Dysleksi? Denne fonten skal være lettere å lese

Spesialutviklet for de med lesevansker.

SPESIALLAGET: Dyslexie er en skrifttype spesiallaget for folk med dysleksi. Foto: CHRISTIAN BOER
SPESIALLAGET: Dyslexie er en skrifttype spesiallaget for folk med dysleksi. Foto: CHRISTIAN BOER Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny, norsk forskning viser at opp til 20 prosent av befolkningen har generelle lesevansker, og at opp til 10 prosent har spesifikke lese- og skrivevansker som kalles dysleksi.

Kjennetegn på dysleksi kan være at man ofte skriver feil, leser saktere, ikke klarer å huske det man har lest eller at man har problemer med å skille bokstaver som ligner på hverandre; for eksempel b og d, p og q eller n og h.

Dyslektikere har ofte en tendens til å rotere eller speile bokstaver når de leser dem.

Å ha dysleksi kan også gi følgevansker. Eksempelvis har mange dyslektikere problemer med å skille mellom høyre og venstre, lære klokka og med retningssansen. Nyere forskning viser at dysleksi og øvrige lese- og skrivevansker er høyst arvelig.

Egen font for dyslektikere

GJORDE DET SELV: Designeren Christian Boer har selv dysleksi og lagde derfor en egen skrifttype som skulle gjøre det lettere å lese. Denne brukes nå i over 1.000 bøker.
GJORDE DET SELV: Designeren Christian Boer har selv dysleksi og lagde derfor en egen skrifttype som skulle gjøre det lettere å lese. Denne brukes nå i over 1.000 bøker. Vis mer


Hollenderen Christian Boer er designer og har selv dysleksi. I 2008 utviklet han skrifttypen Dyslexie, nettopp for å adressere sine egne leseproblemer.

– Finn en løsning på ditt eget problem, så vil det garantert være mange andre rundtom i verden med samme problem, skriver Boer på sine egne nettsider.

Dyslexie-fonten har en rekke egenskaper som skal gjøre den lettere å lese. Her er noen av dem:

 • Bokstavene er «tyngre» nederst, altså med tykkere linjer, for å hindre leseren i å snu dem på hodet.
 • Noen av bokstavene er gjort halvveis kursive slik at de ligner mindre på hverandre enn med tradisjonelle skrifttyper.
 • På bokstaver med åpninger, for eksempel a, c og s, er disse åpningene gjort større.
 • Bokstaver som ser like ut har ulik høyde og har visste andre ulikheter som skal gjøre det lettere å skille dem fra hverandre.
 • Store bokstaver har tykkere linjer.
 • Mellomrommet mellom bokstaver og ord er bredere.
Boer har senere vunnet flere priser for prosjektet sitt, og han har tilgjengeliggjort fonten gratis for personlig bruk.

LES OGSÅ: Her finner du gratis fonter

Men virker det?

I en undersøkelse foretatt ved universitetet i Twente i 2012 ble et panel på 250 personer spurt om deres erfaring med Dyslexie-fonten.

84 prosent mente de leste raskere, 78 prosent at de hadde færre lesefeil og 77 prosent ville anbefale fonten til andre.

ETTERLYSER MER FORSKNING: Caroline Solem er generalsekretær i Dysleksi Norge.
ETTERLYSER MER FORSKNING: Caroline Solem er generalsekretær i Dysleksi Norge. Vis mer


Generalsekretær Caroline Solem i Dysleksi Norge påpeker at det nettopp er gjort undersøkelser (og ikke forskning) på effekten av Dyslexie-fonten, og at den etter hennes erfaring ikke er spesielt kjent ennå, men at den vekker interesse blant annet på skoler.

– Det bør forskes mer på hva som er lettlest for personer med lesevansker, sier Solem til Dinside.

Hun ser imidlertid flere ting ved denne skrifttypen som kan gjøre den mer lesbar for dyslektikere:

– Denne fonten er uten seriffer. Det er også ekstra avstand mellom bokstaver og ord. Hver bokstav har i tillegg en unik form som kan gjøre det lettere å skille bokstaver som ligner på hverandre, for eksempel h/n b/p, osv. Mange dyslektikere forveksler disse bokstavene.

Begeistrede brukere

På nettsidene finnes det uttalelser fra folk som har tatt Dyslexie-skrifttypen i bruk. Her er et par av dem (vår oversettelse):

– Jeg viste den til en kollega av meg som har dysleksi, og han knakk sammen og begynte å gråte fordi han klarte å lese informasjonssiden deres høyt.

– Denne fonten er den første og eneste fonten der jeg slipper å kompensere for hvordan jeg ser bokstavene. Jeg vil så gjerne takke dere, klemme dere, rope fra hustak og fortelle verden om hvilken livsendring dette er for så mange mennesker i verden med denne typen dysleksi. Takk. Takk så veldig mye.

Sterke ord der, altså.

Hvordan bruker du den?

ULIKE: Bokstaver som p, b og d ser ofte like ut med de fleste skrifttyperf fordi de kan vris eller speilvendes for å bli like. Det gjelder ikke for Dyslexie-fonten. Foto: CHRISTIAN BOER
ULIKE: Bokstaver som p, b og d ser ofte like ut med de fleste skrifttyperf fordi de kan vris eller speilvendes for å bli like. Det gjelder ikke for Dyslexie-fonten. Foto: CHRISTIAN BOER Vis mer


Har du eller noen du kjenner dysleksi, høres det ut som om det i hvert fall bør være verdt et forsøk å bruke denne fonten.

Her er noen av mulighetene du har:

 • Du kan laste ned fonten gratis på PC-en slik at du kan bruke den når du skriver tekster. Du finner informasjon på denne siden. Vi har testet, og også æøå-bokstavene er på plass.
 • Det finnes et nettlesertillegg for Chrome, Safari og Firefox som lar deg trykke på en knapp i nettleseren, slik at Dyslexie-fonten brukes på nettsiden du har åpen. Vi fikk den dessverre ikke til å fungere i vår Chrome-nettleser, men kanskje du er heldigere. Lenker til nedlasting av disse utvidelsene finner du på denne siden
 • Nettjenesten Pocket, som lar deg bokmerke artikler og senere lese dem i et mer leservennlig format, har nettopp fått støtte for Dyslexie-fonten. Det er for øvrig en tjeneste vi bruker selv, og som vi anbefaler deg å sjekke ut.

  LES MER: Les det senere med Pocket

 • Det finnes også bøker, apper og den slags som bruker Dyslexie-fonten. Mer informasjon finner du på denne siden.
Om du har dysleksi og prøver Dyslexie-fonten, hører vi gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer