EaseUs Partition Manager

Å partisjonere harddisken i Windows trenger verken være vanskelig eller koste deg en krone.

Publisert
Sist oppdatert

Microsofts operativsystem Windows har ganske så mye innebygd funksjonalitet, men ikke alt kan sies å være like matnyttig for alle brukere. I tillegg er også det motsatte tilfelle: det er en rekke tredjepartprogrammer vi mener er nokså essensielle for å bruke operativsystemet effektivt.

Men hva som virkelig har irritert oss i årenes løp er mangelen på innebygd støtte for å partisjonere harddiskene. Jojo, vi kan jo gjøre det dersom vi sletter diskens innhold, men det er ofte ikke ønskelig.

Noe bedre har det blitt i Windows Vista, men den store gruppen som fremdeles benytter seg av XP eller Windows 2000 er fremdeles ute i kulden, og må igjen belage seg på å bruke tredjeparts programvare. Ikke at det er noe galt i det rent prinsippmessig, men når det gjelder partisjoneringsprogrammer har de aller, aller fleste gode alternativene - som Partition Magic - kostet gode penger.

Faktisk er det Linux-alternativet Gnome Partition Editor (GParted) det eneste anstendige gratisalternativet vi har funnet.

Frem til nå.

Sletter ikke data

EaseUs er et selskap som jobber med programvare for datagjenoppretting, sikkerhet og backup, og ett av deres produkter er Partition Manager.

Brukergrensesnittet minner i stor grad om lignende produkter. Har du ikke vært borti partisjoneringsprogramvare tidligere er altså de enkelte harddiskene representert som liggende søyler som kjapt viser deg størrelse og oppdeling av disken.

EaseUs Partition ManagerDu klikker ganske enkelt på harddisken og velger operasjoner fra menyen. Tilgjengelige valg får du også dersom du høyreklikker på en partisjon.

Hovedfunksjonaliteten er selvfølgelig oppretting, fjerning og flytting av partisjoner - der det virkelig fine er at du ikke mister data som allerede ligger på harddisken.

I tillegg finner du blant annet støtte for maskinvarebasert RAID, formatering og navngivning, skjuling av partisjoner, valg av boot-partisjon mm.

EaseUs Partition Manager Home Edition er gratis å bruke for vanlige hjemmesittere og fungerer på Windows 2000 (SP4) og Windows XP. Oppdatert: Siste versjon har nå også støtte for Vista. Det er for øvrig også verd å merke seg at harddisker i terabyte-klassen ikke støttes (maksimum er 800 GB).

Programmet laster du ned her.

Og du, som alltid når du kludrer med harddisken anbefaler vi sterkt backup av viktige data først.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer