Norske elforhandlere om Huawei-dramaet

Elkjøp: - Salget faller

Og flere nordmenn prøver nå å selge sine Huawei-mobiler brukt.

HUAWEI: Fremtiden for Huaweis mobiler er uviss. Søndag kveld ble det kjent at Google hadde fratatt kineserne Android-lisensen etter å ha blitt svartelistet av amerikanske myndigheter. Video/klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fremtiden for Huaweis mobiler er uviss. Søndag kveld ble det kjent at Google hadde fratatt kineserne Android-lisensen etter å ha blitt svartelistet av amerikanske myndigheter.

Dermed rant det på med selskaper som valgte å avslutte samarbeidet med Huawei, som har vokst seg til å bli verdens nest største mobilprodusent, etter Samsung.

Fikk utsettelse

Det er fremdeles uvisst hvordan denne saken vil utvikle seg.

Google har gitt Huawei en 90 dagers utsettelse av juridiske årsaker, og mye kan skje frem til da.

Bakgrunnen for USAs svartelisting er at amerikanerne mener den kinesiske mobilgiganten utgjør en sikkerhetstrussel.

Huawei mener på sin side de blir brukt som en brikke i USAs handelskrig mot Kina.

Elkjøp: - Nedgang i salget

Nordmenn som allerede har en Huawei-telefoner vil kunne fortsette å bruke dem som før. Hva som vil skje med salget fremover, er foreløpig uvisst.

Huawei fortalte oss tidligere i år at de per november 2018 hadde en markedsandel på 22 prosent av mobilsalget her til lands.

Norske elektronikkforhandlere ser enn så lenge ut til å være avventende til situasjonen.

FØLGER MED: Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp sier de foreløpig ikke vet hvordan saken vil påvirke deres kunder. Foto: Elkjøp
FØLGER MED: Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp sier de foreløpig ikke vet hvordan saken vil påvirke deres kunder. Foto: Elkjøp Vis mer

OPPDATERT: Elkjøp bekrefter overfor Dinside torsdag ettermiddag at de merker at interessen for Huawei-telefoner er synkende.

- Jeg kan ikke gå inn på spesifikke tall, men det vi ser er at utviklingen i salget har falt de siste to dagene. Dette er på et lavere nivå enn det vi normalt har, sier kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp, til Dinside.

De har også fått henvendelser fra kunder som har spørsmål og bekymringer.

- Det er kunder som har kontaktet oss de siste dagene vedrørende Huawei og vi hjelper nå selvsagt så godt vi kan, med den informasjonen vi har for hånden, sier hun.

- Det viktigste vi kan gjøre nå, er å trygge kundene våre med den informasjonen vi har, inntil vi har mer detaljerte opplysninger på plass.

Googles utsettelse på tre måneder kom beleielig i så måte.

- Dette gir oss noe mer rom til å planlegge fremover og finne ut hva dette vil bety for oss og kundene våre, avslutter Bergly.

Komplett: - For tidlig å si

Komplett er litt mer forsiktige i uttalelsene.

- Vi er i en bransje der vi hele tiden ser svingninger i salget, så dessverre er det for tidlig å si noe om dette. Komplett er Nordens største forhandler av elektronikk på nett og det er helt naturlig at vi får henvendelser når slike saker dukker opp, sier Kristin Hovland i Komplett til Dinside.

Power: - Får litt spørsmål

Salgssjef Erik Heder-Midtgaard hos Power sier at de ikke merker større endringer i salget foreløpig.

- Det er selvsagt litt spørsmål i butikkene, men totalt sett virker forbrukerne rolige, sier han til Dinside.

- Vi i Power følger selvsagt nøye med på situasjonen, men det er ingen endringer i våre planer fremover. Huawei er for oss en god samarbeidspartner, så vi håper de finner gode løsninger, avslutter han.

Dustin Home: - Kunder er avventende

Sent torsdag ettermiddag fikk vi også en uttalelse fra Dustin Home.

- Vi ser at kundene har blitt mer avventende til Huawei etter sanskjonene, men det er for tidlig å dra noen slutninger i denne saken nå, sier kommunikasjonsansvarlig i Dustin Home, Eva Enfors, til Dinside.

Nært samarbeid med norske teleoperatører

I tillegg til at Telenor selger mobiler fra Huawei, har de to selskapene hatt et tett samarbeid med utbyggingen av mobilnettet i Norge. Ifølge Tek.no består 4G-nettene våre i stor grad av teknologi fra Huawei.

Til Dinside sier Telenor sier det er fortsatt en del ubesvarte spørsmål rundt nåværende situasjon.

- Vi forstår at det skaper noe usikkerhet. Vi jobber fortløpende med å få informasjon og avklaringer direkte fra Google og Huawei, sammen med resten av bransjen, sier kommunikasjonssjef i Telenor, Caroline Lunde, til Dinside.

Telia og Ice har fremdeles ikke svart på Dinsides henvendelser.

I Storbritannia har to av de største teleoperatørene allerede stoppet forhåndssalget av Huaweis 5G-telefoner.

Flere prøver å selge brukt

Selv om ståa hos norske elektronikkforhandlere virker å være som før, er det ting som tyder på at nordmenn er litt påvirket av saken.

Vi har fått tilsendt statistikk fra Finn.no som viser en markant økning i antallet salgsannonser fra mandag, altså dagen hvor det ble kjent at Google brøt med Huawei.

At bruktmarkedet for Huawei-produkter tar seg opp, kan også henge sammen med økt popularitet, men økningen er likevel påfallende.

Forbrukerrådet: - Kan være grunn til å heve kjøpet

Når Google-døra nå er stengt for Huawei, betyr det blant annet at selskapets mobiler ikke lenger vil motta fremtidige Android-oppdateringer.

Forbrukerrådet sa tidligere i uken at dersom eksisterende Huawei-telefoner blir avskåret fra sikkerhetsoppdateringer, kan det gi krav på prisavslag eller å heve kjøpet.

- Hvis det anses som en mangel, vil man kunne kreve prisavslag eller pengene tilbake, sa Pia C. Høst i Forbrukerrådet til Dinside mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer