DVD-plater og brennere, ikke alltid venner

Mange har kjøpt DVD-brenner og funnet ut at den er svært kresen på plater. Når det samme gjelder DVD-spilleren i stua - hva gjør du da?

Publisert
Sist oppdatert
DVD-plater og brennere, ikke alltid venner


De som har holdt på med datamaskiner noen år husker hvor kranglete det var å brenne CDer. Det gikk tregt, fordi brennerne gikk på maks 2x, programvaren var tvilsom og det var svært vanlig at resultatet var uleselig. I mange tilfeller hang PCen underveis, eller systemet klarte ikke å levere en stabil datastrøm. Når brenneren ikke fikk data stoppet den opp, og det var ikke mulig å fortsette brenningen.

I dag er CD-brenning helt uproblematisk. Både plater, brennere og spillere fungerer sammen og PCene er så kraftige og programvaren såpass robust at de håndterer oppgavene uten at feil oppstår. De feil som likevel oppstår har som regel helt lokale årsaker, og skyldes defekte enheter.

Men med DVD-brenning er vi ikke helt i mål ennå. Hvilke brennere som takler hvilke plater, og om disse så er lesbare på forskjellige spillere - det er ikke uproblematisk.

Dette gjelder også innenfor hvert format, så uansett om du velger + eller - formater vil du kunne støte på problemet.

Hva skyldes problemene?

Det er veldefinerte, men komplekse standarder for DVD-formatene, så årsaken til feilene skyldes kort og brutalt for dårlig arbeide fra produsentene side. Da snakker vi både om produsenter av plater, brennere og spillere.

En standard opererer med toleranser, og når viktige parametere hos to eller flere produkter befinner seg i hver sin ytterkant av standardene blir det lettere problemer.
Pris er også en faktor. Mange produsenter velger pris som viktigste konkurransefortrinn, da er det gjerne kvaliteten som får lide. Spesielt gjelder dette for plater, hvor det kan være forskjeller på samme merke og type, mellom hver produksjons-syklus.

Men også ledende produsenter av brennere har hatt problemer med mange plater, som har fungert helt glimrende med andre brennere fra konkurrentene.

Hva kan du gjøre?

En måte å unngå problemer på er ved å velge blant de mest kjente merkevarene både av brennere og plater. Brenner-fabrikantene bruker også å oppgi hvilke plater de anbefaler, og her er det som regel bare en liten håndfull merker/typer å velge mellom.

Når vi tester DVD-brennere bruker vi bare de mest anerkjente fabrikater av plater.
Det er også viktig å sørge for at brenneren har den siste firmwaren på plass. Dette er styreprogrammet som sørger for at alle innstillinger i brenneren er riktige, her trengs det ofte etterjusteringer når brenneren har vært ute på markedet en periode. Firmware lastes ned fra produsentens nettside, sammen med instruksjoner for hvordan du oppgraderer brenneren. Det dreier seg vanligvis om å kjøre et lite program og velge en fil som inneholder oppgraderingen.

Den andre måten å unngå problemer på er å undersøke hvilke erfaringer andre har gjort med båre brennere, spillere og plater. Her finnes det mange gode ressurser på Internet, og en av de aller beste er DVDRhelp

Her finner du en mengde artikler om brennere, standarder, formater og nytteprogrammer. Disse dreier seg om alt fra kopiering av filmer til produksjon av DVD.

I tillegg er det flere aktive forum for brukere, som legger inn rapporter og erfaringer med forskjellige kombinasjoner av apparater og plater. Disse er organisert i gode oversikter som både kan sorteres og filtreres, slik at du finner akkurat det du er ute etter.

Er det erfaringer med brennbare plater du vil lese, finner du denne oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer