DVD-RAM utvikler seg videre

DVD-RAM er den standarden for overskrivbare DVD-plater som DVD-konsortiet anbefaler. Ikke før har de første produktene kommet på markedet, så viser Panasonic en teknikk for enda høyere kapasitet. Nå kommer kapasiteten opp i 8,5 GB pr. plate. Etter år 2000 vil vi også få se HD-DVD-RAM med hele 30 GB på en plate!

Foto: Matsushita
Foto: Matsushita Vis mer
Publisert

Panasonic LF-D101 er en av de aller første DVD-RAM-enhetene på markedet. Den leser alle CD-formater (inkl. CD-RW), DVD-ROM og DVD-R. Den har en rask aksesstid på 85 ms for CD-ROM og DVD-ROM. CD-ROM leses med 20X-hastighet og DVD-ROM med 2X.

I tillegg kan den både lese og skrive til DVD-RAM og Panasonic sine egne PD-disker. DVD-RAM leses bare med 1X-hastighet og 120 ms aksesstid.

Neste hakk er 8,5 GB

De første DVD-RAM-platene har 2,6 GB på hver side (5,2 GB totalt). Neste uke vil Panasonic demonstrere en teknikk som vil kunne gi oss neste generasjons DVD-RAM. Ved å benytte Panasonics egen fasebytte-teknikk (eng. Phase Change), er de i stand til å oppnå hele 8,5 GB på en dobbeltsidig disk.

Den får en overføringshastighet på tre megebyte pr. sekund, takket være den høyere tettheten. Med hele 8,5 GB får du faktisk plass til hele seks timer med Mpeg2-video. Det er nå bare et tidsspørsmål før vi får se videokameraer som lagrer filmopptaket direkte på en DVD-RAM.

Kompatibilitet med DVD-ROM

DVD-RAM-platene kommer integrert i en caddy-lignende kassett (eng. cartridge). Derfor må du putte vanlige CD- og DVD-plater i en caddy for å lese dem i en DVD-RAM-enhet. Neste generasjons DVD-ROM-lesere vil også støtte lesing av DVD-RAM direkte. Det finnes nå DVD-RAM-disker hvor du kan ta ut mediet slik at det kan brukes i en skuff-basert DVD-ROM-leser. Dette gjelder først og fremst enkeltsidig medium (se bilde) med 2,6 GB kapasitet. Debbeltsidig medium er foreløpig for skjørt til å tas ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer