Elektronisk blekk gjør papir til skjerm

Såkalt elektronisk blekk kan komme til å endre vår oppfatning av aviser, bøker og andre trykksaker: Tenk å sette deg ned for å lese Dagbladet i godstolen, men du finner ikke noe interessant i dagens utgave. Med fjernkontrollen lader du da om avisen, og i stedet sitter du der med VG i hånden.

Elektronisk blekk gjør papir til skjerm
Publisert

Nyheter over Internett er raskere enn tradisjonelle avisnyheter og langt billigere for både utgiver og leser. Hvorfor har så ikke Internett for lenge siden utkonkurrert Dagbladet og VG? Vel, svaret er ganske enkelt: Du kan ikke ta med deg skjermen på do for å lese Internett-avisen der.

Skjønt kanskje kan du det likevel innen ikke alt for lenge: Forskere ved Media Laboratory ved Massachusetts Institute for Technology (MIT) i USA har nemlig utviklet såkalt elektronisk blekk, som ved hjelp av elektrisk ladning kan skifte mellom svart og hvit og slik lage en avisside som endrer innhold alt etter som du har behov for det!

Det elektroniske blekket kombinerer ganske enkelt papirets tilgjengelighet med PC-skjermens fleksibilitet.

Du kan for eksempel ta med deg en bok ut på reise, og når du har lest den ferdig, lader du den om, og kan begynne forfra på en ny bok. Med en enkel bok har du dermed lesestoff nok for resten av ditt liv. Høres det ut som fremtidsvisjoner? Teknologien er der, om enn ennå ikke kommersielt tilgjengelig.

Tilgjengelig neste år

I første omgang vil elektronisk blekk bli tilgjengelig for bruk på salgsplakater. Varehus bruker millioner av kroner på plakater, som ofte må trykkes uker i forveien, og som til og med kan være foreldet når de endelig henges opp. Med elektronisk blekk vil annonsørene kunne spare enorme trykkeutgifter og samtidig være ute med helt ferske plakater til enhver tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer