DVI, HDMI og DisplayPort

Vi har DVI for grafikkort og HDMI for flatskjermen, så hva i all verden skal vi med den nye digitale standarden - DisplayPort? Her er alt du trenger å vite.

DVI, HDMI og DisplayPort
Publisert
Sist oppdatert

Å koble opp en skjerm til datamaskinen er ikke lenger bare-bare. For et par år siden var det store spranget å gå fra analoge til digitale signaler - altså fra VGA (D-sub) til DVI - siden dette i praksis var de to eneste kontaktene i bruk for vanlige brukere.

Det å gå digitalt har sin klare fordel, spesielt i dag hvor høyere oppløsninger (1920 x 1200 eller mer) begynner å bli mer vanlig. For mens analoge videosignaler er sårbare for forstyrrelser og kvalitetstap gjennom kabler og kontakter - om enn i langt mindre grad enn hva som er den gjengse oppfatning - gjelder i teorien ikke dette for et digitalt signal ettersom dette kan kopieres og gjengis feilfritt.

(Men det betyr ikke at digital signalbehandling alltid er feilfri, og DVI eller HDMI har ingen form for feilkorreksjon når det gjelder data.)

Digitale videosignaler var en stund ensbetydende med DVI, men dersom du tar en kikk under en moderne skjerm så er det ikke lenger riktig så enkelt:

Til høyre finner vi de analoge kontaktene: den velkjente blå VGA, den sorte S-Video, kompositt (gul) og de tre komponentinngangene. Vi kommer ikke til å ta for oss disse her - en kjapp gjennomgang får du i denne artikkelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer