eBay-svindel én gang i timen

Vær på vakt før du handler.

Ta forholdsregler når du handler på eBay.
Ta forholdsregler når du handler på eBay. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bare i skokategorien selges det ett par sko hvert 7. sekund!


eBay er verdens største auksjonstjeneste, med 15.000 ansatte og en omsetning på nesten åtte milliarder dollar i året.

Totalt selges det for rundt 2.000 dollar i sekundet på eBay, og av dette beholder selskapet noen få prosent av kaka. I 2007 ble det omsatt for svimlende $60.000.000.000 via eBays tjeneste.

For deg som er glad i tall, skal du få et par til. Til en hver tid er det cirka 112 millioner pågående auksjoner, og det er rundt 85 millioner registrerte brukere som bruker tjenesten, fordelt på 39 land.

Det har gjort eBay såpass store at de blant annet har kjøpt aktører som PayPal (betalingsløsning) og den svenskutviklede Skype-tjenesten (IP-telefoni).

Norske Facebook-passord stjålet

Forsiden på eBay.com
Forsiden på eBay.com Vis mer


"Mye" svindel

I følge nettstedet til den britiske avisen Daily Telegraph, ble det anmeldt 8.000 svindler på den britiske eBay-tjenesten (.co.uk) i fjor, som ganske nøyaktig tilsvarer én svindel pr time. Det er derfor sannsynlig at tallet er langt høyere på den amerikanske delen av tjenesten, og siden dette tallet kun innbefatter alle som har anmeldt forholdet, er det grunn til å tro at det reelle tallet er langt høyere.

Det er allikevel ikke til å komme fra at tallet nok uansett ikke er veldig høyt med tanke på hvor mange auksjoner som foregår der hver dag. Bare i skokategorien selges det ett par sko hvert 7. sekund!

Ikke la deg lure av "Marcus"

Steve Edwards, sjef for den såkalte law and enforcement-delen av den britiske eBay-tjenesten sier til avisen at 2.000 politiansatte har blitt opplært i etterforskningen av denne typen svindel, og at antall svindler har sunket med 15% det siste året.

Han presiserer også at PayPal-tjenesten (som eBay eier) også inkluderer forsikring som gjør at alle beløp over 150 pund (ca 1500 kroner) refunderes i sin helhet dersom en bruker har vært utsatt for svindel.

Ville selge barnet sitt på eBay

Vær på vakt

Skal du handle på eBay, er det enkelte forholdsregler du kan ta før du handler:

  1. Sjekk karakterboken - Alle som selger på eBay har en karakterbok der du kan se erfaringer fra deres tidligere kjøpere. Klikk på den, les tilbakemeldinger. Sjekk også om det er lenge siden sist han solgte noe. I så fall kan det være at kontoen er hacket.
  2. Sjekk andre salgsobjekter - Hva annet har han til salgs? Hvis vedkommende selger både iPod, konsertbilletter, sykler og kameraer er det grunn til å bli skeptisk.
  3. Se på bildene - Bilder tatt hjemme i stua er langt mer troverdige enn et produktbilde fra produsenten.
  4. Vær skeptisk til korte auksjoner - Ofte vil svindleren bare få et salg kjapt gjennomført og forsvinne. Du bør også være skeptisk hvis vedkommende ikke tar betalt via PayPal, men kun med direkteoverføring via bank.
Les også vår artikkel: Slik handler du på eBay

Kilder: eBay, eBay Guides (link), Daily Telegraph (link)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer