Starlink

Elon Musks satelittnett tilgjengelig i Norge

Åpnet opp for dem som bor lengst sør.

FLYTTBAR: Satelittmottakeren til Starlink monteres på hustaket eller i stativ på bakken - og betaler du ekstra kan du ta den med deg og bruke den i praksis hvor som helst . Foto: Starlink
FLYTTBAR: Satelittmottakeren til Starlink monteres på hustaket eller i stativ på bakken - og betaler du ekstra kan du ta den med deg og bruke den i praksis hvor som helst . Foto: Starlink Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Starlink, satelittnettet fra det Elon Musk-eide romfartsselskapet SpaceX, er nå tilgjengelig for bestilling i den sørligste delen av landet.

Sørlandet først ut

Da vi skrev om at Starlink skulle komme til Norge tidligere i år, trodde man at det ikke ville være klart før 2023. Men nå er det mulig å bestille utstyr, melder Tek.no.

Riktignok er det kun nordmenn som bør lengst sør i landet som får tilgang først. Resten av landet må vente til 2023, ifølge dekningskartet til Starlink.

KAN BESTILLES I SØR: På dekningskartet til Starlink, kan man se at de har åpnet for bestilling sør i Norge. Foto: Skjermbilde
KAN BESTILLES I SØR: På dekningskartet til Starlink, kan man se at de har åpnet for bestilling sør i Norge. Foto: Skjermbilde Vis mer

Prisen ser ut til å være drøye 6000 kroner for oppkoblingsutstyr, som er en liten parabolantenne med stativ, strømforsyning og en WiFi-ruter. I tillegg kommer det en fast månedspris på 1049 kroner, ifølge Tek.no.

Som standard er abonnementet låst til én fast lokasjon, men det er mulig å ta med seg utstyret for 240 kroner ekstra i måneden.

Dette er Starlink

Starlink frir spesielt til dem som bor i mer grisgrendte strøk, med begrensede muligheter for fiberlinje eller god mobildekning.

I skrivende stund har Starlink drøye 2000 satellitter i bane rundt jorden. SpaceX har ambisjoner om over 30 000 av dem dersom det godkjennes av Den internasjonale telekommunikasjonsunion (FN-organ), slik at de kan tilby internettdekning over hele kloden.

Med klar sikt mot himmelen og en satellittmottaker på bakken, på taket eller på toppen av en stolpe, kan Starlink for mange by på netthastigheter som det tidligere bare har vært mulig å fantasere om.

PAKKA: Dette følger med i Starlink-pakka - en satellittmottaker med stativ, lang kabel og ruter du har inne. Pakken koster rundt 4000 kroner, mens abonnementet koster en tusenlapp i måneden. Foto: Starlink
PAKKA: Dette følger med i Starlink-pakka - en satellittmottaker med stativ, lang kabel og ruter du har inne. Pakken koster rundt 4000 kroner, mens abonnementet koster en tusenlapp i måneden. Foto: Starlink Vis mer

I Starlink-subredditen melder flere om hastigheter på både 100 og 200 Mbps, med lav nok forsinkelse (ping) til at det går an å spille på nett. Svakheten foreløpig er at man i ny og ne må være forberedt på noen minutter med nedetid fordi man mister kontakt med satellittene.

Nylig lanserte selskapet også Starlink Premium, der man ved hjelp av en mer avansert mottaker kan nå hastigheter på 500 Mbps, med pingtider på 20-40 ms. Når hele systemet er oppe, skal det teoretisk være mulig å levere 1 Gbps til hver sluttbruker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer