DVD og filformater

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Du skriver, og jeg siterer:

"De fleste (nær 100%) av alle nye DVD-spillere har ingen problemer med å avspille brente filmer, enten de er brent på DVD-R(W) eller DVD+R(W). Det samme gjelder om du kjøper deg en DVD+R(W) brenner på PCen din, denne vil helt fint kunne spille av brente DVD-R(W) plater og vice versa."

Nå er det slik at jeg for fire måneder siden hadde en iMac 1GHz 17" Widescreen - den gang kalt "seneste modell". Apple bruker brennere med formatet DVD-R i sine maskiner. Jeg brant alle mine filer over på en vanlig Apple-DVD - og gikk over til PC med DVD-leser. De leser da hverandres formater, tenkte jeg. Men, akk, det gjør de IKKE. Det er mulig at jeg ved brenning av DVD ba om Apples filformat som "default", ikke vet jeg. DVDen inneholder MS Office-filer, egne digitale bilder (cirka 500) - og et par hundre MP3-filer (betalte, bare så du vet det!) - og alt ligger der, godt utenfor min rekkevidde i og med at DVD-platen er lagt opp etter Apples (forbaskede) filformat!

Nå har jeg altså kjøpt en Shuttle X (for fire måneder siden, en såkalt "seneste modell"). Kan du veldig vennligst forklare meg hvordan jeg får tak i filene mine?? :)

mvh
Arnfinn

Datadoktoren svarer

Hei

Det du siterte fra DinSide handlet om FILMER, ikke filer. Det er stor forskjell, siden DVD-formatet er helt uavhengig av særheter hos maskinplattformer som Mac og PC osv.

Når det gjelder ditt problem, så kan det være flere årsaker til problemet. Du skriver at du muligens valgte Apples filformat siden dette sannsynligvis var ”default”. På MacOS X brukes UDF-formatet som default, så det høres ikke sannsynlig ut. Dette filformatet håndteres både av MacOS X og nyere versjoner av Windows, og de filtypene du nevner, som Word, bildefiler og MP3 er jo plattformuavhengige.

Jeg brant nettopp en DVD-R på en Mac Powerbook med OS X, og der var det ingen valg angående filformater. Det sto uttrykkelig at platen ville være lesbar både på MacOS og Windows-maskiner.

Har du sjekket at DVD-platen er lesbar på en Mac? Du er helst sikker på at det er DVD-leser/brenner i Shuttle-PCen og ikke en CD-brenner/leser?

En mulighet er at platen er ”åpen” at den ikke ble ”finalized” på iMac’en. Da kan den bli uleselig på maskiner som ikke har brenne-programmet installert.

En annen mulighet er at Windows XP-installasjonen på PCen din ikke er helt oppdatert med hensyn til UDF-håndtering. Det finnes flere versjoner av dette formatet, sjekk Windows Update for å oppdatere PCen din. Sjekk også Microsofts nettsider for mulige hotfix’er som angår UDF støtte.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer