Kommentar:

Du trenger ikke en smart TV

Internett har tatt TV-en med storm de siste årene, men TV-en din trenger slett ikke å være smart for at du skal få den aller beste opplevelsen.

LITEN BOKS MED STORT INNHOLD: Apple TV er etter vår mening den beste smart-tv-løsningen på markedet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LITEN BOKS MED STORT INNHOLD: Apple TV er etter vår mening den beste smart-tv-løsningen på markedet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Et av kriteriene i høstens trippel-test av TV-er her på Dinside, var naturlig nok smart-TV-funksjonaliteten - altså alt det morsomme og nyttige du kan gjøre med apper rett i TV-en.

Og det begynner å bli temmelig mye du kan gjøre, alt fra å strømme musikk, filmer og serier fra et utall aktører, til å styre alle de smarte dingsene i hjemmet ditt.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i Dinside.no
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i Dinside.no Vis mer

Utviklingen har gått kjapt de siste årene, og på samme måte som mobiltelefonene brukes mindre og mindre til telefoni, brukes også TV-en mindre og mindre til tradisjonell kringkasting. Den har i stedet blitt navet for det digitale livet vi lever sammen med andre i boligen, mens mobilen har blitt navet for det personlige konsumet.

Derfor funker for eksempel Facebook mye bedre på mobilen enn på TV-en, mens seriene på HBO og Netflix er som skapt store skjermer i familierommet.

Det er imidlertid forskjeller på utvalg og kvalitet på appene, avhengig av hvilken TV du kjøper. Dette kan faktisk oppleves som litt tricky. For eksempel var det LG sin OLED-TV som hadde det beste bildet i høstens trippel-test, men på app-siden lå den klart bak de to andre.

Så hva velger man da, hvis man både vil ha det beste bildet og den smarteste opplevelsen? Svaret er enklere enn du kanskje tror: Da velger du en ekstern boks istedenfor den innebygde løsningen.

Det positive er at hvilken som helst TV dermed kan få den aller beste smart-TV-funksjonaliteten på markedet - også du som sitter med en eldre TV du er umåtelig fornøyd med på alle andre områder.

Personlig har jeg testet stort sett alt som finnes av smart-TV-løsninger, men ingen av dem kan måle seg med opplevelsen jeg får med Apple TV, vel å merke fjerde generasjon og nyere.

Jeg har vært kritisk til mye av det Apple har foretatt seg på produktfronten de siste årene, men her har de etter min mening gjort det meste riktig.

Det er Apple TV som er årsaken til at jeg ikke lenger ser noe poeng i å abonnere på tradisjonell TV. Jeg ser det jeg vil se når jeg vil se det, og navigerer mellom sendinger på NRK og TV2, filmer og serier på Netflix og HBO, og musikk fra spillelister på Spotify. Og jeg gjør det mye enklere og raskere enn hva jeg ville gjort på noen av de nyeste TV-ene.

SÅ ENKELT: Å navigere mellom apper, sendinger og spill er veldig enkelt på Apple TV. Appene er ofte lik i oppbygningen, noe som gjør det ekstra brukervennlig. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SÅ ENKELT: Å navigere mellom apper, sendinger og spill er veldig enkelt på Apple TV. Appene er ofte lik i oppbygningen, noe som gjør det ekstra brukervennlig. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kvaliteten på appene er som regel gode og utvalget er enormt. Det er også slik at strømme-apper, for eksempel fra aktører som Canal Digital, Get, Strim og flere andre, ofte kommer til Apple TV før de kommer til TV-ens innebygde smart-TV.

Det er samtidig en myte at du nå ha en iPhone for å få utbytte av Apple TV. Har du en iPhone kan du speile skjermbildet, taste inn søkeord, caste bilder og videoer samt en del andre ting, men det er ikke nødvendig for å få en opplevelse som etter min mening slår det som er av øvrige smart-TV-løsninger på markedet.

Boksen kommer nemlig med en en svært enkel fjernkontroll med trykkbar berøringsflate øverst, og apper installeres direkte fra App Store. Den har også innebygd mikrofon og kan ta i mot instrukser fra deg - på norsk - for eksempel «Spill musikk av Bob Dylan» eller «start NRK-appen».

I mitt tilfelle kan jeg også justere lyden på TV-en med samme fjernkontroll, uten å ha konfigurert noe som helst. TV-en skrur seg også på og av automatisk med boksen.

Den innebygde retningssensoren gjør at den også kan brukes som spillkontroll, og du kan også koble til klassiske spillkontrollere til Apple TV. Det er et bra utvalg av spill i App Store, og selv om prosessorkraften ikke kan måle seg mot siste generasjon Playstation og XBox, er det mange titler og opplevelser som bør appellere til flere enn CandyCrush-publikummet.

Det går fremover med konkurrentenes Android TV, WebOS og Tizen, men Apple har etter min mening et stort forsprang - og de har hatt det lenge. Så får vi håpe og tro at måten Apple tenker smart-TV, inspirerer de andre til å bli like gode på sikt.

Denne arenaen er altfor stor og viktig til at de kan tillate seg noe annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer