AOC Q3279VWF mot Voxicon G32QHD

Duell: To svære PC-skjermer til en rimelig penge

Tiden da du måtte ut med mange tusen kroner for en OK skjerm på over 30 tommer, er definitivt over.

Duell: To svære PC-skjermer til en rimelig penge
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alt arbeid som fungerer optimalt på en liten, bærbar PC-skjerm. Noen ganger skal du kanskje jobbe med bilder, store dokumenter, videoredigering og regneark - og da er det ingenting som slår et godt, separat tastatur, ekstern mus og naturligvis - en stor og god skjerm.

Og hva som er stor og god skjerm, har forandret seg gjennom årene. Lenge har 24-27 tommere vært blant de mest populære størrelsene, men nå får du også enda større skjermer uten at prisene nødvendigvis blir særlig mye høyere.

En kjent og en ukjent

Vi har hentet inn to rimelige, store skjermer på hele 31,5 tommer. Den første, AOC Q3279VWF, får du i skrivende stund så rimelig som 1.990 kroner inkludert merverdiavgift i billigste nettbutikk, mens Voxicon G32QHD koster noen hundrelapper mer. For dagsaktuelle priser, sjekk pluss- og minusboksene nederst.

AOC: Klikk på hjørnet for å se bildet i full størrelse
AOC: Klikk på hjørnet for å se bildet i full størrelse Vis mer
VOXICON: Klikk på hjørnet for å se bildet i full størrelse
VOXICON: Klikk på hjørnet for å se bildet i full størrelse Vis mer

AOC er en av verdens største skjermprodusenter, mens Voxicon sannsynligvis er et nytt bekjentskap for mange. Det skyldes at varemerket er leverandøren Dustin Home sitt eget, og det er ganske nytt. Det betyr ikke at de har laget den selv.

I praksis har de kjøpt en skjerm fra en såkalt OEM-produsent i Kina, og satt sitt eget merkevarenavn på den. Vi har funnet tilsynelatende samme skjerm under flere forskjellige merkenavn andre steder i verden, deriblant DEXT og KTC.

Mellom full HD og 4K

Felles for de begge, foruten størrelsen, er oppløsningen på 2.560 x 1.440 piksler (QHD), noe som betyr at du får en bildeskarphet og detaljrikdom som ligger mellom full HD og 4K (UHD).

Dette er etter vår mening en fornuftig oppløsning på en så stor skjerm. Har du normalt syn, kan du fint kjøre på 100 prosent skalering i Windows 10, og samtidig være sikret god lesbarhet. Dette er den optimale innstillingen, som sørger for at tekst og grafiske elementer vises nøyaktig slik de skal.

Ved høyere oppløsning enn QHD fordelt over 32 tommer eller mindre, må mange av oss skalere opp tekst og grafikk, noe som kan medføre noen uforutsette utfordringer, mens lavere oppløsninger vil gi synlige piksler og grove raster i bilder og tekst.

I tabellen under kan du se viktige, øvrige spesifikasjoner på de to skjermene:

Modell Voxicon G32QHD AOC Q3279VWF
Skjermstørrelse31,5 tommer31,5 tommer
Oppløsning2560 x 14402560 x 1440
PanelIPSMVA
Responstid4,2 ms5 ms
Oppdateringsfrekvens60 Hz60 Hz
Lysstyrke300 cd/m2250 cd/m2
Tilkoblinger2 x HDMI, DisplayPort, miniDisplayport, VGADisplayPort, VGA, HDMI, DVI, lyd inn
Medfølgende kablerHDMIVGA, HDMI, DisplayPort
Bredde72,5 cm73 cm
Dybde (fot)17 cm15 cm
Høyde50,5 cm54 cm
Vekt5,5 kg4 kg
Pris*2319 kroner1990 kroner
* jf Prisjakt 26.7.2018

Montering

Begge skjermer kommer demontert i en flat eske. Demontert betyr her at du må montere foten på skjermen selv. Dette er relativt enkelt på begge skjermer, men aller enklest på AOC - siden du her ikke trenger å bruke verktøy. På Voxicon må du frem med skrujernet og skru inn totalt fem skruer.

MONTERES UTEN VERKTØY: AOC kan du skru fast til foten bare med fingrene. Hvis du ikke er så sterk i klypa, kan du bruke skrujern. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MONTERES UTEN VERKTØY: AOC kan du skru fast til foten bare med fingrene. Hvis du ikke er så sterk i klypa, kan du bruke skrujern. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
HELT FAST: På Voxicon trenger du skrujern. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HELT FAST: På Voxicon trenger du skrujern. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ferdig montert blir det dermed Voxicon som - ikke uventet - står igjen som den stødigste av de to. Begge føttene er stødige nok, men selve skjermen beveger seg raskere ved berøring og rystelser enn Voxicon.

Design og ergonomi

Begge har en sort kant rundt skjermen. Denne er litt smalere på Voxicon enn på AOC, noe som totalt utgjør en halv centimeter mindre i bredden. Merk imidlertid at AOC framtstår som en større skjerm også på grunn av at den rager 3,5 cm høyere. Dette har med foten å gjøre, som er mer høyreist på AOC.

HØYREIST: AOC (til venstre) rager høyere over bordplaten enn Voxicon. Merk at dette er to bilder som er satt sammen til ett, så forholdene mellom dem blir ikke helt korrekte: Foto: Produsentene
HØYREIST: AOC (til venstre) rager høyere over bordplaten enn Voxicon. Merk at dette er to bilder som er satt sammen til ett, så forholdene mellom dem blir ikke helt korrekte: Foto: Produsentene Vis mer

Hva som er best, vil være en smakssak. For vår del er høyden fra bordet opp til skjermen mer i tråd med våre ønsker på Voxicon enn på AOC. Ønsker vi å ha den høyere, kan vi gjør det for eksempel ved å sette en bok eller kasse under foten.

Ja, for justeringsmulighetene er svært begrenset på disse to skjermene. De begrenser seg til å vippe skjermen noen prosent forover eller bakover. Høydejustering og mulighet til å sette skjermene på høykant, kan du dermed se langt etter. Merk at dette er veldig typisk for rimeligere skjermer.

Merk videre at Voxicon har en helt matt skjermoverflate, mens overflaten på AOC er halvblank. Sistnevnte er dermed noe mer utsatt for reflekser i overflaten enn Voxicon. Dette kan være noe å tenke over hvis du skal bruke skjermen i et rom med mange lyskilder.

HALVBLANK OG MATT: AOC-skjermen har en overflate som er halvblank. Dermed risikerer du flere reflekser enn på Voxicon. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HALVBLANK OG MATT: AOC-skjermen har en overflate som er halvblank. Dermed risikerer du flere reflekser enn på Voxicon. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Begge skjermene er utstyrt med hodetelefonutgang på baksiden. Lyden fra PC-en går da via skjermkabelen, dersom du benytter HDMI eller DisplayPort. Så kan du for eksempel koble videre til hodetelefoner, aktive høyttalere eller lignende.

Betjening

AOC har fem knapper under til høyre i fronten av skjermen til justering av bilde, valg av inn-kilde og lignende. Hver knapp kan ha forskjellige funksjoner, avhengig av hvor du befinner deg i menysystemet. Det gjør at du gjerne fikler litt i starten før du finner ut hva du skal trykke på - men etter noen minutter bør du ha kontroll.

MENY: Begge skjermene har en meny som er bygd opp omtrent likt, men betjenes på forskjellige vis. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MENY: Begge skjermene har en meny som er bygd opp omtrent likt, men betjenes på forskjellige vis. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Voxicon har derimot en joystick på baksiden til høyre, som brukes til alle justeringer. Styringen er mer intuitiv og sitter i fingrene med én gang, men tilgjengeligheten på baksiden kan være litt mer vrien enn på AOC.

JOYSTICK: Vi syntes det var langt enklere å betjene menyene med joysticken på Voxicon enn de fem knappene på AOC. Foto: Bjørn Eirik Loftås
JOYSTICK: Vi syntes det var langt enklere å betjene menyene med joysticken på Voxicon enn de fem knappene på AOC. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Utvalget av justeringsmuligheter er noe bedre på AOC, som blant annet har egne innstillinger for spilling. Mer om dette i seksjonen for bildekvalitet. AOC har også flere menyspråk å velge mellom, deriblant svensk og finsk - men ingen av skjermene har støtte for norsk språk i menyene. Vi har valgt engelsk på begge.

Innganger og kabler

Begge skjermene har overraskende mange innganger å velge mellom. Dette er gunstig hvis du har mer enn PC-en du vil koble til, for eksempel spillkonsoll eller TV-tuner. Dette er så store skjermer at de, med riktige tilbehøret, også fint kan fungere som TV i en liten leilighet eller hybel.

Det meste som kobles til i dag, benytter HDMI-grensesnittet. Her vinner Voxicon, som har to HDMI-innganger, mot AOC som kun har én. Merk imidlertid følgende: Både DisplayPort og DVI er digitale innganger, og da trenger du bare en overgang fra HDMI for å koble til utstyret ditt via disse. Dermed har Voxicon hele fire innganger du kan bruke, mens AOC har tre.

VOXICON: Tilkoblingene er plassert horisontalt på baksiden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VOXICON: Tilkoblingene er plassert horisontalt på baksiden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
AOC: Her er kontaktene plassert vertikalt, og dermed enkle å koble til/fra. Foto: Bjørn Eirik Loftås
AOC: Her er kontaktene plassert vertikalt, og dermed enkle å koble til/fra. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

At begge også har analog VGA-inngang er kanskje noe overraskende. Det gjør at du enkelt kan koble til eldre utstyr, men merk at her er oppløsningen begrenset til full HD (1.920 x 1.080 piksler).

Vi liker også at AOC legger ved hele tre forskjellige skjermkabler, mens Voxicon nøyer seg med én HDMI-kabel. Med kontaktene plassert vertikalt på baksiden, er det også enklere tilgang på AOC enn på Voxicon, der kontaktene er plassert horisontalt.

Bildekvalitet

Begge skjermer byr på god bildekvalitet når du betrakter dem rett forfra - eller du sitter et stykke unna. Ingen av dem garanterer så presise fargegjengivelser og så omfattende fargerom som på de mest avanserte skjermene, men dette er neppe noe problem for vanlige brukere. Du finner uansett et godt utvalg av justeringsmuligheter for fargetemperatur, lysstyrke med mer på begge, hvis du ønsker å skreddersy opplevelsen.

Flytter du deg og betrakter skjermene fra skrått hold, vil du oppleve at farger og lys kan endre seg på AOC, mens alt er veldig stabilt på Voxicon. Det skyldes forskjeller i paneltypene, der IPS er en mer sofistikert løsning enn MVA.

I videoen under demonstrerer vi litt av hvordan dette utarter seg i praksis. Samtidig gjør vi oppmerksom på at forskjellene er større ovenfra enn fra sidene:

Farger og innsyn på en skjerm fra AOC med MVA-panel mot en skjerm fra Voxicon med IPS-panel. Vis mer

Når Voxicon både byr på bedre lysstyrke og du slipper reflekser i overflaten, blir den vår favoritt når det kommer til bildekvalitet.

Hvis du derimot er opptatt av gaming, bør du merke deg at det kun er AOC som har støtte for AMD Freesync. Det er en teknologi som benytter variabel oppfriskning av skjermbildet under spilling. Under de rette forutsetningene kan dette sørge for mindre hakking og forsinkelser, noe du kan lese mer om her.

Konklusjon

Det er ganske fascinerende å se hva du får for pengene på skjermfronten i 2018 i forhold til for ganske få år siden. Disse to store skjermene byr rett og slett på kvaliteter som er oppsiktsvekkende bra - prisene tatt i betraktning.

AOC har vi faktisk sett så lavt som 1.790 kroner. Det er rett og slett latterlig billig for denne skjermen.

Likevel er det helt på det rene at Voxicon gir den beste bildekvaliteten og beste totalopplevelsen. Det er heller ikke så underlig; den er tross alt dyrere. Her ligger prisen normalt på rundt 2.800 kroner, men Dustin Home har i lengre tid hatt den på tilbud til 2.300 kroner. Får du den til denne prisen, er valget etter vår mening en no-brainer.

Ryker budsjettet ditt om den blir satt opp til fullpris, gjør du uansett ikke noe dårlig kjøp om du velger AOC - som byr på en kvalitet som den jevne bruker sannsynligvis vil oppleve som helt på høyden.

Ønsker du en skjerm med bedre ergonomi og fargegarantier, bør du sjekke ut de andre skjermtestene våre.

Takk til AOC og Dustin Home for utlån av skjermer til test.

Testresultat

Voxicon G32QHD

Stor skjerm med fin design, mange innganger, god bildekvalitet fra alle vinkler, intuitive innstillinger med joysticken, svært rimelig på testtidspunktet

Kan ikke tiltes, heves eller senkes, litt krøkkete med joystick på baksiden av skjermen

Testresultat

AOC Q3279VWF

Stor og fin skjerm til svært god pris, godt med innganger, flere kabler følger med, svært enkel montering, godt bilde rett forfra, støtter AMD Freesync

Kan ikke tiltes, heves eller senkes, noe gjenskinn i skjermen, ikke fullt så gode innsynsvinkler som på Voxicon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer