Fra FM til DAB+:

Du trenger ikke å gråte over at FM forsvinner

Kommentar: Du vil leve godt uten FM.

FORTSATT RADIO-GLEDE: At FM forsvinner blir ikke noe stort tap, mener Dinsides kommentator. (Foto: Pure)
FORTSATT RADIO-GLEDE: At FM forsvinner blir ikke noe stort tap, mener Dinsides kommentator. (Foto: Pure) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mange år var undertegnede en sterk og markant motstander av DAB-radio, med flere opptredener i aviser, radio og TV.

I 2015 snudde jeg, rett og slett fordi jeg ikke lenger så noe poeng i å tviholde på analog radio når jeg i stedet kunne høre radio fra hele verden og et 20-talls norske kanaler både på DAB, DAB+ , mobil og PC.

Og det med krystallklar lydkvalitet (om enn ikke i topp hifi-klasse), uten FM-radioens sus og skurr.

- Arrogant Oslo-blei

Selvsagt fikk jeg svar på tiltale. Svært mange mente at jeg var en arrogant Oslo-blei som ikke skjønte hvordan det er å kjøre bil over vidda eller gjennom svarte skauen i fullstendig stillhet.

Samt at jeg helt sikkert hadde fått radioene gratis av bransjen (jeg har så langt kjøpt alle unntatt én for egne penger), mens andre stakkarer må knuse sparegrisen for å få råd til de tulle-apparatene som politikerne nå vil pålegge dem å kjøpe.

Samt selve kronargumentet som jeg til en viss grad kan være enig i:

Det norske valget av DAB+ er ikke åpenbart for resten av verden.

De fleste land lar FM-radioen dø en sakte død, mens de antar at mobilnettet vil overta radiolyttingen på sikt. De vil ikke koste på seg et nytt digitalnett for radio alene, slik vi har gjort.

BRØDRE I ÅNDEN: Bare Sveits i tillegg til Norge sier nei til fortsatt FM, i hvert fall foreløpig. (Foto: Boris Stroujko/Shutterstock/NTB scanpix)
BRØDRE I ÅNDEN: Bare Sveits i tillegg til Norge sier nei til fortsatt FM, i hvert fall foreløpig. (Foto: Boris Stroujko/Shutterstock/NTB scanpix) Vis mer

Gjort er gjort - lev med det

Men nå har altså både ekspertise, storting og regjering talt, etter en lang politisk prosess som startet allerede på begynneslen av 1990-tallet.

Min påstand er likevel at vi ikke bare kan leve med det. DAB+ i kombinasjon med nettradio fungerer langt bedre enn mange vil ha det til.

Den befolkningsmessige DAB-dekningen for NRK P1 er 99,7 prosent, mot FM i mono 99,6 prosent, ifølge en rapport Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) publiserte i september i år.

Men befolkingsdekning er én ting, geografisk dekning noe annet. Jeg har sympati for de som bor svært øde til om de ikke får radio etter 2017. Spesielt om de tidligere hadde FM-signal.

Om det skulle være slik at noen heller ikke har mobilsignal eller tilgang på bredbånd, er det jo helt uholdbart. Men jeg vil ikke tro det gjelder særlig mange.

TRØBBEL PÅ VEIEN: Mange bilførere klager over dårlig dekning, spesielt i tunneler. (Foto: Øyvind Paulsen)
TRØBBEL PÅ VEIEN: Mange bilførere klager over dårlig dekning, spesielt i tunneler. (Foto: Øyvind Paulsen) Vis mer

Bil-problemet blir løst

Det er likevel først og fremst i bilen utfordringen nå ligger. Bare 730.000 av til sammen 3.2 millioner biler som i dag ruller på norske veier har DAB+-radio ferdig installert, og eiere av eldre biler må ty til uelegante løsninger som krever egeninnsats og som går ut over bilens utseende.

Tunnelene er fortsatt ikke fullt utbygd. Kombinasjonen av at signalet forsvinner i et stort antall tunneler og at selvmonterte radio- og antenneløsninger ikke alltid takler stabilt mottak i fart, gjør at DAB har fått et noe frynsete rykte blant landets bilførere.

Likevel er heller ikke dette et argument for å beholde FM-nettet.

Selv om enkelte bileiere subjektivt mener at dekningen er for dårlig, viser målingene at dekningen faktisk er bedre enn med FM - gitt at antenne og utstyr er montert riktig.

Tunnelproblemet vil bli løst. Det har Statens Vegvesen lovet på tro og ære.

Grundig politisk behandling

I 2010 sendte Stoltenberg 2-regjeringen ut Stortingsmelding nummer 8 om digitalisering av radiomediet.

I høringsuttalelsene som dannet grunnlaget for meldingen var også skeptikernes synspunkter med. Alle mulige teknologier og scenarioer ble gjennomgått: Beholde FM, digitalisere FM-nettet, bruke det digitale TV-nettet (DVB), vente på raskere mobilnett.

STORM: Som tidligere kulturministre har også Linda Hofstad Helleland (H) fått DAB-motbør. (Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix)
STORM: Som tidligere kulturministre har også Linda Hofstad Helleland (H) fått DAB-motbør. (Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix) Vis mer

Konklusjonen ble at ingen av disse alternativene var bedre enn fortsatt utbygging av DAB+, og etter fem voteringer ble det endelig bestemt at FM-slukkingen ikke skulle utsettes likevel.

Det var aldri snakk om å avvikle DAB-nettet, om noen måtte tro det.

Vil folket snu ryggen til radio?

Hva politikere vil, er én ting. Hva folket gjør, er noe annet.

Det kan jo tenkes at norske radiolyttere vender DAB-radioen ryggen og enten lar være å høre på radio eller bare vil høre på mobil.

Jeg tviler likevel på om min egen tante på over 80 som bor på et lite sted på Sørlandet vil finne seg i å sitte og se på en taus FM-radio fra 15. september neste år.

Slekta vil nok sørge for at det ikke skjer, kanskje allerede på julaften i år. DAB+-dekningen på stedet er for øvrig utmerket - det har jeg sjekket.

BILLIG: Denne DAB+-radioen med oppladbart batteri koster under 300 kroner i flere butikker. (Foto: Netonet)
BILLIG: Denne DAB+-radioen med oppladbart batteri koster under 300 kroner i flere butikker. (Foto: Netonet) Vis mer

Kanskje vil en og annen bilist lengst nord i landet si et par ord som ikke egner seg på trykk, for deretter å hive ut «mannskjiten».

Flertallet hører allerede digitalt

Det er heller ingen som risikerer å gå personlig konkurs etter innkjøp av ny DAB+-radio, som nå kan fås for 300 kroner. De fleste (71 prosent) har jo allerede en fra før.

En undersøkelse fra Kantar TNS (tidligere TNS-Gallup) kan fortelle at 44 prosent av lyttertimene nå skjer på DAB/DAB+, mens FM-lyttingen bare utgjør 32 prosent.

Radiolyttingen via bredbånd, mobilnett og digital TV-boks utgjør de resterende 24 prosentene.

Det betyr at 68 prosent i dag hører radio digitalt. FM-lytterne er dermed allerede i mindretall, i god tid før FM-slukkingen.

Fortsatt radioglede

FLERE KANALER: P13, NRKs «rock for voksne»-kanal, finnes ikke på FM. (Foto: NRK)
FLERE KANALER: P13, NRKs «rock for voksne»-kanal, finnes ikke på FM. (Foto: NRK) Vis mer

Folket vil kanskje ikke akkurat juble, men jeg tror også de som så langt bare har hørt FM-radio vil glede seg over et mangedoblet radiotilbud som nå også når steder som tidligere knapt hadde NRK P1.

Hyggen ved å høre på radio blir ikke mindre av at susen forsvinner, tilbudet blir større og stasjonsinnstillingen enklere.

For DAB-motstanderne bør det være betryggende at kringkasterne har fulgt godt med i timen på mobil og nett. Både NRK og konkurrentene er tilstede på nær sagt alle tenkelige digitale plattformer i tillegg til DAB og DAB+.

Og hva skal vi egentlig med FM da?

LES OGSÅ:
Du får ikke dårligere dekning med DAB+
Alt du må vite om FM-slukkingen og DAB+
Test av DAB+-antenner for bilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer