DVD-brennere: Inni er de like, men ikke utenpå...

Det er ikke lenger uvanlig at samme produkt selges under forskjellige navn. Men når det gjelder DVD-brennere er det ikke bare vanlig, det er regelen.

Klikk for større bilde
Klikk for større bilde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da vi hadde pakket opp alle DVD+RW brennerne vi hadde fått inn til testing, oppdaget vi raskt at de var bemerkelsesverdig like, innenfor hver formatstandard. Det var bare fronten som var forskjellig, selve metallboksen var helt lik.

Bildet forfra viser at hp og Plextor har gjort noe med plastfronten, mens Nec og Freecom er helt identiske, begge bruker den samme nøytrale fronten uten merkenavn.

Merkelappene på oversiden er forskjellige hos hp og Plextor, mens Nec og Freecom har identiske lapper, det står Nec på begge.

På innsiden

Klikk for større bilde
Klikk for større bilde Vis mer


Vi måtte selvsagt åpne kabinettene og sjekke innmaten, og det var tydelig at våre antagelser stemte. Kretskortet og komponentene er helt like, bortsett fra en brikke som kom fra en annen leverandør.

Det er altså i prinsippet samme drevet som selges av alle.

Våre tester viser også at ytelsen er nærmest identisk, med et avvik som vil ellers bare ser innenfor forskjellige eksemplarer av samme produkt.

Også DVD-R

Den samme forskjellen gjelder også i DVD-R verdenen, her er det Pioneer sin brenner som brukes av alle, om de heter Asus eler Apple Superdrive eller noe annet.

Hva er forskjellen?

Forskjellen ligger med andre ord ikke i selve drevet, her er det stort sett bare frontplaten som skiller.

Den største forskjellen ligger i programvaren som følger med.

Denne er viktig for de som skal begynne å bruke DVD-brenneren til å brenne egenproduserte videoer. Men svært mange har allerede programvaren de trenger, de nyeste redigeringsprogrammene for DV-redigering støtter også brenning.

Det samme gjelder TV-kort, hvis du skal bruke DVD-brenneren til å arkivere TV-sendinger eller VHS-opptak, så støtter i mange tilfeller den inkluderte programvaren også DVD-brenning.

Har du en CD-brenner fra før, så støtter også de nyere versjonene av Nero og Easy CD Creator brenning av DVD.

Dessuten er det verdt å merke seg at i denne sammenhengen er det ikke noen forskjell mellom standardene, støttes DVD-brenning, så er det likegyldig om det er en DVD-R eller en DVD+RW/R brenner som brukes. Du vil bare merke forskjell hvis du skal bruke overskrivbare plater, hvor DVD+RW har unike egenskaper.

Enkelt eller vanskelig?plater, hvor DVD+RW har unike egenskaper.

Enkelt eller vanskelig valg?

På en måte blir valget enklere når det er færre reelle ting å velge mellom. Svært mange kan bare kjøpe den rimeligste DVD+RW/R brenneren i bulk-versjon - uten programvare, du kan ikke velge feil. Kompatibiliteten er i 99% av tilfellene lik DVD-R, og platene er i ferd med å bli like billige, både for 4x plater og 2/2,4x.

Er det konkurranse?

På den annen side oser det ganske mye kartell av dette konseptet, at bransjen tilbyr EN brenner gjennom forskjellige salgskanaler. Hvor blir det av konkurransen mellom utviklerne? Mellom produsentene? Er det bare programvareutviklerne og salgskanalene som skal stå for konkurransen?

Snart kommer både Sony og Nec til å ha DVD-brennere på markedet som støtter begge DVD-brenneformatene. Vi ville ikke bli forbauset hvis det dukker opp en rekke andre som også selger den samme brenneren under andre navn.

Da kan man i hvert fall ikke kjøpe "feil brenner". Eller kjøper kanskje ALLE feil brenner? Sitter bransjen nå rolig og gnir seg i hendene og venter til "alle" er klar for neste produktgenerasjon, som lanseres med en regissert liksom-konkurranse på et kontrollert marked?

Vi bare spør...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer