Dvdisaster kan redde DVD-platene dine

Smart programvare gjør dem mulig å gjenopprette.

DVD-plater tåler riktignok vann, men tidens tann degraderer kvaliteten.
DVD-plater tåler riktignok vann, men tidens tann degraderer kvaliteten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er trist, men faktum er at DVD-plater ikke varer evig.

Avhengig av merke og kvalitet degraderes de over tid, og jo eldre platene blir, desto større er sannsynligheten for at det dukker opp lesefeil; noe som kan være kritisk dersom du har stolt på DVD-mediet som backup av alle familiebildene.

For å være på den sikre siden bør du derfor bruke en kveld i ny og ne for å ta nye kopier av DVD-platene, men det finnes også andre mekanismer for å trygge dataene bedre.

Kan du avse litt plass?

Dvdisaster er et program som lar deg lese innhold fra en DVD-plate og opprette en ECC-fil (error correcting code, tar typisk 15-20% av diskplassen) som kan brukes for å rekonstruere data og dermed korrigere feil. Denne fila kan skrives på den samme plata (anbefales ikke), lagres på en annen plate eller på harddisken din som en slags "semi-backup" av DVD-plata.

Les også: Den store backup-guiden

Det er riktignok ikke en helt skuddsikker løsning, men kan redde opp til 20% av dataene. Som regel blir ikke hele plata uleselig med en gang, men degraderes over tid; som regel på platas ytterkant først, og derfor er sjansen stor for at dataene lar seg gjenopprette når plata begynner å bli litt sliten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer