DVD-kopiering: lovlig eller ulovlig?

Stadig dukker det opp programmer som ripper DVD-filmer til harddisken og komprimerer innholdet til DivX-AVI-filer som kan spilles ved hjelp av Windows Media Player, og brennes til vanlige CDR-plater.

Publisert
Sist oppdatert

Mens en DVD-spillefilm inneholder flere gigabytes med data, vil en rippet, komprimert utgave i DivX-formatet normalt få plass på én til to CDR-plater, avhengig av filmlengde og hvor sterk kompresjon som velges. Vanligvis vil du få én og en halv time med video og lyd i relativt god kvalitet på én CD.

Oppløsningen er normalt lavere enn på originalen, og kvaliteten vil normalt være synlig degradert. På en vanlig TV og i normal betraktningsavstand er det likevel slett ikke sikkert du vil merke kvalitetstapet i særlig grad. Kvaliteten kan kanskje plasseres et sted mellom VHS og DVD, igjen avhengig av kompresjonsgrad. Lyden er vanligvis komprimert i MP3-format.

Ulovlig?

I en rekke land, deriblant Frankrike, er det fullt lovlig å ta sikkerhetskopier av sine egne filmer, så lenge du beholder kopiene selv. Dette prinsippet gjelder for eksempel for musikk, her i Norge. Men med tiltalen mot DVD-Jon friskt i minne, er det på sin plass å bemerke at situasjonen for øyblikket er uavklart her hjemme når det gjelder kopiering av DVD-filmer.

Hvis Jon Johansen blir dømt etter straffelovens paragraf 145 annet ledd for å "bryte en beskyttelse eller på lignende måte uberettiget å skaffe seg adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske midler", vil kopieringen være å betrakte som en ulovlig handling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer