Acer klare med Chromebook Tab 10

Duket for en helt ny type nettbrett

Det første Chromebook-brettet kan vise seg å bli vesentlig billigere enn den nye iPad-en med tilsvarende spesifikasjoner.

IPAD-KONKURRENT: Acer og Google er klare med det første nettbrettet basert på ChromeOS. Foto: Acer
IPAD-KONKURRENT: Acer og Google er klare med det første nettbrettet basert på ChromeOS. Foto: Acer Vis mer
Publisert

Det er spesielt én sektor som har trykket Google's nettbaserte bærbare PC-er «Chromebooks» til sitt bryst; skolesektoren. Nesten all aktivitet på disse maskinene skjer på nettsider og i web-apper; nesten ingen brukerdata og filer lagres lokalt.

Skulle en maskin havne på avveie, vil derfor alle dataene være trygge, så lenge brukeren har brukt sikre metoder for å logge seg på Google-kontoen sin. Da er det bare å logge seg inn på en annen Chromebook, og så vil alt være tilgjengelig igjen, umiddelbart.

iPad-konkurrent

Men det er ikke bare PC-er som er populære i skolesammenheng. De senere årene har stadig flere skoler tatt i bruk nettbrett, og spesielt Apples iPad har vært en vinner i dette segmentet - ikke minst i Norge.

Google er også representert med Android-baserte brett, men har hatt mye større suksess på mobilfronten enn på brettfronten de siste årene.

Nå kan det være duket for fornyet Google-konkurranse på området. Acer har nemlig nettopp lansert det første rene Chromebook-nettbrettet, og det har egenskaper som kan vekke interesse både i skole- og privatsektoren.

Det som kanskje gjør Acer Chromebook Tab 10 ekstra interessant, er at du kan installere vanlige Android-apper på brettet. Om du kan kjøre disse parallelt ved siden av hverandre, slik du kan på denne Chromebook-maskinen, er vi usikker på - men det øker uansett mulighetene betraktelig.

Mye likt

Skjermen er nøyaktig like stor som en normal iPad, det vil si 9,7 tommer. Skjermpanelet er av typen IPS og oppløsningen er 2048 x 1536 piksler, også det samme som på iPad. Det følger med en penn til notater rett på skjermen og det skal også være mulig å koble til et standard Bluetooth-tastatur.

Apropos penn; dette får du også til den nye iPad-en, som nettopp er lansert, men der er den ekstrautstyr som koster rundt en tusenlapp.

Batteritiden er oppgitt til 10 timer, som også tilsvarer det du kan forvente av en iPad.

Vektnåla stopper på 548 gram. Til sammenligning veier tilsvarende iPad 468 gram.

På innsiden sitter en Rockchip ARM-prosessor med en dobbelkjernet Cortex A72 og en firekjernet Cortex A53, 4 GB arbeidsminne og 32 GB lagringsminne. Brettet har også to kameraer - relativt lavoppløste, et frontkamera på 2 megapiksler og et hovedkamera på 5 megapiksler.

PENN: Det følger med en Wacom-penn for å tegne og gjøre notater rett på skjermen. Dette er en enkel, passiv penn (trenger ikke batteri). Foto: Acer
PENN: Det følger med en Wacom-penn for å tegne og gjøre notater rett på skjermen. Dette er en enkel, passiv penn (trenger ikke batteri). Foto: Acer Vis mer

Blir muligens billigere

Brettet kommer på markedet i april, først i USA, før Europa står på programmet i mai. Her er prisen satt til 329 euro, som skulle tilsi en pris på i overkant av 3.000 kroner i Norge. Til sammenligning koster den nye iPaden fra 3.490 kroner, men da uten penn. Med penn lander den på rundt 4.500 kroner, dog med en mer avansert penn enn til Chromebook-brettet.

Vi satser på å få testet brettet når det dukker opp i Norge, og kommer tilbake med våre inntrykk i en senere artikkel.

Du finner mer informasjon hos Acer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer