Elegant disk i lommeformat

Den moderne mann trekker ikke fram et elegant sigaretui fra brystlommen for å markere seg, men en minst like elegant portabel harddisk. Vi har testet en snerten AluDisk med både FireWire og USB 2.0

Elegant disk i lommeformat
Publisert
Sist oppdatert
Elegant disk i lommeformat

Vi liker apparater som hvor funksjon og design stemmer overens. Unødvendige designdetaljer, som ikke har noen funksjon, trekker som regel inntrykket ned. Men Aludisk fra One Technologies gir et meget elegant førsteinntrykk, og virker samtidig både solid og kompakt.


Aludisk er i børstet aluminium, med svarte endestykker i plast. Forsiden er utstyrt med blå lysdiode som ledes i et plastprisme i en stripe over hele fronten. Baksiden har tilkoblinger for USB 2.0 på miniatyrkontakt og FireWire på vanlig 6-pins kontakt. Dessuten er det en ekstra kontakt for strøforsyning, hvis ikke forbindelsen leverer strøm. Dette kan skje på bærbare PCer, f.eks. ved bruk av 4-pins FireWire, eller ved enkelte PCMCIA/CardBus tilleggskort for USB 2.0.

Men i stedet for å bruke en klumpete strømforsyning, som ødelegger portabiliteten, følger det med en liten kabel som plugges inn i PS/2-porten, og "stjeler" strøm fra denne. Det er viderekobling for mus/tastatur og en liten kabelstump som plugges inn i strømforsyningen. Dette er en smart løsning som vi også har sett på lignende produkter, men det er ikke alltid det er standarduststyr. Det følger også med FireWire og USB-kabler.

I bruk

Med Windows 2000 eller XP er det ingen drivere som skal installeres, det er bare plug & play. Det var det også både når vi koblet til med FireWire og USB.

Disken er meget støysvak, vi hørte ingen susing, bare noen svake klikk i blant.

Kapasiteten på vårt testeksemplar var 40 GB, men du får også 60 og 80 GB utgaver.

Ytelse

Elegant disk i lommeformat
Elegant disk i lommeformat

Ytelsen var bra. I skrivetesten klarte den 13 663 KB/sekund og i lesetesten 24 773 KB/sekund, målt på første partisjon på 30 GB med FireWire. På siste partisjon som inneholdt de siste 10 GB målte vi en skriveytelse på 10 415 KB/sekund og en leseytelse på 15 982 KB/sekund, stadig tilkoblet FireWire.


Med USB 2.0 falt ytelsen en del, som vi har sett på alle disker vi har testet. FireWire er stadig klart raskere enn USB 2.0, om dette skyldes maskinvaren som oversetter protokollen eller om det er driverne vet vi ikke. Det er sannsynligvis begge deler.


Skriveytelsen var her 12 141 KB/sekund, mens lesetesten var 22 232 KB/sekund på første 33 GB partisjon. På siste partisjon falt dette til henholdsvis 9 944 KB/sekund og 15 975 KB/sekund.

Elegant disk i lommeformat

Her ser du forskjellen mellom FireWire og USB på 30 GB partisjonen.


Disken selges av Go4IT DA, og koster 2 225 kroner inkl mva for 40 GB utgaven.

60 GB koster 2770 kroner, mens 80 GB utgaven koster 3 690 kroner inkl mva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer