Ekstra passordbeskyttelse fra Google

Varsler deg om du gir det bort til fremmede.

LETT BYTTE: Biter du på nettfisking, kan det få alvorlige følger. Nå kan du beskytte Google-kontoen din med en nettleserutvidelse Foto: ALL OVER PRESS
LETT BYTTE: Biter du på nettfisking, kan det få alvorlige følger. Nå kan du beskytte Google-kontoen din med en nettleserutvidelse Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Phishing (eller nettfisking) er stadig en stor trussel mot personvernet på nettet.

Begrepet brukes om fenomenet der folk med skumle hensikter setter opp en nettside som tilsynelatende ser ut som en legitim side, slik at man blir lurt til å oppgi brukernavn og passord eller andre sensitive data.

TEMA: Phishing

Ettertraktet konto

Google-kontoen din er blant de aller mest ettertraktede for hackere. Som vi påpekte i artikkelen om 13 passordsynder forleden dag, er epostkontoen din på mange måter hjertet i nettlivet ditt. Med tilgang til innboksen kan man enkelt få tilgang til andre konti gjennom «glemt passord»-funksjoner rundtom.

Faktisk hevder Google at to prosent av all epost som sendes til Gmail-adresser er basert på nettfisking, og at inntil 45 prosent biter på de mest vellykkede nettfiskingsforsøkene.

Google med egen beskyttelse

Password Alert er derfor en ny tjeneste fra Google som skal beskytte Google-kontoen din litt ekstra. Den er tilgjengelig som en nettleserutvidelse til Chrome (Googles nettleser) og fungerer ved at den gir deg en advarsel dersom du taster inn Google-passordet ditt på en nettside som ikke er en innloggingsside fra Google:

ADVARSEL: Bruker du Password Alert, vil du få en slik advarsel om du taster inn Google-passordet ditt på andre nettsteder enn Googles egne.
ADVARSEL: Bruker du Password Alert, vil du få en slik advarsel om du taster inn Google-passordet ditt på andre nettsteder enn Googles egne. Vis mer


Gjør du det, kan det være fare for at det har havnet i hendene på uvedkommende, og da oppfordres du til å bytte Google-passordet ditt.

Samme passord overalt?

Merk at du også vil bli advart dersom du logger på med Google-passordet ditt på en annen tjeneste – selv om det er passordet du bruker der. Google (og vi, for så vidt) anbefaler sterkt at du bruker forskjellige passord til forskjellige nettjenester.

Google påpeker at utvidelsen kun tar vare på en kryptert utgave av Google-passordet ditt, og at det ikke deles med noen. Utvidelsen er basert på åpen kildekode.

Tofaktorautentisering

Er du redd for at uvedkommende skal få tilgang til Google-kontoen din, anbefaler vi at du aktiverer totrinnsbekreftelse, slik at du på en ny maskin også vil trenge en engangskode i tillegg til passordet ditt, akkurat som på nettbanken.

Hvordan du gjør det, kan du lese om her:
Slik sikrer du nettkonti med tofaktorautentisering

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer