Dvdisaster kan redde DVD-platene dine

Smart programvare gjør dem mulig å gjenopprette.

DVD-plater tåler riktignok vann, men tidens tann degraderer kvaliteten.
DVD-plater tåler riktignok vann, men tidens tann degraderer kvaliteten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er trist, men faktum er at DVD-plater ikke varer evig.

Avhengig av merke og kvalitet degraderes de over tid, og jo eldre platene blir, desto større er sannsynligheten for at det dukker opp lesefeil; noe som kan være kritisk dersom du har stolt på DVD-mediet som backup av alle familiebildene.

For å være på den sikre siden bør du derfor bruke en kveld i ny og ne for å ta nye kopier av DVD-platene, men det finnes også andre mekanismer for å trygge dataene bedre.

Kan du avse litt plass?

Dvdisaster er et program som lar deg lese innhold fra en DVD-plate og opprette en ECC-fil (error correcting code, tar typisk 15-20% av diskplassen) som kan brukes for å rekonstruere data og dermed korrigere feil. Denne fila kan skrives på den samme plata (anbefales ikke), lagres på en annen plate eller på harddisken din som en slags "semi-backup" av DVD-plata.

Les også: Den store backup-guiden

Det er riktignok ikke en helt skuddsikker løsning, men kan redde opp til 20% av dataene. Som regel blir ikke hele plata uleselig med en gang, men degraderes over tid; som regel på platas ytterkant først, og derfor er sjansen stor for at dataene lar seg gjenopprette når plata begynner å bli litt sliten.

Slik fungerer det

Først og fremst trenger du enten en .ISO-fil eller en DVD-plate med dataene du ønsker å sikre ekstra godt.

Dvdisaster kan redde DVD-platene dine


Denne plata laster du så inn i Dvdisaster ved å bruke nedtrekksmenyen øverst til venstre (blå pil). I feltet ved siden av (blå pil) angir du hvor du vil lagre en .ISO-kopi av plata (eller stien til ISO-fila dersom du ikke leser fra en fysisk plate).

Plata leses først inn og skrives til harddisken til angitt fil. Nå trykker du på read-knappen (rød pil) for å lese inn plata og skrive en kopi til .ISO-fila du angav i feltet. Hvis alt går greit og mediet ikke inneholder noen feil, kan du gå videre. Er det feil på mediet allerede, er slaget tapt - denne prosessen må gjøres før det blir noe feil med plata.

Les også: ISOpuzzle redder DVD-platene

Nå har du en .ISO-fil med platas innhold. Neste steg er å velge en lagringsplass for den såkalte ECC-fila (error correcting code, blå pil, høyre). Deretter trykker du den oransje pila for å skrive en ECC-fil. Denne prosessen tar typisk 5 minutter med standardinnstillingene (er du mer dreven på dette kan du selvsagt gå inn i preferences og skru litt).

ECC-fila du nå har opprettet er en fil som kan hjelpe deg til å rekonstruere data hvis uhellet er ute. Denne må du ta vare på, enten ved å legge den på en ekstern harddisk, en annen DVD-plate eller brenne den sammen med dataene på en ny plate (så fremt det er plass, men fortsatt: Det anbefales ikke, siden feil på plata også kan ramme ECC-fila). Hvis du lagrer den på harddisken, er et tips å gi den et filnavn som samsvarer med et filnavn du skriver med tusj på selve DVD-plata, så vet du hvilken fil som hører til hvilken plate.

En mulig løsning dersom du gjør en større backupjobb er å lagre ECC-fila fra plate #1 på plate #2 osv. Sannsynligheten for at to plater tar kvelden nøyaktig samtidig er ganske liten.

Når uhellet er ute

Om fem år, når du skal titte på bildene fra barna var små, finner du plutselig ut at plata ikke leses som den skal. Da starter du Dvdisaster, setter i plata og henter frem .ECC-fila (fortsatt blå pil til høyre). Deretter leser du den inn med read-knappen.

Dvdisaster kan redde DVD-platene dine


Programmet leser nå plata og sjekker om det den ikke klarer å lese er lagret i .ECC-fila. Dersom dataene kan rekonstrueres, trykker du fix-knappen. Da lagres en ISO-fil som virker 100%, og den kan du så brenne på en ny plate.

Til det må du ha et brenneprogram som støtter brenning fra .ISO-filer, og da kan du bruke f.eks. CDburnerXP pro eller Deepburner; begge gratis.

Katastrofe unngått.

Mer informasjon og nedlasting: http://dvdisaster.net/

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer