Dyr eller billlig LCD - ser du forskjellen?

Prisene på LCD til PC har generelt blitt svært lave, men de dyre finnes fremdeles - hva er forskjellen?

Publisert
Sist oppdatert

Om du er på utkikk etter din første LCD-skjerm til den nye PCen eller om du skal skifte ut den gamle 17-tommeren med en stor bredskjerm, finner du et prisgap. Det er veldig mange billige skjermer, selv store skjermer på 22 tommer eller mer har kommet ned på et prisnivå som nesten er behagelig.

Men det finnes også skjermer med tilsynelatende samme spesifikasjoner som koster mange ganger så mye. Hva er forskjellen, hvor synlig er den og er det verdt pengene?

Vår konklusjon er at du både ser og merker forskjell. Budsjettet og behovet avgjør, du kan kjøpe to rimelige skjermer for samme pris som en toppmodell og enda ha litt til overs. Men til spill kan de rimelige være best.

Les også: Fiks pikselen

Flere faktorer

Prisen på en LCD skjerm avgjøres av tre faktorer: Panelet som brukes, hvor avansert elektronikken er og hvor fleksibel selve mekanikken er.

Panelet i de billige LCD-skjermene er alltid av den enkleste typen, som kalles TN. Dette betyr Twisted Nematic, og er den minst kompliserte teknologien. Grovt skissert så er de flytende krystallene plassert langs lysretningen, og vrir seg og blokerer for lyset når cellen får spenning. Med varierende spenning varieres lysgjennomgangen.

At de avlange krystallene ligger i lysretningen gjør at betraktningsvinkelen blir begrenset, kommer du for langt ut på en side så ser du ned på siden av krystallet, og ikke lyset. Selve matrisen som sperrer for bakgrunnslyset har altså en viss dybdeeffekt. Dermed vil fargene og balansen mellom dem variere mye med hvilke kant du ser skjermen fra.

Dyr eller billlig LCD - ser du forskjellen?


Vanligvis er krystallene ordnet slik at du ser skjermbildet best rett forfra og litt ovenfra, mens det er vanskeligere å se bildet fra siden og nedenfra. Det er gunstigst i praktisk bruk.

Det finnes andre teknikker som baserer seg på IPS (In Plane Switching) eller VA (Vertical Alignment) hvor de avlange krystallene plasseres på tvers av lysretningen. Det gir mer lysgjennomgang og en vesentlig mindre dybdeeffekt. Dermed vil betraktningsvinkelen bli nesten 180 grader, og du kan se på skjermen fra alle kanter uten at fargene forandres.

Det nyeste i skrivende stund er bakgrunnsbelysning med LED, noe som gir mulighet for større og mer dynamisk kontrast, uten bieffekter.

Les også: LCD til PC: Fem viktige råd

Elektronikken i en LCD-skjerm kan være ganske avansert. Noen større skjermer bruker bildebehandlingsteknikk som vi også finner i flat-TVer, i tillegg til dynamisk styring av fargebehandling og lysintensitet utfra sensorer som måler omgivelsene.

Noen skjermer lar deg også justere en rekke parametre, noe som er gunstig hvis du bruker kalibreringsutstyr for å justere den optimalt i dine omgivelser.

Tilkoblingmulighetene kan være begrenset til en VGA-kontakt eller tilby alt fra DisplayPort/HDMI/DVI med HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection), Composite, VGA og RGB. Skal du se på HD-video i 720p eller 1080i/p fra f.eks. en Blu-ray spiller i PCen må skjermen ha støtte for HDCP, eller får du ikke bilde i fullt format.

Dyr eller billlig LCD - ser du forskjellen?


En kortleser og en USB hub hører også med på mange toppskermer.

Dyr eller billlig LCD - ser du forskjellen?


Mekanikken i skjermen kan også variere fra en enkel plastkonstruksjon hvor du bare kan vippe skjermen til en avansert løsning hvor skjermen kan heves/senkes/dreies i tillegg. Disse er langt mer solide og kompliserte.

Dyr eller billlig LCD - ser du forskjellen?


Ser du forskjell?

Stiller du en toppmodell 24-tommer til 10 500 kroner ved siden av en til 2 995 så er det ingen tvil. Den dyre skjermen har klarere og mer intense farger, bedre dynamikk i fargene og ser like flott uansett hvor du ser den fra. Den billige skjermen ser ok ut rett forfra, men klarer likevel ikke å matche toppmodellen. Ser du på den billige skjermen fra andre vinkler blir forskjellen til toppmodellen rett og slett latterlig stor.

Om tilkoblinger og bildebehandlig for video er viktig, eller om du må kunne vri og justere på skjermen i alle retninger er også noe du må ta stilling til. Det avhenger hovedsakelig om du jobber alene med et fast oppsett eller ofte må vise bildet til andre. Da er det gunstig med en justerbar og fleksibel skjerm.

Så svaret er et klart ja. Du både ser og merker forskjell. Budsjettet og behovet avgjør, du kan kjøpe to rimelige skjermer for samme pris som en toppmodell og enda ha litt til overs.

Det eneste en billig skjerm er like bra eller bedre på er responstiden. Skifte mellom farger og intensitet er noen hakk raskere på en TN-skjerm, derfor egner disse seg godt til krevende spill.

Men er det du jobber med på skjermen avhengig av riktig fargegjengivelse, da er det ikke noe tvil. En som jobber profesjonelt med bilder eller video har ikke noe valg.

Trenger du en skjerm til spill og alminnelig generell databruk blir du ikke misfornøyd med en TN-skjerm.

Sjekk også: Mål hvor raskt nettet ditt er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer