Ekstreme prisforskjeller på minnekort

Prisene på minnekort raser, men det vil ikke alle butikkene at du skal vite.

Publisert
Sist oppdatert
Forskjellene var til dels sjokkerende store.


Det er ingen hemmelighet at kapasiteten på minnekort til digitalkameraet ditt og prisutviklingen i markedet har gått i to helt forskjellige retninger. Prisene har nådd et historisk bunnivå, mens kapasiteten når stadig nye høyder.

Handler du i en av de store nettbutikkene ser du dette tydelig. Minnekort av den mest utbredte typen, Secure Digital (SD), finnes knapt å få kjøpt i kapasiteter på under 1 GB, og prisene på raske kvalitetskort fra Sandisk, Lexar og de andre, starter gjerne på gode under 50-lappen med denne kapasiteten.

Lever fett på folks uvitenhet

I de fysiske butikkene er derimot situasjonen ofte en helt annen. Minnekort med lavere kapasitet er helt vanlig, og prisene kan noen ganger være det mangedoble i forhold til nettbutikkene.

Vi tok en tur til diverse elektrobutikker i og rundt Oslo, og sjekket prisene på noen av de mest populære kortene. Vi besøkte også Elkjøp i Namsos. Deretter sammenlignet vi prisene vi fant mot noen av de største og rimeligste nettbutikkene.

Sjokkerende store forskjeller

Disse butikkene kan ikke skylde på at prisfallet har kommet plutselig. Allerede i februar handlet DinSide en rekke 1 GB SD-minnekort fra en av de store nettbutikkene til rundt 50 kroner pr stk. Det samme kortet fra Sandisk selges fire måneder senere fortsatt til mange ganger denne prisen i noen av butikkene vi sjekket.

Spesielt ille er det at butikker som gjerne liker å omtale seg selv som billige, ofte viser seg å være blant verstingene når det gjelder overprising av minnekort.

Ekstreme prisforskjeller på minnekort


Eksempel 1: Sandisk Secure Digital 1 GB. Dette kortet er blant de mest populære på markedet.

Billig: Nettbutikken Amentio: 42 kroner
Dyrt: Siba, Oslo: 149 kroner
Dyrest: Elkjøp, Jessheim: 349 kroner!

Eksempel 2: Sandisk xD-Picture Card 1 GB. Svarer til eksempel 1, men i xD-utgave (Olympus og Fujifilm-kameraer).

Ekstreme prisforskjeller på minnekort


Billig: Nettbutikken Komplett.no: 129 kroner
Dyrt: Japan Photo, Oslo: 229 kroner
Dyrest: Siba, Oslo: 249 kroner

Eksempel 3: Lexar xD-Picture Card 2 GB
Billig: Nettbutikken PCutstyr.no: 208 kroner
Dyrt: FotoVideo, Oslo: 695 kroner
Dyrest: Elkjøp, Jessheim: 699 kroner!

(Alle priseksemplene er innhentet 9.6.2008)

Du ble kanskje fristet til å kjøpe? Sannheten er at denne prisen er minst et år gammel. Og svært mye har skjedd siden den gang!
Du ble kanskje fristet til å kjøpe? Sannheten er at denne prisen er minst et år gammel. Og svært mye har skjedd siden den gang! Vis mer


I distriktene, der konkurransen gjerne er mindre, er det også enkelt å finne skrekkeksempler. På Elkjøp i Namsos må du for eksempel betale 349 kroner for et 1 GB minnekort av typen Lexar Professional 133x SD. Dette kortet er knapt å oppdrive lenger i nettbutikkene, men du kan få samme type med dobbel kapasitet for 146 kroner i nettbutikken Meeter.no.

Tilgjengelighet her og nå, samt ingen porto og ekspedisjonsgebyr, taler naturligvis til de fysiske utsalgenes fordel - og dette utnytter butikkene til fulle.

Ikke kjøp

Opplever du denne typen overprising bør du gjøre ett av to: enten gjøre butikkpersonalet oppmerksom på det, og på den måten muliggjøre et avslag i prisen (for eksempel ved å vise til denne artikkelen), eller rett og slett handle et annet sted. Og i vår lille undersøkelse klarer de færreste å hamle opp med nettbutikkene.

Mange nettbutikker sender dessuten små og lette forsendelser i form av brev, og da begrenses kostnadene til noen tiere, og du har minnekortet gjerne i hende etter en dag eller to.

For aktuelle priser på minnekort og gebyrer, sjekk prissammenligningstjenester som dinpris.no, prisguide.no og kelkoo.no.

Les også:
Få mer ut av minnepluggen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer