DUELL: Mini-videokameraer

Den ypperste kvalitet er ikke alltid viktigst, vi har testet to alternativer.

Publisert
Sist oppdatert

Poenget med å lage video er i de aller fleste tilfeller å dele den med andre. Da snakker vi om video som du ser på PC, som ligger på web eller som vedlegg på mail.

For slikt bruk er video i HD-kvalitet ikke spesielt praktisk på grunn av filstørrelse og formatstøtte. Mindre oppløsning og utbredte formater er viktigst, sammen med enkel betjening. Lav pris er også en viktig del av bildet.

Sammen med selve kameraet er det praktisk med støtteprogrammer for opplasting av video. YouTube-støtte er viktig for mange, og begge kameraene vi har tatt for oss kommer med dette.

Dagens to testkameraer er svært forskjellige av utseende, og egenskapene er heller ikke i samme klasse, noe som gjenspeiles i prisene.

DUELL: Mini-videokameraer


Nettopp derfor kan det være greit å sammenligne kameraene, for hva innebærer prisforskjellen i praksis?

Creative Vado

Dette er det billigste av de to kameraene, det koster under tusenlappen. Kameraet har en utradisjonell form, det minner mest om en mobiltelefon og det er omtrent like stort.

Vado har innebygd fastminne på 1 GB, en kort USB-kabel som sitter fast i kameraet og parkeres i en åpning på undersiden og lades når kameraet er koblet til en USB-port. Selve batteriet kan skiftes ut.

DUELL: Mini-videokameraer


Skjermen er på 2 tommer og sitter plassert slik som skjermen på en mobiltelefon. På siden til høyre for skjermen sitter av/på knappen. På fronten er det en hvit knapp med ring rundt, som fungerer henholdsvis som manøvrering og OK. På høyre kant sitter det to knapper for avspillingsmodus og for sletting av opptak.

I bruk

Kameraet er superenkelt å bruke. Du kan velge opptakskvalitet/innspillingstid, anti-flimringsfrekvens, stille klokken og velge språk i oppsettsmenyen, men etter dette er det ingen ting å stille inn, alt er automatisk.

DUELL: Mini-videokameraer


Du har opptil 2x digital zoom, som aktiveres med + og - knappene.

Når du har gjort opptak trekker du ut USB kontakten og kobler den til PCen. Da kan du starte støtteprogrammet direkte fra fastminnet som ligger i kameraet - det er ingen ting som skal installeres bortett fra Xvid-codeken for å kunne spille av filene.

I støtteprogrammet kan du spille av filene og laste opp bilder til PCen eller YouTube og Photobucket.

DUELL: Mini-videokameraer


Opptakskvalitet

Opptakene blir greie, i VGA-oppløsning. De ligger et eller annet sted mellom de beste mobilkameraene og video fra et kompaktkamera.

Automatikken jobber rolig, slik at du får myke overganger mellom situasjoner med svært forskjellige lysforhold. Det gjør at det tar litt tid før det tar seg inn og du får en del over og undereksponerte scener hvis du ikke stopper mellom opptakene.

Lysfølsomheten er stor, men det blir en del støy etter hvert som mørket siger på.

VADO, inne (AVI 24 059 kB)
VADO, ute (AVI 6 401 kB)

Her er noen klipp, direkte fra kameraminnet:
|

DUELL: Mini-videokameraer


Panasonic SDR-S7

Designet er av samme type som de fleste andre videokameraer, bare at det er bittelite i forhold. Ellers har det alt man venter seg av et videokamera: 2,7-tommers skjerm som flippes ut, funksjonshjul og menysystem. Det har også 10x optisk zoom, bruker SD HC-minnekort og har uttagbart batteri. Dessuten har det AV-tilkobling, USB og kontakt til laderen.

DUELL: Mini-videokameraer


DUELL: Mini-videokameraer


Sammenlignet med Creative Vado er kameraet tre ganger så tykt, men ellers er størrelsen omtrent den samme. Det er fremdeles svært lomme- og veskevennlig.

Opptakstiden er avhengig av bitraten, som kan velges til 10, 5 eller 2,5 Mbps (VBR) og du får da henholdsvis 3t 20 min, 6t 40min eller 13t 20min på et 16 GB SDHC kort.

SDR-S7 har et menysystem som gir deg en god del valgmuligheter, på linje med enkle DV-kameraer.

DUELL: Mini-videokameraer


Det har også bildestabilisator, av den digitale varianten.

I bruk

Dette kameraet er også meget enkelt i bruk. Det fungerer helt utmerket i helautomatisk modus, da er det bare å sette det klart til opptakt og trykke på en av opptaksknappene. De sitter strategisk plassert både framme på høyre side, som du bruker når du holder kameraet lavt, og bakpå, som fungerer når du holder kameraet i øyehøyde.

Med 10x optisk zoom har du en helt annen frihet til å velge utstnitt når du filmer, og optikken på dette kameraet er en del heftigere enn på Creative sitt.

Skjermen er god, men må gi tapt når det er knallvær og direkte sollys, som praktisk talt alle andre LCD-skjermer.

Kameraet håndterer skiftende lysforhold på en behagelig måte. Det er stadig en del støy ved svakt lys, men det er ikke annet å vente.

Du kan også ta stillbilder.

Programvare

Panasonic SDR-S7 kommer med en langt mer avansert programvare enn Creative. Du får en fin browser og et redigeringsprogram som fungerer som en ypperlilg introduksjon til videoredigering.

DUELL: Mini-videokameraer
DUELL: Mini-videokameraer
Har du allerede et annet redigeringsprogram kan du også redigere videofilene fra SDR-S7 uten videre, på Mac eller PC.

SDR-S7, inne (MOD 39 379 kB)
SDR-S7, ute (MOD 11 110 kB)

Her er et par eksempler tatt innendørs og utendørs:
|

Konklusjon?

Creative Vado koster under tusenlappen, mens Panasonic SDR-S7 koster over dobbelt så mye.

Forskjellen er større i brukeropplevelsen enn i resultatet, og legger du litt arbeid i filmingen, bruker stativ og passer på lysforholdene kan begge kameraene gi et ypperlig resultat i et YouTube-univers.

Der hvor Panasonic-kameraet scorer høyest er optikken, med 10x zoom, og selvsagt kapasiteten. Overføring fra et SD-minnekort i en rask kortleser er også langt raskere.

Så spørs det ganske enkelt om du verdsetter optisk zoom, stor kapasitet og bedre brukeropplevelse pluss bedre programvare til en drøy tusenlapp.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer