Test av Strim:

Du kan trygt droppe TV-kabelen

Digitalt bakkenett, parabol og kabel-TV regjerer fortsatt, men løsninger som Strim representerer TV-fremtiden, tror vi. Nå er prisene blitt senket, og vi har satt løsningen under lupen.

100 PROSENT INTERNETT: Strim er en TV-pakke som kun finnes på internett. (Skjermdump)
100 PROSENT INTERNETT: Strim er en TV-pakke som kun finnes på internett. (Skjermdump) Vis mer
Publisert

Vi ser stadig mindre på TV her i landet. I hvert fall på det som kalles lineær TV, altså TV-signaler som kringkastes på klassisk vis til TV-mottakeren din.

De færreste bør være overrasket. Å tilpasse kveldene sine til et sendeskjema som noen andre har bestemt for deg, passer stadig færre av oss.

Vi vil styre fritiden vår selv og se favorittprogrammene når vi har tid til det - og hvor vi enn befinner oss.

Kuttet lineær TV for flere år siden

Personlig har jeg klart meg uten lineær TV siden desember 2016. Da flyttet jeg til ny bolig, og fikk muligheten til å tegne internettabonnement uten å binde meg til noen TV-avtale.

Til TV-en koblet jeg i stedet en Apple TV og lastet ned appene til NRK og TV2 Sumo. Dermed kunne jeg strømme TV fra Internett - trådløst via ruteren.

Strim-abonnementer

Strim mini: Koster 99 kroner måneden og gir deg tilgang til fem kanaler, TV2, TV2 Nyhetskanalen, TV Norge, Fem og BBC World News.

Strim film & serier: Koster 199 kroner, og gir tilgang til strømmetjenestene HBO Nordic og Paramount+ i tillegg til 10 TV-kanaler.

Strim familie: Det dyreste abonnementet koster 299 kroner i måneden, og for den summen får du totalt 22 TV-kanaler i tillegg til de to nevnte strømmetjenestene.

(Kilde: strim.no)

En slik løsning byr på mange fordeler. I tillegg til å kunne se sendingene når det passer meg best, kan jeg spole over dødpunktene og står dessuten fritt til å møblere stua som jeg vil - helt uten å ta hensyn til vegguttak og kabler.

Første rene internettbaserte TV-pakke

At Internett kom til å bli den viktigste transportvei for TV-signaler, spådde vi i Dinside allerede for 21 år siden. Og til tross for at vi har hatt muligheten for å strømme TV-signaler i mange år allerede, var det ikke før i 2018 at vi fikk et komplett TV-tilbud som er 100 prosent internettbasert her til lands, gjennom tjenesten Strim.

Nylig ble prisene kuttet, og dermed er løsningen blitt interessant for flere.

Dette er Strim

Strim er altså en strømmetjeneste for vanlige TV-kanaler, samt HBO Nordic og Paramount+ - som byr på kjente og ukjente serier og filmer. Du kan strømme til PC via nettleseren, via apper på mobil, nettbrett og Apple TV. Har du en Google Chromecast, kan du videresende (caste) sendingene fra dingsene dine til TV-en på enkelt vis.

Strim er driftet av RiksTV, men hvem som helst kan bruke den, helt uavhengig av hvem som leverer internett til deg. Dermed spiller det ingen rolle om du sitter på hytta og kun har mobildekning - du kan fortsatt se de samme TV-kanalene, uansett hvor du befinner deg. Husk bare at det krever litt datatrafikk.

For å strømme TV via Strim kreves minimum 3-4 mbps båndbredde, mens 7-10 anbefales for å sikre best mulig kvalitet. Bruker du mobilnettet, forsvinner gigabytene i abonnementet ditt fort – ved 10 mbps går det 4,5 GB i timen.

ENKELT: Å navigere mellom kanaler er veldig enkelt i nettleserversjonen av Strim. (Skjermdump)
ENKELT: Å navigere mellom kanaler er veldig enkelt i nettleserversjonen av Strim. (Skjermdump) Vis mer

Hvilke kanaler du har å velge mellom, kommer helt an på hvilket Strim-pakke du abonnerer på. Du har tre å velge mellom, detaljene ser du i den grå boksen lenger opp.

Som innlogget bruker kan du se på to TV-strømmer samtidig, kjekt hvis partneren for eksempel vil se Frustrerte fruer på TV-en, mens du vil se Åndenes makt på PC-en. Du kan se direkte, eller bla i arkivet for å se tidligere sendinger.

Det du ikke får, er blant annet NRK-kanalene, Eurosport og TV2 Sport-kanalene. Skal du ha tilgang til disse, for eksempel på Apple TV, må du laste ned egne apper og tegne egne abonnementer (NRK er gratis).

Våre inntrykk

Vi har foreløpig først og fremst brukt Strim gjennom nettleseren, og her kan du velge mellom flere forskjellige innfallsvinkler til TV-tilbudet: Strømme direkte, bla i arkivet, velge blant serier, filmer og barneprogrammer.

Beveger du musepekeren over TV-bildet, vil det dukke opp flere kontroller nederst. Strømmer du direkte, kan du som regel spole inntil to timer tilbake i sendingen. Du kan også klikke deg rett inn på programmer som er sendt tidligere på dagen, under selve TV-bildet. Du kan pause, justere lyd, velge undertekst, maksimere og justere bildekvaliteten.

GOD KVALITET: Det er enkelt å justere kvalitet og spole fram og tilbake i programmene. Legg merke til at ø er blitt til ö i tekstingen, noe som skjer på enkelte kanaler. (Skjermdump)
GOD KVALITET: Det er enkelt å justere kvalitet og spole fram og tilbake i programmene. Legg merke til at ø er blitt til ö i tekstingen, noe som skjer på enkelte kanaler. (Skjermdump) Vis mer

Siden vi bruker nettleseren Google Chrome, har vi også muligheten for å caste bildet til en Chromecast koblet til TV-en. Det samme kan du gjøre via mobil-appen.

Bildekvaliteten avhenger i stor grad av kilden. på HBO og Paramount+ er det vanlig med full HD (1080P), mens strømme-TV ser stort sett ut til å ligge på 720P. Vi vil karakterisere det som god TV-kvalitet.

Dette kan bli bedre

Det er spesielt fire ankepunkter vi har merket oss så langt: Det første er at tekstingen på enkelte TV-kanaler mangler Æ og Ø, som i stedet har blitt til Ä og Ö. Det andre er at arkivene ofte har et begrenset innhold hva angår tidligere episoder av serier (gjelder TV-kanalene).

Det tredje ankepunktet er at det foreløpig ikke finnes smart-TV-apper til Strim som kan kjøres rett i TV-ene. Det fjerde er at kanalen jeg ser mest på, NRK, glimrer med sitt fravær - sammen med de nevnte sportskanalene.

Konklusjon

Vi liker veldig godt denne løsningen. Den er rask, oversiktlig, kvaliteten er bra og vi synes TV-pakkene er relativt rimelige. Det er heller ingen bindingstid.

Når det gjelder ankepunktene vi har nevnt over og i oppsummeringen under, er det håp om at de kan bli utbedret på sikt.

Men husk: Hvis du har TV via parabol, kabel eller digitalt bakkenett i dag, er det gode sjanser for at leverandøren din allerede har apper og løsninger for å strømme TV-kanalene også til mobile enheter. Vi anbefaler at du sjekker dette opp mot hva Strim kan gi deg, både hva angår innhold, kvalitet og pris.

Du finner mer informasjon og kan prøve Strim gratis i 30 dager på Strim.no.

Testresultat

Strim

Svært enkelt å bruke, relativt rimelig, god kvalitet og bra utvalg, HBO og Paramount+ inkludert i de to dyreste abonnementene

Noen viktige kanaler mangler, noe æø-problematikk på teksting, mangler apper som kan kjøres rett i TV-en.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer