Test av TV: Samsung UE55MU8005 mot LG 55UJ635V

Duell: Billig mot dyr TV

Er det egentlig så stor forskjell på en billig TV i forhold til en som koster mer enn det dobbelte? Vi har sjekket ut to modeller som begge fås til svært gode priser på Black Friday.

TO TV-ER, HELT FORSKJELLIGE PRISER: De er like store, har 4K-oppløsning og støtter HDR. Likevel er prisene helt forskjellige. I denne testen får du vite hvorfor. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TO TV-ER, HELT FORSKJELLIGE PRISER: De er like store, har 4K-oppløsning og støtter HDR. Likevel er prisene helt forskjellige. I denne testen får du vite hvorfor. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du ser dem ikke så ofte, men de er ikke mindre viktige av den grunn: Testene som sammenligner billig mot dyrt. Vi har gjort en del av dem her på Dinside gjennom årene, og selv om det veldig ofte er en sammenheng mellom prislapp og kvalitet, er det ikke alltid tilfelle.

Billig mot dyr TV

Vi har lenge ønsket å gjøre en slik sammenligning mellom en billig og en dyr TV, og i høst bestemte vi oss for å gjøre alvor av idéen. Og siden Black Friday erfaringsmessig er dagen for mange gode TV-tilbud, tok vi kontakt med noen forhandlere med forespørsler om vi kunne få et innblikk i hvilke modeller de kom til å kjøre kampanjer på.

Vi plukket deretter ut to interessante 55-tommere for utsjekking i vår testlab, en fra budsjettklassen og en fra premiumklassen, som begge selges til svært gode priser hos disse forhandlerne i dag.

OPPDATERT: Vi plukket ut to TV-er fra forskjellige produsenter. Det er viktig å poengtere at svakhetene vi fant ved den billigste TV-en, er svakheter som er typiske for lavprissegmentet - uansett hvilken produsent som står bak. Det samme kan sies om den dyreste TV-en, styrkene til denne er ikke unike for denne klassen, uansett produsent. Men felles for de to TV-ene er at de begge fås til svært gode priser akkurat på Black Friday.

Samsung UE55MU8005: Normalpris ca 17.000 kroner.
Pris i dag hos Elkjøp og Lefdal: 8.995 kroner

Samsung UE55MU8005. Foto: Samsung
Samsung UE55MU8005. Foto: Samsung Vis mer

LG 55UJ635V 55 tommer: Normalpris ca 7.000 kroner.
Pris i dag hos Lefdal: 4.444 kroner

LG 55UJ635V. Foto: LG
LG 55UJ635V. Foto: LG Vis mer

Begge TV-ene er 55-tommere, begge har 4K-oppløsning, smarttv-funksjonalitet og støtte for HDR. Så hvorfor den store forskjellen i prisen?

Før vi går inn på det, kan vi ta en titt på noen av de viktigste tekniske detaljene. Deretter går vi gjennom en del av dem, og starter med de fysiske forskjellene:

Samsung UE55MU8005 LG 55UJ635V
Fysisk størrelse (ex fot)71,2 x 123 x 4,6 cm65 x 125 x 8,4 cm
Vekt (ex fot)17,8 kg11,3 kg
Skjermstørrelse55 tommer55 tommer
Oppløsning3840 x 2140 piksler3840 x 2140 piksler
PaneltypeVAIPS
LCD-belysningKantbelystBakbelyst
HDRJaJa
Lysstyrke1000 nits? nits
Oppfriskningsrate100 Hz50 Hz
SmartTV-systemTizenWebOS
WifiJaJa
EthernetJaJa
BluetoothJaJa
USB3 stk2 stk
HDMI-innganger4 stk3 stk
Antall TV-tunere2 stk1 stk
Systemer støttet direkteRiks-TV, Canal Digital satellitt og kabelRiks-TV, Canal Digital satellitt og kabel
Opptak via USBJaJa
Høyttalere2 x 20W2 x 10W

Fysiske forskjeller

At det er vesentlige fysiske forskjeller, merker vi så snart vi løfter TV-ene ut av pakkene. LG-en byr på en utbreget plast-følelse, den er mye tykkere, men samtidig mye lettere. Det er sjelden et kvalitetsstempel.

Videre ser vi at kanten rundt TV-skjermen er betydelig bredere enn på Samsungen.

SLANK: Samsungen er 4,3 cm på det tykkeste, men store deler av skjermen er langt tynnere. Foto: Samsung
SLANK: Samsungen er 4,3 cm på det tykkeste, men store deler av skjermen er langt tynnere. Foto: Samsung Vis mer
LUBBEN: LG-TVen er nesten dobbelt så tykk på det tykkeste. Foto: LG
LUBBEN: LG-TVen er nesten dobbelt så tykk på det tykkeste. Foto: LG Vis mer

Samsung-TV-en er kantebelyst, mens LG-en er bakbelyst. Sistnevnte gir ofte et meget jevnt og godt lys på de beste TV-ene, men medfører også at TV-ene ofte blir en del tykkere.

Montering av føttene går relativt kjapt på begge TV-er, men også her er det forskjell i opplevelsen. LG-en gynger rett og slett mye mer ved berøring, noe som tyder på at det er brukt tynnere og mindre solide materialer.

Det er også verdt å merke seg at Samsungen har en helt glatt bakside, samtidig som den har alle tilkoblingene i en ekstern boks som for eksempel kan plasseres i en hylle. Den har også innebygd ledningsskjuler i foten. Den egner seg derfor bedre enn LG-en til plasseringer der man også ser baksiden - for eksempel midt i et rom.

GLATT: Alle tilkoblinger skjer i en ekstern boks på Samsung-TV-en. Foto: Samsung
GLATT: Alle tilkoblinger skjer i en ekstern boks på Samsung-TV-en. Foto: Samsung Vis mer
KONTAKTER: Antennekabler, lydkabler og HDMI-kabler plugges rett i TV-en på LG. Foto: LG
KONTAKTER: Antennekabler, lydkabler og HDMI-kabler plugges rett i TV-en på LG. Foto: LG Vis mer
ØVERST: Koblingsboksen hos Samsung. NEDERST: Koblingene bak på LG. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ØVERST: Koblingsboksen hos Samsung. NEDERST: Koblingene bak på LG. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Når begge TV-ene er satt opp ved siden av hverandre, får vi (rent fysisk) litt følelsen av å sammenligne en TV fra årets kolleksjon, mot en modell som er 4-5 år gammel.

Her er det jevnt løp

Første gang du skrur på TV-ene, blir du møtt av en veiviser som tar deg gjennom installasjonen. LG og Samsung er kanskje de aller flinkeste til å gjøre denne prosessen brukervennlig - og her var oppsettet klart på få minutter.

Det eneste problemet vi støtte på, var at Samsung TV-en ikke klarte å koble seg til det trådløse nettet vårt. Det endte til slutt med at vi koblet den til med kabel til bredbåndsruteren. LG hadde ingen problemer med oppkoblingen.

MENY SAMSUNG: Lineær TV og apper ligger på en linje nederst på skjermen. Like over ser forhåndsvisning av innhold fra hver av dem. Markerer vi for eksempel Netflix-appen, kommer de siste filmene og seriene vi har sett på opp i forhåndsvisningen, slik at de kan velges direkte. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MENY SAMSUNG: Lineær TV og apper ligger på en linje nederst på skjermen. Like over ser forhåndsvisning av innhold fra hver av dem. Markerer vi for eksempel Netflix-appen, kommer de siste filmene og seriene vi har sett på opp i forhåndsvisningen, slik at de kan velges direkte. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
MENY LG: LG har organisert menyen ganske lik, men her får du ikke fram forhåndsvisninger som på Samsung. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MENY LG: LG har organisert menyen ganske lik, men her får du ikke fram forhåndsvisninger som på Samsung. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Begge TV-ene har en rekke manuelle muligheter hva angår innstilling av bildet, eller du kan velge mellom flere forhåndsinnstillinger. Det går også ganske kjapt, med lite forsinkelse på dem begge.

Store forskjeller på fjernkontrollene

Fjernkontrollene er imidlertid helt forskjellige. LG har valgt en klassisk fjernkontroll med mange knapper, mens Samsungs er minimalistisk med kun de viktigste valgene, resten skjer via menyer på skjermen - eller ved hjelp av taleinstrukser. Du kan for eksempel søke i app-butikken eller på YouTube ved hjelp av stemmen på Samsungs fjernkontroll og det fungerer ofte greit.

KLASSISK MOT INNOVATIVT: LG har valgt en klassisk fjernkontroll mens Samsung har gått for minimalisme. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KLASSISK MOT INNOVATIVT: LG har valgt en klassisk fjernkontroll mens Samsung har gått for minimalisme. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Slik er bildekvaliteten

Vi valgte standard bildeinnstilling på begge TV-ene, men oppdaget raskt at det var temmelig store forskjeller i hvordan bildet framstod.

For det første var det stor forskjell i sortnivået. Samsung benytter en teknikk der lysdiodene bak panelet dimmes ned i partier som skal være sorte, mens LG har et jevnt lys uansett. Lyslekkasjen gjør at sort aldri blir helt sort, men gråaktig. Forskjellen blir svært tydelig når de to TV-ene står ved siden av hverandre.

STORE FORSKJELLER: I de mørkeste scenene ser man store forskjeller i sortnivået med standardinnstillingene. Detaljer viskes også raskere bort på billig-TV-en til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STORE FORSKJELLER: I de mørkeste scenene ser man store forskjeller i sortnivået med standardinnstillingene. Detaljer viskes også raskere bort på billig-TV-en til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det er mulig å dimme lyset og på den måten kompensere litt for lyslekkasjen, men det vil samtidig gå ut over de lyse partiene - som dermed blir mørkere. Uansett hvor mye vi prøvde å justere lys og kontrast på LG-TV-en, kom vi aldri i nærheten av bildet på Samsung.

I den lyse delen av skalaen, blir det også rått parti til Samsung. Lyse partier blir lysere, uten at detaljene blir utbrent - og totalen blir et bilde med mye bedre dybde og dynamikk - spesielt gjelder dette i mørke og kontrastfylte scener.

Samtidig er det greit å være klar over at så snart du betrakter bildet fra skrått og nært hold, avtar både farger og kontrast. Det gjelder begge TV-ene, men LG-en er hakket svakere enn Samsung også her.

Mer flytende bevegelser

Legg også merke til at det i spesifikasjonene står at Samsung har et 100 Hz panel, der LG har 50. Enkelt forklart betyr dette at bildet oppfriskes oftere med nye bildedata på Samsungen.

Forskjellene er tydeligere i situasjoner med mange glidende bevegelser, for eksempel når kameraet svever over et landskap i et naturprogram. Det blir rett og slett mye mindre hakking i bevegelsene på Samsung enn på LG.

Nå skynder vi oss å legge til at glidende bevegelser ikke nødvendigvis er ønskelig i alle situasjoner. Kameraer filmer som regel med rundt 24-30 bilder per sekund, noe som i seg selv betyr at glidende bevegelser kan oppleves som hakkete. Dette kjenner du kanskje fra filmer du har sett på kino.

Nettopp dette er en av årsakene til at mange foretrekker litt hakkende bevegelser når de ser film. Nylig gikk for eksempel skaperne av suksesserien Stranger Things ut med en anbefaling om å skru av denne glidende effekten på TV-en, nettopp for å gi det de mener er den beste opplevelsen.

Mange apper å velge mellom

Uansett: Følger du med på Stranger Things eller andre serier, er det greit å vite at begge TV-ene har Netflix-appen installert på TV-en. Her finner du også TV2 Sumo og NRK-appene, samt en rekke andre underholdningsapper.

APP-BUTIKKER: Samsung og LG har blant de fyldigste app-butikkene på TV-markedet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
APP-BUTIKKER: Samsung og LG har blant de fyldigste app-butikkene på TV-markedet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Utvalget av aktuelle apper er bra hos begge, men noen forskjeller er det - og disse er greit å være klar over. I tabellen under ser du et utvalg av hvilke som finnes, og hvilke som ikke finnes:

Samsung UE55MU8005 LG 55UJ635V
NetflixJaJa
HBO NordicJaNei
ViaplayJaJa
SF AnytimeJaJa
YouTubeJaJa
NRKJaJa
TV2 SumoJaJa
Dplay (TVNorge mm)NeiNei
SpotifyJaNei
Amazon PrimeJaJa
NettleserJaJa
Google Play MoviesJaJa
C MoreJaNei

Nok en gang trekker Samsung det lengste strået. SmartTV-opplevelsen er også litt raskere enn hos LG, men forskjellene er vanligvis ikke særlig store.

Konklusjon

Å sammenligne to produkter med så vidt forskjellige prislapper, fører sjelden til en jevn match. Dette er et godt eksempel på nettopp det.

Men selv om forskjellene er store, og Samsung-TV-en vinner på nær sagt alle punkter, er det ikke slik at LG-en behøver å være et dårlig kjøp. Du får en helt grei og stor TV til noen ganske få tusenlapper, med mange funksjoner og god brukervennlighet, dersom du velger LG-en. Med litt justering kan du også få et bra bilde, som duger helt fint til alt fra Dagsrevyen til Skal vi danse.

Det kan derfor virke som vel strengt å gi terningkast 3, men det er nødvendig for å illustrere hvor store forskjellene mellom de to klassene egentlig er.

Samsung 55MU8005 får vårt anbefalt-stempel
Samsung 55MU8005 får vårt anbefalt-stempel Vis mer

For er du opptatt av best mulig bildekvalitet, god design, det beste app-utvalget og har noen ekstra tusenlapper å avse, er Samsungen til dels mye bedre på det aller meste. Etter vår mening er dette helt klart blant de beste kjøpene du kan gjøre til under 10.000 kroner akkurat nå. Rett og slett en ypperlig premium-TV til en meget fin pris - som også får vårt anbefalt-stempel.

Se oppsummeringsboksene under for plusser og minuser.

Vi gjør oppmerksom på at de oppgitte prisene kun gjelder hos Elkjøp og Lefdal på Black Friday, 24. november 2017. Øvrige forhandleres priser finner du hos Prisjakt.

Takk til de to kjedene for utlån av TV-ene til test.

Testresultat

Samsung 55MU8005

Brukervennlig, god design både foran og bak, praktisk ledningsskjuler integrert i foten, meget bra bildekvalitet, best utvalg av aktuelle apper, smart fjernkontroll

Kontrasten avtar når bildet betraktes fra kort og skrått hold, vi hadde problemer med wifi-oppkoblingen

Testresultat

LG 55UJ635V

Brukervennlig, svært lav pris med tanke på at den støtter både 4K, HDR og er ellers meget funksjonsrik

Tydelige svakheter i bildekvaliteten sett i forhold til den dyrere Samsung-TV-en, konstruksjonen har et klart billig-preg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer