DVD er fremtiden

Den ser ut som en CD, men kan inneholde opptil 25 ganger så mye data som dagens små sølvskimrende plater. Den har vært omgitt av et nærmest surrealistisk kaos, men nå er endelig de ulike produsentene blitt enige om det meste. DVD -- Digital Versatile Disk (også ofte kalt Digital Video Disk) -- er på vei til å bli fremtidens medium både innen video, musikk og data.

Sony er allerede en storprodusent av DVD-spillere. Foto: Bernhard Steen/ Torvald Kvamme
Sony er allerede en storprodusent av DVD-spillere. Foto: Bernhard Steen/ Torvald Kvamme Vis mer
Publisert

Ved første blikk er en DVD nærmest til forveksling lik en CD. Teknologien som ligger til grunn for de to disk-typene er i bunn og grunn ganske lik, størrelsen er den samme, utseendet er så likt som overhodet mulig, og DVD-spillerene kan --heldigvis -- spille vanlige CDer.

Teknologien bak DVD er derimot mye mer avansert enn hva som er tilfellet med den mer enn 15 år gamle CD-standarden.. Først og fremst har produsentene klart å lage en standard som pakker "sporene" i disken langt tettere sammen enn på en CD. I tillegg har man laget metoder som gjør at innholdet blir lagret svært mye mer effektivt, og som gjør at repeterende, unødvendige data ikke lagres mer enn en gang. Og til slutt har man sørget for at det er mulig å lagre to separate lag med spor på en og samme disk-side.

Resultatet er at vi snart kan kjøpe sølvdisker -- 12 cm i diameter -- med opptil åtte timer lange filmer (så lange filmer er det vel snart bare Vibeke Løkkeberg som lager). Allerede i dag finnes det faktisk noen få DVD filmer på markedet, med priser på rundt 200 kroner, og tilbudet er stadig økende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer