Duell: KT400 vs nForce2

Vi har nå oppgradert den gamle PCen to ganger, med identiske komponenter bortsett fra hovedkortet. Her er våre erfaringer.

Publisert
Sist oppdatert
Klikk for større bilde
Klikk for større bilde Vis mer


Testing av likeverdige hovedkort medfører ikke de mest dramatiske forskjeller i ytelse. Derfor opplevde vi heller ikke de store forskjellene hos de to ledende produsentene av brikkesett, representert med hovedkort fra to av de mest anerkjente produsentene Asus og MSI.

Likevel er det forskjeller i egenskaper utstyrsnivå, som kan være nyttige å være klar over.

Praktisk montering

Asus A7N8X er litt større enn MSI KT4 Ultra, og festes med enda en rad skruer. Dette gjør at det er langt bedre støtte under kontaktene for flatkablene til lagringsenhetene, og til en viss grad gjelder dette også for kontaktene til minnemodulene.

På A7N8X er strømkontakten plassert lenger unna prosessoren, dette kan være en fordel for luftstrømmingen i kabinettet.

Aus A7N8X har heller ikke vifte på brikkesettet, det gir litt lavere støy og et problem mindre på sikt. Slike små vifter har vist seg p ikke ha ubegrenset levetid, og er heller ikke alltid så lette å skaffe som reservedel.

Vi vil derfor velge Asus som det hovekortet med de beste praktiske egenskapene.

Oppsett og konfigurering

Alle tilleggsfunksjoner på A7N8X var aktivert i BIOS, som har en Auto-innstilling for alle disse. Det innebærer at på enklere hovedkort basert på samme brikkesettet, vil Auto-instillingen selv finne ut at disse enhetene ikke er til stede.

I BIOS på KT4-kortet måtte vi gå flere nivåer ned i menyene for å aktivere tilleggsfunksjonene. Dessuten var ikke Bluetooth en eget menyvalg, det var avhengig av at alle 6 USB-portene var aktivert. Default-innstillingen var at bare 2 porter var aktivert.
BIOS på KT4 kortet hadde mulighet for å deaktivere Serial-ATA kontrolleren, det gjorde oppstarten kortere. Dette manglet i BIOS på nForce-kortet.

Når hastigheten på minnemodulen settes til SPD (Serial Presence Detect), var det ikke mulig å se hvilken klokkehastighet og øvrige innstillinger som var i bruk på KT3 BIOS. I BIOS på nVidia kom denne informasjonen tydelig fram.

I oppsett og konfigurering vil vi også vurdere Asus A7N8X som best.

Tilkoblinger

Duell: KT400 vs nForce2
Duell: KT400 vs nForce2


KT4-kortet bruker mange braketter for alle tilkoblingene. Dette gjør at det bare er plass til 2 PCI-kort hvis du bruker alle brakettene.

Her brukes en brakett til lydsignaler, en til USB, en til Firewire og en til Bluetooth. Her hadde det vært mulig å rasjonalisere stort, ved for eksempel å samle USB og FireWire på en brakett, og montere lydkontaktene i selve i/o-delen.

En annen løsning er å bruke et alternativt i/o-panel. Det finnes paneler til både FireWire, USB og lyd, som kan plasseres i fronten på PCen, enten i en 3,5-tommers eller 5,25 tommers brønn. I mange tilfeller kan det være en bedre løsning, dette vil selvsagt variere med bruksområde og personlige preferanser hos brukeren

A7N8X har bare 5 PCI-plasser, men har en bedre disponering av brakettplassen, totalt sett.

Kortet tilbyr bare 2 FireWire-porter, en 6-pins og en 4-pins, og ingen Bluetooth, men alle lydkontaktene, inkludert S/PDIF er plasser på selve i/o-delen.

De har tatt plassen til serieport 2, som har fått egen brakett. 2 serieporter vil de aller færreste ha bruk for, dermed er det enkelt å frigjøre enda en PCI-plass.

Her finner vi også en gameport som deler brakett med de to USB-portene.

Det er interessant at det som tidligere var ekstrautstyr nå er integrert, samtid tar det like mye plass i kabinettet.

Kanskje tiden er inne for å tenke nytt når det gjelder i/o? Det første skrittet burde være å standardisere på tilkoblingene på hovedkortet, slik at det var fritt fram for forskjellige alternative i/o-paneler for eksempel i front.

Foreløpig er man henvist til proprietære løsninger fra hver hovedkortleverandør.

Ytelsestester

Duell: KT400 vs nForce2


Vi ser at KT4 ligger lavere på PC Mark testene, mens på SiSoft sine tester ligger det foran. Forskjellene er uansett ikke store i praktisk bruk, og vil variere med de enkelte programmer.

Vi testet DVD-avspilling over flerkanals surround-anlegg fra Creative, og begge løsningene fungerte helt utmerket. Også til spill var resultatet veldig bra, og vi synes det er helt unødvendig å kjøpe et eget lydkort hvis man ikke har helt spesielle behov. Er du ute etter de spesielle effektene i spill som SoundBlaster Audigy har å by på, eller driver med musikkproduksjon og trenger et profesjonelt resultat - da er saken en annen.

Konklusjon

Selv om MSI KT-4 Ultra med KT400 ligger noe over i utstyr, hadde vi totalt sett mer sans for løsningene på A7N8X med nForce2. Løsningene var bedre disponert mekanisk og mer brukervennlige i oppsett og konfigurasjon.

Skal du bygge ny PC eller oppgradere den gamle, må du selvsagt vurdere hva du har bruk for av finesser og egenskaper. Vår mening er at f.eks. Bluetooth ikke er så interessant på stasjonære PCer foreløpig. Når det kommer både mus, tastatur, kameraer, skannere og skrivere - da blir det straks mer interessant. På en bærbar i felten, sammen med en moniltelefon med Bluetooth blir saken annerledes. Det kan være redningen hvis man ikke har tilgang til andre tilkoblinger til Internett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer