytre skrammer som mulig. Reparasjonsobjekter har sjelden noe særlig verd, siden det ofte ikke finnes deler.

FM-radioer og kassettspillere

FM LEVER: FM-radioer med snurrehjul og analog skala er populære. Spesielt gjeve er de klassiske tunerne fra Sansui. Foto: AUDIODATABASE
FM LEVER: FM-radioer med snurrehjul og analog skala er populære. Spesielt gjeve er de klassiske tunerne fra Sansui. Foto: AUDIODATABASE Vis mer


Receivere (kombinerte radioer og forsterkere) kan du ikke forvente å få de store pengene for, med mindre det dreier som et av de nevnte amerikanske prestisjemerkene. Integrerte forsterkere og separate for- og effektforsterkere fra gullalderen er derimot etterspurt.

Stereoanlegg: Du kommer langt med 6000 kroner

Rene FM-radioer - såkalte tunere - er fortsatt etterspurt Men det må være radioer med gammeldags skala og snurrehjul. De digitale typene med display og stasjonslagring som kom på 80-tallet er sjelden særlig mye verd.

LANGT FRA DØD: Denne kassettspilleren går for godt over 20.000 på bruktmarkedet. Foto: AUDIO MARKT
LANGT FRA DØD: Denne kassettspilleren går for godt over 20.000 på bruktmarkedet. Foto: AUDIO MARKT Vis mer


Spesielt attraktive er tunerne fra Sansui, et japansk merke som i likhet med Nakamichi hadde sin gullalder på 80-tallet. Men pass på: Sansui-utstyr av nyere dato har ikke samme verdi.

Å selge en klassisk FM-tuner i Norge er trolig fånyttes nå som FM-slukking er vedtatt. I utlandet er det derimot fortsatt et marked.

LES OGSÅ: Slik skaffer du deg sexy hifi

Musikkassetten er mer eller mindre borte, selv om den fortsatt lever i sitt lille retro-hjørne. De fleste av spillerne er lite verd, men det finnes det unntak. Den japanske produsenten Nakamichi lagde på 70- og 80-tallet meget dyre og forseggjorte modeller som er svært attraktive også i dag. På eBay selges det nå en Dragon fra 1983 til hele 22.375 kroner. Det er ikke langt unna det vi kan huske den kostet da den var ny.

Tungvektere fra USA og Japan

USA-GULL: Krell er blant de gjeveste merkene. Foto: CANUCK
USA-GULL: Krell er blant de gjeveste merkene. Foto: CANUCK Vis mer


Amerikanske prestisjemerker som Krell, Audio Research, McIntosh, Mark Levinson vil stort sett ligge høyt i pris. Det samme gjelder Marantz før de ble overtatt av Philips og senere av japanerne. I skrivende stund ligger en restaurert Model 500 fra 1972 til salgs på Hifisentralen.no for 49.000 kroner. Og det er jo slett ikke verst, tatt i betraktning av at prisen var 595 000 japanske yen (om lag 37.000 kroner med dagens kurs og rundt 20.000 kroner etter datidens kurs) for 43 år siden.

LES OGSÅ: Nå er det gratis på Finn.no

Også japanske produkter kan oppnå høy pris dersom merke, årgang og modell er riktig. Kjente produsenter som Kenwood, Technics, Pioneer og Denon fløy høyt fra midten av 1970-tallet til begynnelsen av 1980-tallet, og forsterkere fra denne perioden er fortsatt ettertraktet. Men det gjelder toppmodellene, og ikke folke-utstyret fra de samme produsentene som ble solgt i milliontall.

Accuphase har i mange år vært Japans flaggskipmerke, og alt utstyr derfra vil nesten automatisk være mye verd om det fortsatt er i stand.

RIKTIG SERIE: Sonys CD-spillere i ES-serien er spesielt attraktive. Foto: FLICKR
RIKTIG SERIE: Sonys CD-spillere i ES-serien er spesielt attraktive. Foto: FLICKR Vis mer


Sony har laget svært mange produkter, og de fleste av disse ligger i de lavere prisklassene. Men den legendariske ES-serien står fortsatt høyt i kurs. Spesielt CD-spillerne går for overraskende høye priser, på tross av at de fleste anser CD-alderen for å være tilnærmet forbi.

Svindel på Finn: Dette må du passe deg for

For eksempel ligger det nå ute en Sony CDP-X777ES fra begynnelsen av 90-tallet på kanadiske Canuck Audio Mart til 780 kanadiske dollar - om lag 4900 norske kroner.

Nordmenn er også med

I Norge har vi faktisk også en hifi-industri, om en i beskjedent omfang. Merker som Electrocompaniet, Adyton, Doxa og Dynamic Precision står fortsatt høyt i kurs. Selv om flere av dem solgte brukbart internasjonalt, er det ingen tvil om at hjemmemarkedet var og er viktigst.

NORSK KLASSIKER: Denne Electrocompaniet-forsterkeren i steinarten larvikitt vil du trolig få godt betalt for. Foto: HIFI-SHOCK
NORSK KLASSIKER: Denne Electrocompaniet-forsterkeren i steinarten larvikitt vil du trolig få godt betalt for. Foto: HIFI-SHOCK Vis mer


Electrocompaniet har godt ry både i USA, Asia, på Kontinentet og Storbritannia. Både nytt og brukt utstyr fra den norske produsenten oppnår ofte høyere priser utaskjærs enn her hjemme.

LES OGSÅ: Slik vinner du bruktsalget

Likevel var det først og fremst Tandberg som satte Norge på kartet i hifi-verdenen. Og sitter du på gammelt stereoutstyr fra glansperioden deres på 70-tallet, kan du få hyggelige penger for det.

Men også her er det snakk om modell. Den folkelige og bestselgende Sølvsuper-serien er minst verd. De dyrere Huldra-modellene står høyere i kurs, mens de store, tunge sakene i TR-serien kan oppnå friske priser om de er i god stand. Og her gjelder nødvendigvis ikke receiver-regelen.

Brukt platespiller til 50.000

NYVINNING: Bang & Olufsens Beogram-spillere med tangensialarm er et atraktivt designikon. Foto: BANG & OLUFSEN
NYVINNING: Bang & Olufsens Beogram-spillere med tangensialarm er et atraktivt designikon. Foto: BANG & OLUFSEN Vis mer


Bruktprisene på utstyr fra den danske prestisje og designprodusenten Bang & Olufsen står sjelden i stil med de høye nyprisene. Men også her er det enkelte produkter som skiller seg ut. Ett av dem er Beogram-platespillerne med tangensialarm, som altså følger LP-platen på tvers i stedet for med en arm som roterer rundt en akse.

LES OGSÅ: Du kan straffes for å kjøpe tyvegods

DYR PLATESNURRER: En klassisk Linn LP12 kan du selge for mange titusener av kroner. Foto: JAQUES/FLICKR
DYR PLATESNURRER: En klassisk Linn LP12 kan du selge for mange titusener av kroner. Foto: JAQUES/FLICKR Vis mer


Platespillerverdenen er for øvrig et eget marked, ikke minst fordi vi de siste åra har merket et stort oppsving i interessen for vinyl. Merker som Dual, Lenco og Technics (DJ-spillere) står høyt i kurs, avhengig av type og årsmodell.

Men gjevest av alt er den klassiske LP12 fra skotske Linn, som ble introdusert i 1992 og som fortsatt lages.

I 2011 ble den kåret til den mest betydningsfulle platespilleren noensinne amerikanske tidsskriftet The Absolute Sound . Akkurat nå tilbys et eksemplar av den gjeve Sondek-modellen på Finn.no for 50.000.

Her finner du markedet

Hvor skal du så legge ut klenodiene dine i håp om å redde ferien, betale ned billånet eller i verste fall bare kunne unne deg en hyggelig kveld på byen?

Det finnes flere norske bruktmarkeder du kan prøve deg på.

Finn er gjerne førstevalget, men vær oppmerksom på at du her kan risikere å gå glipp av de virkelige feinschmeckerne som vet hva slikt utstyr er verd.

LIVLIG: Torget på hifisentralen.no er trolig det mest aktive i landet på brukt hifi-utstyr. Foto: HIFISENTRALEN
LIVLIG: Torget på hifisentralen.no er trolig det mest aktive i landet på brukt hifi-utstyr. Foto: HIFISENTRALEN Vis mer


Et bedre valg er kanskje Hifisentralen og AVForum.

LES OGSÅ: Slik får du solgt tingene dine

Det finnes også to norske spesialiserte Facebook-grupper der det kjøpes og selges masse utstyr i alle års- og prisklasser: Hifi & multimedia Forum Diskusjon-Kjøp-Salg og Lyd og Bilde: Selges,Ønskes kjøpt og gies bort.

I utlandet finnes det et stor utvalg. På eBay finner du en mengde produkter, men også her er det fare for at de virkelige interesserte ikke er der.

På spesialiserte bruktmarkeder som amerikanske Audiogon, kanadiske Canuck Audio Mart og tyske Audio Markt er budene ofte friskere.

Nettstedet HiFiShark.com prøver å samle alle tilbud under én paraply. Her kan du søke etter bestemte modeller og merker og se hva de tilbys for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer